Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 mars 2016

Veckans lästips, Sossesverige - en återblick!

En sak som jag gör under min frihet är att jag läser mycket. Jag gör heder av att läsa böcker från personer med olika politiska åsikter och med olika världsåskådning för att bredda mitt universum snarare än att snäva in det. Att många böcker skrivs i ett snävt universum är därför också oftast min största invändning så även i det här fallet. 

Den här boken är skriven av Fredrik Segerfeldt (liberal debatör) som gör en expose över vad han menar är en felaktig uppfattning att det var socialdemokratin som byggde Sverige istället är hans syn att Sverige lyckades bli framgångsrikt trots socialdemokratins felsteg. Han visar också på ett förtjänstfullt sätt hur makt korrumperar och hur det blir knasigt när ett parti styrt så länge att alla andra i samhällets topp är utsedda av partiet eller har personliga relationer till parti topparna.

Det finns även en del skrattretande exempel på hur man långt in på 80-90-talet trodde man kunde stänga internationel media ute (i dessa facebook, twitter, blogg, youtube tider känns det som stenålder) och även hur man trodde sig kunna leva på export till hela världen men samtidigt ha en stängd ekonomi. 

Man kan i mycket hålla med honom om att en del som förekom under hela den period som han beskriver (i stort 1900-talet) är konstigt men samtidigt så är det kanske det som är bokens svaghet. Mycket av de beslut eller citat som man kan hitta från politiker från 90, 50 eller till och med 10 år sedan känns idag absurda.

Hela världen var annorluda på den tiden och det var inte bara Sverige som var gammalmodigt...det är som i så många andra böcker att man så gärna vill övertyga så att man kanske tar i lite i överkant med sina exempel. Samma sak gäller maktfullkomligheten som drabbade Socialdemokratin...den tror jag hade varit den samma om styret skett under vilket annat parti som helst och möjligen kan man tycka att det på det viset görs lite för mycket till ett socialdemokratiskt problem snarare än ett generellt politiskt problem att när de mäktiga suttit på sina stolar lite för länge så blir de fartblinda.

Hur som helst skulle jag verkligen rekomendera den som är intresserad att läsa den här boken (lånas med fördel på bibliotek). Den är lättläst och inte allt för långranding. Däremot tycker jag att man ska använda flera källor för att validera sin världsbild från mer än ett håll. 

Har någon av er läst denna? Vad tyckte ni?  Nästa vecka återkommer jag med en ny bok!

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar