Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 januari 2017

Super Spar - Ett roligt experiment på fullt allvar!

Vi annonserade ju förra veckan att vi kommer köra Super Spar Spurt (SSS) fram till sommaren då frun också ska kliva av det reguljära arbetet, bli fri och testa sina vingar med lite egna små verksamheter. Bakgrunden till detta beskrev vi i förra veckans inlägg och också vad vi förväntar oss kunna spara extra på. De extra besparingarna rör sig i storleksordningen 4000-5000 i månaden vilket ger 24-30 000 över sex månader vilket är rätt lite med tanke på vårt totala kapital och också i förhållande till vår redan höga sparkvot. Så varför gör vi detta?

Det bästa sättet att beskriva super sparandet är att se det som ett roligt experiment men på största allvar. Det är roligt och se hur lite man kan leva på och vad man faktiskt saknar när man drar åt svångremmen lite ytterligare...från andra liknande experiment så visar det sig att det faktiskt är ganska lite vi saknar...men då har vi inte kört hela 6 månader tidigare. 

Våra levnadsomkostnader när vi båda jobbade var cirka 25 000 i månaden och när jag slutade tog vi ner dessa till 22 500 och när frun också slutar så väntar vi oss att ta ner dessa ytterligare till 20 000. Detta är ingen asketisk nivå för oss utan en rätt stor del av dessa pengar går till saker som vi praktiskt skulle kunna leva utan men däremot inte vill leva utan så som fritidssysselsättningar, resor, bil för att träffa vänner/familj, kläder, nöjen, snacks, vin och annat. Vi har alltså inte supersparat oss rika för att nu öka omkostnaderna utan vi förväntar oss att leva på ungefär den här nivån (justerat för inflation) under "all framtid" och skulle vi få mer pengar är det inte säkert att vi skulle förändra så mycket alls förutom möjligen att börja fundera över någon kul välgörenhet att engagera oss i. 

Dock eftersom vi valt att prioritera frihet framför att bli rika så kommer vi nu gå i "pension" med minsta möjliga marginal och därför är det intressant att fundera över vad som är möjligt. Detta är vår säkerhetsmarginal. Så här tänker jag i grova drag.

"Normal" månadskostnad 20 000 kr och möjliga besparingar/extra inkomster:

 • Icke nödvändig konsumtion/nöje/egna pengar 5 000 (20 -5 = 15 000kr)
 • Extrainkomst via uthyrning av stuga 3 000 (15-3 = 12 000kr)
 • Skippa barnomsorg för barnen 2 000 kr (12 000 - 2000 = 10 000 kr)
 • Skippa bilen 1 500 kr (10 000kr - 1 500 = 8 500 kr) 

Vi hyr idag ut stugan för 3 000 kronor och vi kommer att under våren testa om vi kan leva på 5 000 kr minder. Det blir en övning i att se om vår säkerhetsmarginal håller. Under de allra flesta månader framgent så kommer vi troligen att leva på 20 000 men säkerhetsmarginalerna kan utnyttjas på tre sätt. 

1. Minska uttagen ur portföljen genom att till exempel stugan genererar kassaflöde vilket ökar sannolikheten för att kapitalet räcker.  

2. Möjlighet att leva på mindre under perioder då avkastningen är låg för att bevara kapital

3. Möjlighet att under kortare perioder framgent leva super sparsamt för att sedan göra något tillsammans med familjen. tex spara till en vistelse på annan ort ett helt sommarlov. Något som vi tror ger barnen en helt annan respekt för pengar vilket är något av det viktigaste vi som föräldrar kan ge dem. 

Så som sagt, Super Sparandet är just nu mest ett roligt experiment men som med de flesta experiment finns det ett visst allvar bakom. Det handlar om att testa säkerhetsmarginalerna och att se vad som är möjligt. Det handlar också mer om förståelse för de egna prioriteringarna och gränserna än vad det handlar om pengarna i sig. 

Hur ser ni andra på Super Spar och Snål perioder? Är det meningslöst eller kan det ge något? Gör ni det för pengarna i första hand eller för förståelse för era egna prioriteringar? 

Taggar (blogg): 
14 januari 2017

Häng med! Nu kör vi Super Spar Spurt fram till sommaren!

Helt tvärt emot miljonär vid 30 som väljer att börja "slösa" på upploppet så har vi beslutat oss för att köra en riktigt mördande spurt nu in mot målgången och fruns nära förestående frihet till sommaren. Om jag har räknat rätt är det idag 167 dagar kvar innan vi båda är fria.

Varför kanske du frågar dig? Det finns två huvudanledningar till detta. 

 • För det första så är målet för oss helt klart att bli fria snarare än att bli rika, därför har vi för varje gång vi lyckats bättre än väntat kortat tiden fram till vi ska sluta snarare än att höja slutbeloppet. För närvarande har vi uppnått vårt mål på totalt 6 MSEK i eget kapital men vi har inte uppnått vårt mål för fritt eget kapital på 2,5 MSEK. Det är precis på gränsen om vi kan uppnå det fram till sommaren så varje krona i besparingar är viktigt. Sparsamhet är väldigt effektivt för detta för varje krona som sparas ger en krona på sista raden. Detta medan ökade inkomster ger upphov till skatt och i vissa fall kostnader i relation till att tjäna dessa pengar (tillexempel transport och kläder).
 • Den andra anledningen är att vårt liv kommer förändras till sommaren när vi båda är fria. Det är svårt att veta vilka förutsättningar vi har då, hur mycket kan vi göra själva som vi skulle behöva hyra in någon för att göra nu? Frun kanske behöver blåkläder istället för finbyxor? Kan vi hitta ännu mer av barnens saker begagnat när vi har mer tid? Med denna osäkerhet så är det dumt att spendera pengar på saker nu som möjligen är onödigt om bara 6 månader. 

Vi har tidigare kört snålmånader men då finns det ett element av att kunna dra ner kostnader mer än vad som är möjligt över en längre priod genom att skjuta på klädinköp till barnen eller äta ur matföråden. Detta kommer dock inte vara möjligt över 6 månader varför vi får ta en annan approach kring de kostnader som vi kan påverka direkt

 • Först och främst  kommer vi att försöka att klara oss på halva vanliga budgeten "egna pengar" för varje famljemedlem. Det betyder 1000 kr per vuxen och 500 kr var för de två större barnen och 250 för minstingen per månad fram till sommaren. Detta inkluderar ett totalt köpstopp för kläder..barnen undantagna om det är verkligt akut. 
 • Vi kommer även att försöka vara ännu lite smartare med transporter och se om vi kan sänka bränslekostnaderna ytterligare. En ide är att frun skulle kunna jobba hemifrån ibland detta skulle innebära en direkt besparing på 70 kr per dag i mindre bränslekostnad... Vi ska se över möjligheten att sälja den ena bilen och på så vis avvärja en del kostnader och kanske få lite betalt också. 
 • Frun har sedan länge klippt både mig och barnen vilket innebär en ganska stor besparing på ett år, nu har hon även lyckats få sin mor att klippa henne och hon har dessutom slutat att färga över de gråa håren och bli mer naturlig. Det senare är i och för sig ett test men kommer absolut spara en del pengar det kommande halvåret. 
 • Vi kommer ta ett ännu tightare grepp kring matbudgeten och jag ska se vad som är möjligt om vi ersätter en del kött med bönor, ägg och andra subsitut. Jag ska även baka mer själv. Tror att detta kan bli ett experiment som kan ge följdverkningar även längre fram. Utemat är redan en i stort sett icke existernade kategori i vår budget och ska stanna där. 
 • Vi fortsätter att minimera alkoholen även om vi tycker att ett glas vin kan vara gott ibland så är det en kostnad (ingår ovan i  egna pengar) som vi vill hålla låg. 
 • Vi har redan utrustning för utförsåkning och vi har säsongskort i den lokala backen så där kommer vi spedera mycket ledig tid. Barnen älskar det..vilket innebär att vi gör det också. Med medhavd matsäck innebär varje besök en merkostnade för någon liter diesel för en heldag utomhus med familjen.
 • Barnen fick ett begagnat XBOX 360 i julas med några spel, vi lade dock undan flera ytterligare spel som kom med vid köpet och där har vi en del extra förströelse att plocka fram vid tillfälle utan kostnad. Vi fick även med ett antal spel som de är för små för att spela och dessa går möjligen att sälja eller byta. Fördelen med en äldre konsol är även att biblioteken har ett rätt bra utbud av spel som går att låna gratis. 
 • Vi har även skridskor och längdskidor till hela familjen och där behöver vi inte ens åka någonstans. Cyklar, kickbikes och en roddbåt när det blir vår och sommar.  Inga lekland alltså:-) 
 •  

Det finns en del kostnader som vi har mindre kontroll över, det stora är:

 • Hur mycket el det kommer gå åt samt priset på denna el. Med bergvärme så är vårt hus relativt effektivt men det är stor skillnad om det är -20 ute eller +5 . Jan-Mars brukar vara de dyraste månaderna så vi får se hur det går. Vi håller en relativt låg grundtemperatur i huset normalt och tilläggseldar sedan när det behövs. Ved kan vi köpa billigt av en granne, det kräver lite arbete men det är härligt att få lufta musklerna lite då och då. 
 • Oväntade fel i hus eller bilar kan även komma som en överaskning men just nu verkar det mesta här hemma och i bilarna funka bra och vi har inga akuta kända behov. 

Med dessa aktiviteter på plats och utan några stora överaskningar så bör vi kunna hålla kostnaderna under 18 000 kronor i månaden för de första sex månaderna på året. Sen får vi återkomma till hur vi ska göra under uttagsfasen som inleds i augusti när vi för första gången ska leva på kapitalet.  Kostnaderna kommer då sänkas som bas eftersom frun inte länger behöver pendla och inte heller behöver speciella kläder för jobbet.

Vad tycker ni om detta upplägg? Nån som vill hänga med och superspara fram till sommaren? 

 

Taggar (blogg): 
1 oktober 2016

SSSumering - Gratis är gott!

Då har ännu en månad gått och min lilla utmaning att hitta gratis saker och upplevelser är över...ivarjefall så tillvida att jag följer upp detta. Jag tycker jag har lärt mig en del av detta experiment framförallt att lära sig att uppskatt det lilla. Se sammanställning nedan över de gratis saker som kommit mig till del den här månaden...detta är utöver all den vackra natur vi omges av dagligen vilket är den största "gratis" förmånen en männska kan ha. 

Imorgon återkommer jag med en sammanställning av hur september gick rent ekonomiskt. Hur gick Super Spar September för er, vad har ni lärt er?

Taggar (blogg): 
24 september 2016

SSStatus med en vecka kvar - "Gratis är gott"!

Super Spar September med under rubrik "gratis är gott" fortsätter med att leta efter gratis underhållning och andra saker och det går helt klart bra. Jag har ju börjat köpa kläder igen efter mitt köpstopp så det har faktiskt gått åt lite pengar den här månaden men om man bortser från kläderna som inköpts så är de övriga utgifterna av "egna pengar" nära nog noll. Har också blivit betydligt mer uppmärksam på vad man kan få gratis både i form av vad som arrangeras av komunen, föreningar med mera men också hur man kan söka upp olika erbjudanden så som fri frakt med mera via google (sist på den bollen antagligen). Håller också på att fyller i marknadsundersökningar 10-20 minuter per dag men detta har ännu inte givit några påtagliga belöningar..annat än några nya funderingar kring de ämnen och produkter som undersöks. 

Status med en vecka kvar är som följer:

Hur går det för er andra med er snål/superspar eller slösmånad?  

Taggar (blogg): 
17 september 2016

Super Spar September - Gratis är gott - Halvtid!

Nu har halva september gått och även om det forfarande känns som om det är sommar så måste man väl erkänna att hösten troligen är i antågande. Den här veckan testar vi ett lite annat schema med familjen vilket innebär att vi börjat gå upp 5.30 på morgonen (strax efter 6 för barnen) men också att vi kommer hem lite tidigare och att vi går och lägger oss tidigare (senast 10). Man är lite trött på morgonen men i övrigt tycker jag nog att detta är en bättre rytm. Det roliga med att vara "fri företagare" är att man kan fixa och trixa lite med sånt här för att se vad som funkar snarare än att man är bunden av att det är på ett visst sätt bara för att jobbet är mellan 7 och 4 eller 8 och 5 eller vad det nu kan vara. 

Den här veckan har det blivit lite mindre gratiserbjudanden än förra veckan både på grund av att vi redan utnyttjat mycket men också för att det funnits färre behov hemma...och som jag sa förra veckan så tar vi inte hem något bara för att det är gratis..behovet måste finnas också. Totalt sett har det ändå varit en bra vecka på alla sätt. I torsdags blev jag bjuden på kaffe av en ny vän (och läsare av bloggen) vilket var mycket trevligt (tack DP).  Så här är status just nu angående "gratis är gott"

Vad gäller sparandet den här månaden så ser vi fram emot en månad med ganska vanliga utgifter men låga inkomster. Det beror på att frun fick ett återkrav på för mycket utbetald lön från sin tidigare arbetsgivare. Samtidigt så är kostnadern ungefär normala så om vi kämpar på ska det åtminstone bli positivt sparande igen...nu med en inkomst i familjen. 

Hur går det för er med spar/snålmånaden? Framgång eller motgång? 

Taggar (blogg): 
11 september 2016

Gratis är gott - Status efter en dryg vecka!

Som jag sa i mitt ursprungliga inlägg om detta förra helgen så är årets underrubrik för Super Spar September "gratis är gott" och det har till stor utsträckning med vår flytt och fruns byte av jobb att göra. I och med flytt så är kostnaderna till viss del svårkontrollerade eftersom behov uppstår plötsligt och dessutom är fortfarande inkomsterna opålitliga eftersom frun inte riktigt är etablerad på den nya arbetsplatsen. Sammantaget betyder det här att september i bästa fall blir en månad med positivt sparande...men inte mycket mer. 

Därför valde jag att istället lära känna den nya orten och vad som går att göra gratis (och utnyttja alla inflyttar erbjudanden till max). På bild nedan kan ni se vad vi lyckats få gratis så här långt...och som till stor del hade varit lätt att missa om man inte bestämde sig. 

OBS! En viktig princip för "gratis är gott" är att jag inte tar emot sådant som jag inte vill ha utan bara sådant som jag annars hade kunnat tänka mig att köpe och/eller som går att förtära...det finns sånt överflöd av prylar här i världen att om man inte är försiktig så kan man fylla hela sitt hem med gratisprylar som någon annan vill bli av med! 

Hur går det för er med snål månaden om ni nu kör nått sånt?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar