Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 september 2017

Spara-på-spara är viktigare än ränta-på-ränta..

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

På senare år har ränta på ränta effekten fått ett uppsving  och mycket uppmärksamhet troligen inte minst då börsen har gått starkt ett tag och den verkligen är imponerande när avkastingen är hög dock skulle jag vilja påstå att det finns en effekt som är ännu viktigare om målet är frihet och det är spara, på spara på spara effekten. Det är så att sparande kan ge oväntad stor effekt på din frihetsresa då effekten kommer i tre nivåer: 

  • Den första sparnivån handlar om att välja rätt produkt till rätt pris eller att välja att helt avstå.  Det kan handla om allt från golvsåpa till bilar och här handlar det om att hitta en produkt som fungerar och som samtidigt är prisvärd. När det gäller bil handlar det om att hitta den där bilen som fukar bra men som med 50% lägre inköpspris och 25% lägre bränsleförbrukning etc. I såpa exemplet handlar det om att köpa en produkt som funkar men som samtidigt inte är överprissatt även här kan man genom att köpa til bra priser spara både 25-50% på helt jämförbara produkter. 
  • Använd lagom mycket - i nästa steg handlar det om att inte överanvända de produkter man har skaffat. Att bara använda bilen när det är nödvändigt ger en ytterligare effekt på de initiala besparingarna. Samma med såpa, tvättmedel eller andra förbrukningsartiklar att använda det sparsamt i lagom doser. Inte ovanligt kan detta utan någon större förändring spara ytterliggare lika mycket som beslutet att välja rätt produkt. Tips här är att testa att använda en halv disktablett i maskninen (det blir oftast lika rent..i vissa fall renare), att hälla upp handdiskmedel i pumpflaska för lättare dossering eller att använda locket på golvrengöringsmedlet som mätkopp för att inte ta för mycket. 
  • Sparade pengar räcker längre - den tredje och mest bortglömda effekten av sparandet är att när detta blivit en livsstil och när man vet vilka produkter som är kostnadseffektiva och använder lagom mycket av dem så kan man leva på mindre. Det betyder att man kan leva längre på de sparade pengarna vilket i förlängnlingen innebär att man blir ekonomiskt fri snabbare. 

(Fri som en fågel...det är målet)

När du väl har börjat spara så står det ju dig självklart fritt att investera det som du sparar och använda "ränta-på-ränta" till din fördel under de år som du accumulerar kapital för att sedan leva på. Att däremot spara små summor och lita på att bara "ränta-på-ränta" ska göra jobbet riskerar att bli en långdragen historia. Visst mycket små sparade belopp kan bli imponerande summor över tid..men vad hjälper det dig att du blir rik och fri till din 120 års dag? Om du vill bli fri måste det gå snabbare än så och då kan inte ränta-på-ränta ensamt göra jobbet. 

Vad tänker ni om ränta-på-ränta vs. spara på spara? Vad har störst möjlighet att göra dig fri?

Taggar (blogg): 
7 oktober 2016

Fredagsfunderingen - Bokföring av boendekostnader...hur gör du?

Under cirka ett år hade två bostäder, då höll jag kostnaden för det "andra" huset som vi inte bodde i helt separat från vår vanliga ekonomi. Vi hade en hyresintäkt som i stort täckte de löpande kostnaderna vilket gjorde detta i slutändan till ett "nollsummespel" när året summerades. 

Nu har vi sålt vårt gamla hus och flyttat till det nya. Detta gör att vi får börja fundera på hur vi på bästa sätt reflekterar boendekostnaderna. Som jag pratat om i ett tidigare inlägg brukar vi använda oss av kontantmetoden vilket innebär att vi bokför kostnader när pengar lämnar kontot. Alltså om en större reparation behöver göras en specifik månad kommer kostnaden att hoppa upp just den månaden (alternativet till detta skulle vara att bygga upp någon form av reparationsfond och smeta ut dessa kostnader över tid). I övrigt har vi de vanliga kostnaderna för försäkring, el, vatten och avlopp, sophämtning med mera.

Vi har även en liten räntekostnad (ca 900 kr i månaden innan ränteavdrag) och en inkomst för uthyrning av en stuga på tomten på 3 000 kr i månaden inklusive el vatten etc. För närvarande bokför jag lånekostnaden och hyresintäkten i en egen kategori (finansnetto) tillsammans med utdelningar från aktier, intäktsräntor, CSN ränta med mera nedanför måndskostnaderna i vår månadsammanställning.

Min tanke är att räntekostnaden egentligen relaterar till min ovilja att sälja aktier och bli helt skuldfri, alltså kan delar av aktieutdelningarna matchas mot den kostnad som uppkommer för att behålla lånet. Hyresintäkten är också en form av (semi)passiv inkomst relaterad till det kapital som vi binder i vårt boende. 

Detta är inte en perfekt metod, man skulle kunna argumentera både för att vi överskattar och underskattar våra boendekostnader. Stugan förbrukar uppskattningsvis 30% av det  el och vatten som vi nu tar i vår löpande budget. Å andra sidan bortser vi ifrån räntekostnaden i vår boendekostnad vilken då är underskattad...men tar vi med den kanske vi istället skulle lägga in ett (positivt) netto mellan hyresintäkten och räntekostnaden...och i så fall överskattar vi kostnaderna som vi gör idag.   

Hur som helst tycker jag just nu att vår nuvarande metod är mest rättvisande, vi har de "aktiva" utgifterna och inkomsterna i den ordinarie månadsbudgeten och sen har vi passiva inkomster och finansiella utgifter i en egen kategori.

Hur gör ni med detta? Någon som har en liknande situation med uthyrning?

30 april 2016

Nått är ruttet med lånekulturen!

Min syn är att man ska vara mycket försiktig med skuldsättning jag är dock inte någon rabitat motståndare till lån. Ibland kan det vara bra att kunna låna lite för att utbilda sig eller för att kunna köpa en bostad...men nog har det hänt nått vansiningt med lånekulturen på senare år. Två helt olika exempel men i grunden exempel på en galen syn på lån och risk. 

  • Bankerna rapporterar nu om rusning bland bostadägare som vill öka sina lån inför att amorteringskravet införs. Alltså inte desperata människor som ska flytta till storstan och behöver någonstans att bo utan existerande bostadsägare som passar på att höja lånen som troligen redan är rätt stora troligen för att konsumera. Inte nog med att man tycker sig vilja låna mer till konsumtion utan man gör allt för att slippa amortera på dessa lån. 
  • En annan sak som stör mig mycket är att det är svårt att få lägre ränta hos banken om man har "för lite lån". Det vill säga om man till exempel äger en bostad på en mindre ort med 50% belåning så kanske detta är mindre än 1 miljon vilket är "för lite" enligt banken för att kunna få rabatt. Detta måste vara ett tecken på vad som är fel inom bankerna när risken (som måste anses låg i fallet ovan) betyder mindre än volymen (hur stort lånet är) för bankens bedömning. När banken säger "nej du får ingen rabatt du har lånat för lite" så vet man att något är ruttet. 

Har ni några andra exempel på hur lånekulturen har spårat ur? Eller håller ni kanske inte med mig och tycker att ovanstående är helt befogat? 

Taggar (blogg): 
6 april 2016

Problemet med skulder är inte räntan!

Problemet med att dra på sig skulder har mycket lite med räntan att göra. Kanske är det till och med så att skulder blir ännu farligare i ett läge som nu när vi har extremt låga räntor detta av flera psykologiska och reela anledningar

  • Rent psykologiskt är det alltid lättare att handla med någon annans pengar, att låna 100 tusen till är inte lika jobbigt som att ta ut 100 tusen som man sparat ihop. Detta gör att vi riskerar att spendara mer än vad som är rimligt..att liksom låna extra för att byta kök, badrum, bil etc på toppen av det redan stora bostadslånet. När räntan är låg förstärks detta för månadskostnaden ser så låg ut att till och med en extra miljon i lån verkar lite. 
  • Problemet med lån är att de tar från ditt framtida jag, alltså är det en inteckning på din framtida inkomst. Men vem vet om du kommer tycka att jobbet som idag känns spännande är det om några år? Det är förutsatt att din arbetsgivare fortfarande vill ha dig? Inget av detta är säkert och därför bör man vara försiktig med att inteckna sin framtida inkomst.
  • Låga räntor trycker upp tillgångspriser, det är därför troligt att om räntorna går upp så går tillgångspriserna ner. Huset blir mindre värt, den ny köpta bilen minskar alltid snabbt i värde men ännu mer så när man kommer ut ur en period av rekordartad nybilsförsäljning. Det samma gäller finansiella placeringar (aktier, fonder, obligationer) som också riskera att tappa i värde. Lånet består dock.  Detta kan vara ett utomordentligt läge att köpa tillgångar men för den som redan är belånad över taknocken så är det nog inte det första man funderar på...
  • Vid låga räntor så blir små rörelser stora. Idag när bostadsräntorna ligger på 1-1,5% så räcker det med en ökning på lika mycket för att räntekostnaden ska fördubblas det betyder att små förändringar kan orsaka stora svallvågor. 

 

Så vad är då mitt tips? Jo, var alltid försiktig med lån, se det som ett ont (om än ibland nödvändigt) verktyg som finns till för att berika långivare. Var otroligt försiktig med att ta upp lån och jobba löpande med att betala tillbaka även om det kortsiktigt kan vara jobbigt att få "bara" 1-1,5% avkastning. 

Vad är din relation till lån? Vad använder du dem till? När tycker du det är befogat att låna?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar