Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 januari 2017

Hej Hej titta på mig! Jag är snål! Jag är snål!

En fråga som jag funderat en del på är om det är svårare eller lättare att spara när nästan ingen annan gör det.

Det första intuitiva svaret är att det är svårare av två anledningar:

  1. Att man lever lite på tvärs med den allmäna ordningen och därför skulle ses som lite konstig viket kan vara jobbigt för sociala varelser. 
  2. Att det möjligen är svårare att hitta produkter och tjänster som är inriktade mot en prismedveten marknad. De flesta nya bilar, telefoner med mera är mer avancerade än vad som behövs och det är betydligt tätare mellan Coop och ICA butiker som är dyra  än av Willys och Lidl (som generellt är mycket billigare). 

Men när jag har tänkt lite mer på frågan så tror jag att det är lättare att vara sparsam när alla andra är slösaktiga av några anledingar:

  • Begagnade saker är konsekvent undervärderade. Allt från husgeråd till möbler, bilar, telefoner, sport- och fritidsutrusting är generellt undervärderat på begagnatmarknaden eftersom alla vill ha nytt.
  • Erbjudanden från många bolag bygger på att de ska få en lönsam kund som snart kommer köpa extratjänster. Kreditkort med generös bonus för att man tror att flera kunder snart kommer att överköpa sig och därmed få betala en hög ränta. El, telefon, försäkringbolag som är beredda att ge stora rabatter för byte då de tror sig sedan ha en lånsiktig kund som dessutom snart vill köpa mer. 
  • Matvaror som erbjuds med sänkta priser på grund av kort datum, slut på säsong, fel färg eller andra skäl blir ändå kvar på butikshyllan då ingen verkar bry sig vad de betalar. 
  • Mycket av det som finns avgiftsfritt utnyttjas inte av så många, biblioteken står halvtomma, lekparkerna, badplatserna, skridskisarna, skidspåren etc vilket betyder att man har super bra access och nästan aldrig behöver betala för att göra trevliga saker. 

 

Dessutom är många så otroligt ineffektiva med användingen av sina pengar så inte ens med det känslomässiga argumentet kring att vara "annorlunda" smäller så högt. Om man inte ger sig faan på att springa runt med trasiga kläder och skriva "jag är snål..jag är snål" för full halls så kommer i stort sett ingen ens fatta att du sparar några pengar.

Det går att bo bra, äta bra, klä sig bra och göra spännande saker för så otroligt mycket mindre pengar än någon tror och investerar man sedan mellanskilnaden så har man vips några miljoner på banken...utan att ha vunnit på lotto..

Vad tänker ni kring detta? Har ni upplevt det lättare eller svårare att spara på grund av vad andra tycker, känner eller gör? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar