Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 juni 2016

Rapport MQ - stark bruttomarginal och något svag försäljning

Idag rapporerade MQ på sitt tredje kvartal i det brutna räkenskapsåret och rapporten bjöd på lite blandad kompott. Jag har även lyssnat live på webcasten med presentation av VD och CFO och nedan är mina korta kommentarer. 

Försäljningen sjönk i jämförbara butiker mot en mycket stark Q3 förra året, huvudförklaringen för detta var en sortimentsmiss med för tunna sommar/vår kläder för tidigt på säsongen i år. 

Även rörelseresultatet var lägre och tyngdes av engångskostnader i samband med förvärvet av Joy. Varulagret ökade vilket kan öka risken för större reor under sommaren, även om bolaget själva spelade ner den risken. 

Bruttomarginalen var något bättre än föregående år 60,9 (60,1) vilket är starkt och positivt efter två kvartal med negativ utveckling. Delvis förklaras detta av att Joy som endast har egna varumärken i butik har en högre bruttomarginal än MQ som även säljer externa märken. 

Övriga nyheter i rapprten var att man väljer att lägga ner den norska verksamheten med 4 butiker för att satsa på tillväxt i Sverige där man har en starkare position. Tillväxten i Sverige handlar om att öppna fler MQ butiker men framförallt att förbättra online erbjudandet (även i butik) och på så sätt "öka butiksytan" samt integrationen och utvecklingen av Joy inom koncernen. VD Christina Ståhl har även klivit in som VD för Joy för att driva på förändringen i linje med det (bra) arbete hon gjort på MQ. 

Totalt sett är jag varken mer eller mindre positiv till MQ efter den här rapporten vilken jag tycker innehöll både bra och dåliga punkter. Marknaden var dock hård i sin dom och tryckte ner aktien 8% direkt i öppningen efter att redan ha gått dåligt i år varför jag valde att öka vårt innehav. 

Vad tycker ni andra om rapporten? 

 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar