Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 februari 2017

Vi gav bort bilen - vilken lycka!

Sedan vi flyttade förra sommaren så har det gnagt i mig att vi har två bilar på uppfarten medan vi egentligen bara hade nytta av en. Visst rullade bil nummer två några få mil då och då men egentligen så klarar vi utan den. 

Den äldre av bilarna (som vi nu har givit bort) var sedan länge avskriven och närmade sig 12 år och 24 000 mil varav 10 år och 18 000 mil i vår ägo. Dock fungerade den och den var mycket bränslesnål varför vi inte riktigt fick ändan ur vagnen och sålde den. Men även en bil som fungerar bra och är pålitlig innebär en belastning om man inte har så mycket nytta av den så även i detta fall. Det var snart  dags för en större service och man vet ju också att bilar kan gå från fullt fungerande till fullständiga vrak över natt om det vill sig illa. Detta får man bara acceptera om man behöver en bil men om man kan klara sig utan är det en onödig stress och risk. Därför blev jag så glad när vi hittade en lösning.

En släkting behövde en bil då hennes hade blivit utdömd vid senaste besiktningen (reparationer behövdes som kostade flerfaldigt mot vad bilen var värd och körförbudet inföll typ omedelbart). Vi kom därför överens om att hon fick ta över vår bil mot att hon betalade oss merkostnaden för att pendla i den andra bilen fram till sommaren. Bränsle, service och försäkringskostnader går upp något vilket motsvarar en utgift på 5 000 kr. Vi ser det som om vi gav bort bilen men att vi får ersättning för våra merkostnader under 5 månader i vår med 1 000 kronor i månaden.

Det viktigaste dock är att både mottagaren och  vi är så nöjda, vilket supergrej, att kunna hjälpa någon som bor så till att bil är nödvändigt och samtidigt för oss att inte bara slippa bilen men även slippa processen med att sälja, diskutera pris etc. Få bära ut de extra däcken ur garaget och få mer plats. Kort sagt en befrielse på alla sätt. 

Har du nyligen gjort dig av med något på ett vis du varit mycket nöjd med? 

Taggar (blogg): 
1 juni 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Summering

Så har maj månad avslutats och vi går in i den första sommarmånaden. Om cirka en månad ska vi flytta och det känns väldigt konstigt. Det är en sak att planera för något som ska hända lägre fram men det är en helt annan när det faktiskt kommer närmre. 

Juni kommer bli en månad inriktad på att förbereda för flytt. Därför fortsätter utmaningen med att rensa en månad till medan vi nu slutar att följa maten så noga. Däremot är jag lite sugen på att kolla var vi köper vår mat så möjligen blir det lite kring mat även i juni vi får se...

När det gäller maten så slutade våra matutgifter på 3 210 kr för maj vilket är cirka 8% lägre än en "vanlig" månad. Å andra sidan var våra "lyx" utgifter något högre för att vi hade födelsedagsfirande med allt vad det innebär och dessutom var jag på en föreningsresa i 4 dagar vilket, även om det mesta var betalt, innebar att det gick lite pengar på dryck och någon enstaka måltid "på stan" och efter vägen. Sammanfattningen av månaden återfinns via länken nedan komplett med kommentarer av de olika posterna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur gick det för er med det ni tog er för i Maj? Hur står sig era utgifter för mat och lyx i förhållande till våra? 

Taggar (blogg): 
29 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Fjärde veckan!

Månaden börjar gå mot sitt slut och så även utmaningen kring maten. Prylutmaningen fortsätter och intensifieras in i juni eftersom vi i början av juli tänker flytta och vår ambition är att få bort så mycket som möjligt innan dess. 

Denna vecka var det den gamla CD samligen som fick sig en omgång. Vi hade cirka 400 CD skivor av vilka drygt hälften nu har fått lämna hemmet. Övriga är sådant som inte finns på Spotify alternativt sådana som har sentimentalt värde av olika slag. Ändå väldigt skönt att kunna minska ner så mycket. Vi lämnar en hel låda till en butik som får avgöra om de vill ge några kronor för detta. 

Matkontot blev mer normalt igen denna vecka till och med lågt. Men då ska man betänka att det ofta blir en del över när man bullar upp inför en kalas helg och så även denna gång. Min reflektion denna veckan är att vi ännu inte denna månad har köpt någon fisk...dåligt av oss eftersom vi vill äta mer fisk men jag får skylla på säsongen på vintern äter vi en del fiskgratäng, lax i ungn etc och på sommaren blir det rökt lax och sill på menyn ganska ofta...men tydligen är vi lite dåliga på försommaren...skärpning. Man kan även notera att vi inte köpt några hygien eller städvaror vilket inte beror på att vi inte städar eller tvättar oss utan att det redan fanns hemma. På den andra sidan så kan noteras att vi köpt regält mycket kaffe samt ost och smör på bra pris vilket drar upp dessa kategorier till sällan skådade nivåer men nu räcker det nästa månad också. För tillfället är jag på en gratis föreningsresa men "gratis" innebär ändå att det blir en del mat och dryck inköpt vilket syns på restaurang och vin/öl kontot....hmmm inte så gratis ändå:-)  

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er? Några reflektioner när ni tittar på vårt matkonto, hur skiljer sig detta från ert? 

 

Taggar (blogg): 
22 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Tredje veckan!

Då har de 21 första dagarna av utmaningarna avklarats och det fortsätter att gå frammåt. Tyvärr tycker jag inte rensandet har gått så bra som jag hade önskat och även om det är en klen tröst så beror det på att vi fortfarande inte har sålt vårt hus (vi har bud men inte vad vi vill ha) vilket innebar en extra visning vilket tog bort ett par dagar. Dessutom håller grannen, som jag brukar hjälpa med byggprojekt, på med några spännande saker som jag vill vara med på och då gäller det att vara där de dagar när det passar. Just nu håller vi på att bygga ett get-stall...bara det för någon som varit kontorsråtta.

En annan sak som påverkar både tiden att rensa och budgeten (synligt både på mat och på lyxkontot) är att vi har haft födelsedagskalas hemma. Igår lördag var hela famljen/släkten på besök och vi grillade och idag söndag är det kalas för  6 åringens kompisar. Några kilo kött av olika typer för grillen, lite goda snacks till lördagkvällen och sen fika/godis till barnkalaset. Inget som behöver kosta mycket men visst syns det på budgeten..detta var planerat så ingen överaskning för oss men får se vad ni som läser tycker om nivån. Vi älskar möjligheten att träffa famljen och det är roligt för barnen att ha fest med kompisarna. Samtidigt är det vid dessa tillfällen man verkligen kan påverka kostnaden. Köpa grillkött och grönsaker baserat på vad som är bra och billigt och planera meny efter säsong samt köpa vin på box istället för flaska kan göra att en generös måltid för allihop kostar hälften eller i vissa fall en tredjedel av vad den annars skulle kosta. Betänk när ni kollar på siffrorna att vi har haft en ganska stor festlighet den här helgen och jämför med vad detta hade kostat om du gjorde det?

Se länk nedan för att se hur kostnaderna har utvecklats de 3 första veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra med det ni företar er i maj? Något som går extra bra eller extra dåligt?    

Taggar (blogg): 
15 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Andra veckan!

Utmaningarna fortsätter och har viss framgång. 

När det gäller prylarna så handlar det ju om att rensa ut inför flytten och eftersom vi har haft (och planerar) extra visningar av huset så har det tagit lite tid som kanske annars hade kunnat användas för att rensa men det går ändå framåt. Vi kommer även fortsätta med detta i juni så att vi får bort så mycket som möjligt. Det jag är mest nöjd med den här veckan är att jag lyckades laga en gammal DVD spelare som numera mest används av barnen och där en skiva hade fastnat. Jag har också lyckats konstatera att en CD spelare var bortom räddning vilket också var skönt för nu kan den gå till återvinning istället för att stå här och skräpa. 

Matutgifterna gick upp något till 840 kr (600kr) jämför med förra veckan (vilket är mer som en "normalvecka").  Utmaningen på matsidan handlar i och för sig inte om att hålla kostnaden så låg som möjligt utan att få mer information om hur våra kostnader fördelar sig mellan olika typer av mat. Den största överaskningen så här långt är hur mycket vi lägger på frukt och grönt vilket är roligt för allt går åt och barnen äter glatt. 

Har fått frågor om vår definintion av "lyx" och den har egentligen inte att göra med om det är en dyr eller billig vara utan om den är nödvändig eller inte, detta för att skilja mellan vad som går åt för att föda famljen (tre mål mat om dagen och frukt/mellis). I kategorin lyx faller saker som chips,godis,läsk, glass med mera till barnen och öl, vin och tilltugg (ost, salami, oliver) till oss vuxna. Här faller även mat på restaurang och kafébesök.

I kategorin lyx är värt att notera denna vecka att jag åt på McDonalds med äldsta sonen i veckan efter att han beslökt sin nya skola (vi ska ju flytta som bekant). Vi har även köpt vin/öl motsvarande 5-6 veckors konsumtion varför den totala kostnaden gick upp ganska mycket.  Nedan en länk där du kan se hur det gått de första två veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra? Hur ser era utgifter ut i förhållande till våra? Har ni lyckats rensa bort några onödiga prylar? 

 

Taggar (blogg): 
10 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Första veckan!

Så har första veckan i maj gått och det har varit ett fantastiskt väder som snarare inbjudit till att sitta ute i solen än att vara inne och rensa. Det har också märkts i framdriften när det gäller den delen av utmaningen som visserligen går framåt men inte går det snabbt...bättring där!

När det gäller mat under första veckan så summerade matinköpen till 600 kr de första 7 dagarna ( 1-7 Maj) och till det kom lyxinköp på 135 kr. Några små inköp av kakor och saft/läsk samt en lunch på stan var "bovarna".

Nedan länk till min uppföljningsfil i google docs. (säg till om länken inte funkar, första gången jag försöker göra så här så det finns viss risk för skit bakom spakarna:-) 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra i maj? Några speciella framgångar eller motgångar...eller är det bara glass i solen som gäller! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar