Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 oktober 2016

Fredagsfunderingen - Vad är en bra/dålig lön?

Personligen valde jag en utbildning där jag trodde det fanns goda möjligheter att hitta ett jobb och samtidigt en hyfsad lön. Av olika skäl, där jag hoppas att någon form av talang och arbetsmoral hade viss inverkan men även en del tur så fick jag med tiden en riktigt bra lön. Vid 25 år ålder började jag jobba på riktigt med en lön på 19 500 kr i månaden och vid 39 år ålder gick jag i pension då med en månadslön på drygt 57 000 kr. 

Min önskan är alltid att få så bra betalt som möjligt för det jobb som jag gör, men samtidigt tycker jag att det finns andra värden kring arbetet och livet. Därför har jag tillexempel konsekvent avböjt, genom min så kallade karriär, att bli chef (över andra). Även om jag haft stort ansvar över projekt, processer och externa kontakter på ett stort företag så har jag inte direkt haft personalansvar då detta inte intresserar mig och även om lönekuvertet hade blivit tjockare så har jag avstått varje gång frågan kom på tal. Tidvis har jag även bannat mig själv för att jag inte valt ett annat yrket så som Lärare som skulle kunna kännas mer meningsfullt och som dessutom ger en flexibilitet i bostadsort som ekonomyrket (om man är inriktad på storföretag) inte riktigt ger. 

Precis som med fattigdom pratar man gärna i Sverige om lön i relativa termer. En "dålig" lön är därmed en lön som är sämre än andra som har samma utbildningstid bakom sig. Om läraren tjänar mindre än IT-konsulten trots att båda har 4 års högskola i bagaget så tjänar läraren dåligt.  Här håller jag inte riktigt med, en dålig lön (precis som fattigdom) är i min värld något mer absolut. En dålig lön är en lön man inte kan leva på. Skulle tro att gränsen för en ensamstående vuxen person med barn då ligger på runt 20 tusen i månaden innan skatt. Möjligen lägre med tanke på möjlighet till barnbidrag, bostadbidrag och underhållsstöd men de två senare systemen har jag mycket dålig koll på. 

Lärare, Poliser, Sjuksköterskor med flera som har fulltidstjänster tjänar dock inte dåligt utan de tjänar "något mindre bra" eller ett annat ord skulle kunna vara "drägligt". Detta ändrar inte grundsynen på att dessa gör några av de viktigaste jobben i vårt samhälle och mycket väl skulle kunna vara värda högre lön. Jag tror inte heller att denna typ av yrken kommer att fullt ut kunna matcha den lönenivå som det privata näringslivet kan ge. Varför då inte istället satsa på att göra dessa yrken attraktiva på andra vis utöver lön. Återge lärarna sin frihet att planera och lära ut. Inför lärarassistenter så att läraren faktiskt har möjlighet att lära ut. Berätta för föräldrar och barn att i skolan är det lärarna som bestämmer. På samma vis med polisen, ge den befogenheter att motverka de krafter som vill underminera deras status som ordningsmakt. Sjuksköterskorna ska ha tillräckligt många kollegor för att inte jobba ihjäl sig och så vidare.

Personligen tror jag att det är kontraproduktivt att prata om "dåliga" löner för yrkena ovan, jag tror nämligen att det enda som är viktigare än lön för dessa yrken är att de har tillräckligt många kollegor, tillräckligt hög status och befogenheter samt att varje yrke möjliggör sina unika förmåner i form av tillexempel för lärarna möjlighet att vara långledig på loven. Det är också så att det är en ursäkt för att inte ta tag i sin privatekonomi att skylla på en "dålig" inkomst, men att tjata upp lönen är oftast mindre effektivt (även om man ska fortsätta att försöka) än att ta tag i ekonomin på den nivån där man befinner sig och sen få löneökningen som en bonus. 

Vad tänker ni? Har du en dålig eller bra lön? Var går gränsen? Hur relevant har den relativa lönenivån för ditt val av yrke/utbildning varit? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar