Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 november 2016

Börsen är farlig - håll dig borta!

När någon säger att börsen är farlig så tänker man kanske först på volatilitet..men den är i sig inget problem för den långsiktige. Rent generellt är inte ens risk ett problem för utan risk ingen avkastning. Aktier torde rent teoretiskt vara en säkrare investering än till och med kontanter eftersom pengar bara är en bokföringsmässig konstruktion medan en aktie faktist är någon 100 dels promille av ett verkligt bolag med reela tillgångar. När jag säger att börsen är farlig menar jag snarare som drog..som underhållning och som förströelse..och därmed förstörare av tid. 

Det pratas mycket idag om mediabruset och sociala medier. Vi sugs gärna in i det som pågår även om det egentligen är helt irrelevant. Varför bryr du dig egentligen om var din gamla gymnasiekompis är på semester eller vad din granne har ätit till frukost men ändå fastnatnar du där med telefonen och kollar på allt som dyker upp i "flödet". 

För egen del använder jag egentligen bara twitter och läser bloggar. Jag är motvillig medlem i Facebook för att få info från barnens skola och idrottsaktiviteter men jag är otroligt innaktiv..min mor blir sur på mig för jag ser inte hennes bilder som hon lägger upp...det säger en del när en 40-talist blir arg på en för att man är dålig på att hänga med i sociala medier. 

Något som däremot har nästan samma effekt på mig som sociala medier är börsen. De korta rörelserna i index och enskilda bolag kan liknas med små uppdateringar på facebook...egentligen helt meningslöst men jag kan inte låta bli att kolla. Att lägga en timme per kvartal och lyssna på kvartalsrapporten på mina bolag och då och då kolla om det hänt något stort borde räcka. Särskilt med tanke på att min tänkta inveseringsperiod är "för alltid" och att det oftast går minst en månad mellan mina affärer (mest köp nån gång sälj)...men ändå är jag där och kollar depån upp till 10 ggr på en dag. Jag frestas att titta på DI's börsmorgon tillsammans med morgonkaffet och ibland EFN börslunch vid lunch...trots att jag vet att inget som sägs där kommer förändra min syn på marknaden eller egentligen kommer vara till någon nytta överhuvudtaget. 

Så detta är helt enkelt en varning! Börsen är farlig! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar