Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 maj 2017

Det kom ett bud...vad ska jag nu göra med alla pengar?

I onsdags morse så tittade jag som hastigast på mobilen om det hänt något på börsen under den första handeln. Till min förvåning hade mitt favoritbolag Hafslund gått upp cirka 12% men jag funderade inte så mycket på det. För det första så är det en illikvid aktie som ofta rör sig ganska mycket enskilda dagar och sen tycker jag generellt att den varit ganska försiktigt värderad med tanke på hur bra det gått för dem trots låga elpriser de sista åren. 

Jag klickar mig ändå vidare och då visar det sig att det kommit ett bud på 100 NOK per aktie vilket är en premie på typ 13% jämfört med kursen dagen innan. När jag läser vidare så framgår det att huvudägaren (Oslo kommun) redan har ett avtal med den största minoritetsägaren (Fortum) vilket gör att de redan kontrollerar nära 90% av aktierna. Budet är i min mening lågt och möjligheten för en budhöjning i det närmaste obefintlig. Då återstår bara att konstatera fakta. Vi kommer få lite drygt 250 000 för våra aktier och dessa måste jag finna nya arbetsuppgifter till.

En del av pengarna kommer jag inte att återinvestera i energi eftersom det har varit lite överviktat i portföljen helt enkelt för att Hafslund har varit ett bolag jag har haft extra stor tilltro till så säg att någonstans mellan 150-200 tkr kommer finnas tillgängligt i portföljen för nya investeringar inom energisektorn. 

De enda energi bolag som jag tittat på lite tidigare är Eolus och Arise de båda vindkraft bolagen där Eolus har varit duktiga på att löpande ha lönsamhet i sina projekt medan Arise är den som har faktisk elproduktion i större skala. Fortum är ju också noterat i finland och de blir ju delägare i vissa av Hafslund tillgångar även efter avnoteringen. Fortum säger sig jobba mot en mer miljövänlig profil men har idag en betydande del kärnraftsproduktion med vilket jag ser betydliga ekonomiska, miljömässiga och politiska risker. Jag har också det lilla vattenkrafts bolaget Skånska Energi i portföljen och detta innehav skulle kunna utökas.

En idé jag har är att köpa lite mer i Skånska (+20 tkr totalt 150 tkr)  samt addera Fortum (100 tkr) och Arise (50 tkr) till portföljen för att ersätta Hafslund.  Eller skulle jag tänka lite annorlunda och addera en annan typ av energi spelar typ Nibe i portföljen?

I detta fall är jag dock ovanligt velig och osäker så all input tas tacksamt emot! 

Taggar (blogg): 
8 mars 2016

Vår diversifieringsstrategi!

Som ni säkert har förstått vid det här laget så är inte FFF en börsbloggare utan mer fokuserad på hur man sparar ihop och bevarar ett kapital genom låga kostnader. Dock kvartsår faktum att om man inte ska bli fattigare för varje dag som går så behöver de sparade pengarna investeras. Om ni är intresserade av hur får portfölj ser ut så finns den här eller också kan ni följa oss på shareville där jag heter frivid42. 

Vår diversifieringstrategi utgår ifrån kategorierna i vår egen budget. Vilka är Boende, Energi, Transport, Livsmedel, Kommunikation, Kläder & Fritid samt Övrigt. Vi tittar på vilken andel dessa utgör av vår sparsamma budget och sen försöker vi hitta företag som passar i dessa kategorier och som vi samtidigt ser som attraktivt värderade. I grunden har vi en "köp och behåll" strategi men det händer att vi gör transaktioner om vi upplever att något bolag utvecklas i negativ riktning eller om värderingen blir för ansträngd. Ett exempel på detta är när vi tidigare i år valde att sälja vårt innehav i Axfood då värderingen känns väl magstark även om det är ett fint bolag. Vi har även gjort en del affärer i till exempel Mekonomen när den har svajat upp och ner kraftigt. Sålt över 200 och köpt tillbaka för 160-170...Men som sagt i grunden "köp och behåll"

Förutom det rent bolagsmässiga så väljer vi också att diversifiera valutor och satsar då på Europa (EUR, NOK, SEK) samt Nordamerika (USD, CAD) också det därför att det är delar av världen som vi har en förkärlek för varför det är mer troligt att pengarna kommer användas där..så någon form av naturlig hedge. 

Bakgrunden till att vi väljer att diversifiera på detta sätt är två. 

1. Naturlig hedge mot valutarörelser genom att vi har tillgångar i de olika valutor som det är mest troligt att vi kommer använda. Även mot till exempel fluktuationer i energipriser...där vi till exempel i vår privata budget förlorar på högre elpriser vinner våra två bolag Hafslund och Skånska Energi på detta. 

2. Våra innehav motsvar den typ av varor och tjänster som vi använder eller skulle kunna tänka oss att använda även om vi är mycket sparsamma. Det betyder att jag tror att de flesta av bolagen i portföjen kan fortsätta att tjäna pengar även i lite tuffare tider eller om vi skulle lyckas med vår mission att göra folk mer sparsamma. 

Vår intention är att hålla antalet innehav till 15-20 stycken då jag inte tror på att diversifiering bortom det ger så stor effekt och det är dessutom svårt att följa alla bolag och då tycker jag nog att man ska fundera på indexfonder. Dessutom är vi "tvingade" i pensionsportföljerna att välja fonder så där har vi en bredare diversifiering. 

Hur ser ni andra på diversifiering? Vad tycker ni om vårt tankesätt, bra eller bajs? 

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar