Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 januari 2017

Ekonomiskt summering av 2016...

Kommer att spendera de kommande veckor här på bloggen att summera upp 2016 i olika aspekter och börja fundera och testa lite nya målsättningar inför 2017...hoppas ni följer med på resan:-)

Som jag redan sagt så var 2016 på många sätt ett väldigt bra år för oss. Visst det var inte fritt från utmaningar men det ska man inte heller tro när man har 3 barn och flyttar med familjen till en ny ort. När det gäller ekonomin så var det verkligen ett bra år och där var det dessutom färre utmaningar. 

Den enda motgången ekonomiskt var väl möjligen att vi betalat på tok för mycket skatt då flera av de utbetalningar som jag fick från min tidigare arbetsgivare skattades som "engångsbelopp" vilket innebär högsta marginalskatt detta trots att jag inte hade full lön under hela året. Detta innebär dock att 2017 troligen ger en fin skatteåterbärning då vi även gjorde en skattemässig förlust på försäljningen av vårt gamla hus. 

Trots detta överträffade vi våra högt ställda förväntningar på sparandegrad som uppgick till rundat 75% eller drygt 775 000 kr. Detta sparande inkluderar kontant sparande (410 tkr) avsättningar till tjänstepension och PPM (365 tkr). Det kontanta sparandet kom i huvudsak från lön men även passiva inkomster (utdelning, ränta och hyresintäkter) var till hjälp.  

Nytt för 2016 var att vi satte ett mål att hålla våra löpande konstnader under 22 500 kr i snitt per månad för helåret. Den som känner till vår frihetsplan vet att vi tänker oss att kunna leva på 20 000 kr efter pension och skillnaden mot denna nivå är de kostnader som Fru Fri har för pendling och kläder så länge som hon har med ett reguljärt arbete. Våra kostnader för helåret summerade 263 000 kr eller knappt 22 000 i månaden. Detta inkluderade en del flyttkostnader, en kombinerad flytt och 40-årsfest och en del dubbla kostnader i samband med flytten när vi betalade för två hus. Så på det hela taget så måste vi nog vara mycket nöjda med att vi uppnått och på marginalen överträffat detta mål. 

Börsen fotsatte ju uppåt och avkastningen på vår aktieportfölj summerade till cirka 20% eller cirka 300 tkr (inklusive utdelningar på cirka 75 tkr). Övriga passiva inkomster var hyresinktäkter på 36 tusen och ränta från SBAB  och Lendify på totalt cirka 2 000 kr. Nu är det ju betydligt högre risk att låna ut via Lendify men det är ändå intressant att se hur avkastningen på ett mindre kapital under kortare tid hos Lendify nästan matchade vad jag fick via SBAB på större belopp och betydligt längre tid. (Om du är sugen på att kolla in Lendify öppna ett konto redan idag det går bra att börja med små belopp..(Om du använder denna affiliate länk så får jag en liten slant för att fortsätta jobba på bloggen och andra projekt:-)

Per den 31/12 2016 så såg vår balansräkning ut som nedan. Rundade siffror för att visa att det är indikativa nivåer i vissa fall. Den största "svagheten" är att vi har relativt lite fritt eget kapital och det är också den kategorin som förväntas öka snabbast (500-600 tusen) över de kommande 6-7 månaderna baserat bra inkomster fram till fru fri slutar jobba. Vi har lite funderingar på hur vi ska kunna göra det första halvåret ännu lite bättre sparmässigt återkommer om det. 

    

Privat pension (IPS) och större delen av fritt eget kapital är placerat i aktier hos Nordnet (Affiliate länk) övrig pension går tyvärr inte att flytta. För den som  vill följa våra aktieaffärer i realtid finns vi på shareville som "Frivid42". 

Sammantaget är vi mycket nöjda med det ekonomiska utfallet 2016 och ser fram emot ett 2017 med forsatta framgångar och framförallt mer frihet! Hur gick det för er andra och vad ser ni fram emot under kommande år? 

Taggar (blogg): 
1 juli 2016

Månadsuppföljning juni - säljer bohaget och räddar sparandegraden över 80%!

Egentligen är det lite barnsligt att bry sig om hurvida sparandegraden en enskild månad är 79 eller 80% men tycker bara att det är så kul att kunna avsluta den vanliga sparande perioden med ett halvår med över 80% sparande varje månad. 

Juni är den sista "vanliga månaden" för oss åtminstone på mycket länge på så vis att både jag och frun får en vanlig månadinkomst. Vilken tillsammans med lite semesterersättning, kilometerersättning, en liten utdelning summerade till en ganska vanlig månad inkomstmässigt. På toppen av det kom några mindre inkomster som försäljning av en cykel och några hundra gamla CD skivor samt en liten skatteåterbäring. Sammantaget summerade inkomsterna till 66 tkr.

På kostnadsidan hade jag väntat mig lite högre kostnader med födelsedagar och midsommarfirande men sen gav den jäkla bilen oss också en negativ överaskning på 3000 kr i form av en bromsreparation vilket tryckte upp kostandnivån till över 21 tkr. Detta ger ett kontant sparande på drygt 44 tkr eller 67%. Till det kommer avsättningar till tjänstepensioner och löneväxling vilket innebär en avsättning på totalt nästan 42 tkr vilket ger en totalt sparande på 86 tkr och en total sparandegrad på 80%. (Snitt 84% för första halvåret 2016)

Nu ser nu fram emot juli med flytt, semester och och möjligen ett nytt sparanderekord...hur går det för er andra?   

Taggar (blogg): 
22 juni 2016

80% sparandegrad - inte alltid lätt att leverera!

Det här är ett kort inlägg om en matematisk självklarhet men något som jag ändå blivit väldigt varse den här månaden. Det är inte helt lätt att konsekvent hålla en sparandegrad över 80%.

Ett litet exempel från den senaste månaden, det ser ut som om vi får lite bättre inkomster igen beroende på att jag kommer få lite semesterersättning samt att vi har sålt lite grejer i samband med flytten sammantaget blir detta kanske 10 000 kr. På samma gång kom en tråkig överasning från den så förhatliga bilen vilken hade mage att inte bli godkänd i besiktningen (trots att jag har sagt till den att det är oacceptabelt;-) och en bromsreparation gick på 3000 kr.

Så med 10 000 kr i högre inkomster och 3000 kr i högre utgifter vilket inte låter så farligt så kanske vi ändå missar vårt högt ställda mål att leverera 6 månader på raken med över 80% sparandegrad?! Det roliga är ju självklart att vi kommer spara 7 000 riktiga svenska enkronor extra ändå:-) 

Livet är tufft:-) 

Taggar (blogg): 
5 maj 2016

Favorit i repris - sparkvot över 10 år!

Detta är ett andra inlägg i en serie av "favoriter i repris" från min gamla blogg frivid42. Detta på förekommen anledning då jag fått frågor kring hur vårt sparande utvecklats över tid. Detta inlägg skrevs hösten 2015 så alla angivelser av tid ska utgår från denna tidpunkt. 

För ett tag sedan presenterade vi vårt kapitals utveckling över de senaste 10 åren och nu har turen kommit till sparandegraden. Jag har bara följt upp denna sedan 2007 så därför är tidserien här lite annorlunda men ger ändå en tydlig bild.

sparandegrad 2007-2016

Den som tittar på den här bilden kan göra olika reflektioner men det som är tydligast är att något hände 2011 och det som hände då var att vi hade 6 månader ledigt tillsammans och att vi under den perioden fick nys om först Early Retirement Extreme och sedan Mr Money Mustache som totalt förändrade vår syn på sparande. Jag inser också när jag ser denna graf att sparande för oss i medelklassen är så mycket mer psykologi än matematik. Vi hade inte sämre förutsättningar för att spara före 2011 men det är tydligt vad en annan psykologisk inställning kan göra.  Vi hade fått smak på den gemensamma ledigheten under 2011 vilket gjorde oss mottagliga för budskapen och så fick vi veta vad som var möjligt framförallt från Mr Money Mustache.  Nu tar vi ett ytterliggare steg uppåt i sparande grad och planerar minst 75% under resten av den tid då vi båda jobbar till och med nästa sommar.

Vad tänker ni på när ni ser den här grafen och hur ser er graf ut? 

Taggar (blogg): 
1 maj 2016

Månadsuppföljning- Apslösig April...sparandegrad 85%!

Under april gick våra kostnader upp till den apslösiga nivån 23 000 detta då gjorde lite gemensamma aktiviteter i samband med min 40-års dag. I detta ingår mer bränsle, övernattningar, dyrt vin, inträde till aktiviteter med barnen etc så den underliggande kostnadsnivån är snarare minskande än ökande. I början av året satte vi ett mål för kostnader per månad på under 22 500 och efter 4 månader så ligger vi under 20 000 i snitt så det ser bra ut. Till sommaren blir det 40-års fest så då blir det lite mer Apslösighet i Augusti.....det är nått med de där A månaderna:-)  

Dock räddades sparandet av att jag fick min rörliga lön för föregående år och den var högre än på länge motsvarande 1 1/2 månadslön (jag hade räknat med en 1/2), med hjälp av detta och 20 tusen i utdelningar så slutade kontanta inkomster på 114 000  vilket ger en kontant sparandgrad på 80% (genomsnitt i år 70%). Till det kommer tjänstepensionen där jag detta år gör stora extra avsättningar (drygt 42 000 kr totalt denna månad) vilket gör att den totala sparandegraden blir 85% (genomsnitt i år 83%) motsvarande över 130 000 kr.

Vårt sparande  hittils i år uppgår till sammanlagt 400 000 vilket är tillräckligt för vår familj att leva på i 20 månader...detta är bättre än plan men samtidigt så kommer det säkert komma tuffare månader framöver. 

Hur gick det för er andra i april? Går sparande frammåt eller har det varit bakslag? 

4 april 2016

Månadsuppföljning mars- totalt sparande 93 000 kr...!

Under mars så fortsatte vi på vår normala väg med en utgiftsnivå på precis över 19 tusen och kontanta inkomster på knappt 55 tusen vilket ger en kontant sparandgrad på 64%. Till det kommer tjänstepensionen där jag detta år gör stora extra avsättningar (drygt 58 000 kr totalt denna månad) vilket gör att den totala sparandegraden blir 83% motsvarande 93 000 kr. Det känns helt sjukt just nu att förmögenheten ökar med i snitt 85 000 kr i månaden medan jag redan är fri...det här är nästan för bra för att vara sant. 

Av månadens sparande går det mesta  som sagt till tjänstepension och 25 tusen avsätts som vanligt till aktieköp. Dock har inte beslutet fallit vilken aktie som står på tur denna månad. Industrivärden, Tele 2  eller  Northwest Healthcare REIT ligger bra till men vi får se kanske får likviden ligga till sig lite.  Om ni vill se vår nuvarnade portfölj finns lite info här eller "live" på shareville där mitt användarnamn är Frivid42. 

I övrigt spenderar vi just nu dagarna med att förbereda vårt hus för försäljning och förra veckan hade vi några extra påsklovsdagar och utförsåkning med barnen så om ni undrar varför det är något lägre frekvens på inläggen så har ni förklaringen där. Ska bli intressant de närmaste veckorna när vi har några inplanerade visningar av huset att se hur intresset ser ut och om vi får ut vad vi väntar oss (mer/mindre?) detta kan ha stor påverkan på planer framöver så mycket spännande. 

Hur gick sparandet för er andra under mars? Några speciella framgångar eller nederlag?

Taggar (blogg): 
3 mars 2016

Månadsuppföljning februari- total sparandegrad 81%

Det är lite lustigt det här med att byta bloggplattform. Det här med utseende och funktion är en liten debatt för sig men det blir ju också så att man känner sig lite osäker på om det är samma läsare som hängt med hit eller om det är helt nya människor som läser hur som helst kanske det är på sin plats att uppdatera lite om hur vi har det just nu och vad vi lever på (fick en fråga på twitter också så värt att ta igen).

Jag valde nyligen sluta hos  min tidigare arbetsivare men fick där med mig 5 månaders uppsägningslön (arbetsfritid) och cirka 4 månader innarbetat semester plus bonus (antagligen cirka 1 månadslön dock ej klart) vilket innebär att jag jobbat en månad under 2016 men får 10-11 månader betalt. Sen har jag också fått ett avgångsvederlag mostsvarande 6 månadslöner som betalas ut nästa år och då har jag även rätt till ett "starta eget" stöd mostvarande ett par månadslöner. Detta betyder att jag har vanlig lön (om än lite ojämt fördelad månadsvis) ungefär fram till halvårskiftet 2017 varefter mina inkomster kommer gå ner kraftig. 

Fantastiska Fru Fri planerar att fortsätta arbeta ett par år till (troligen fram till sommaren 2018) och eftersom vi är duktiga sparare så kan vi egentligen leva på mindre än hennes lön. Så just nu sparar vi 70-80% (mål 2016 är 70%) av inkomsterna men även när vi går ner på en lön så kommer vår sparandegrad att vara 20-40% beroende på lön och pendlingskostnader. Först mot slutet av 2018 när vi båda slutar kommer vi börja leva på kapitalet. Jag kommer återkomma in andra inlägg och beskriva lite mer hur vi tänker oss det men det är den korta versionen. 

Under februari så fortsatte vi på vår normala väg med en utgiftsnivå på knappt 19 tusen och kontanta inkomster på knappt 60 tusen vilket ger en kontant sparandgrad på 68%. Till det kommer tjänstepensionen där jag detta år gör stora extra avsättningar (drygt 40 000 kr i månaden totalt) vilket gör att den totala sparandegraden blir 81% motsvarande 81 000 kr. Av detta går ganska mycket som sagt till tjänstepension och 25 tusen avsätts som vanligt till aktieköp dock har inte beslutet fallit vilken aktie som står på tur denna månad. Industrivärden och Aktia Bank ligger bra till men vi får se kanske får likviden ligga till sig lite.  Om ni vill se vår nuvarnade portfölj finns lite info här eller "live" på shareville där mitt användarnamn är Frivid42. 

Hur gick sparandet för er andra under februari? Några speciella framgångar eller nederlag? 

17 november 2015

Sparandegrad med och utan pensionsavsättningar – hur vi räknar!

Vid mitt inlägg förra veckan om vårt sparande så kom frågan upp kring hur vi räknar vårt sparande och sparandegrad. Då tycker jag att det är på sin plats att återge det. Båda för att det ska vara tydligt, för att ni ska ha möjlighet att kommentera och för dem som vill jämföra med sitt eget sparande om man räknar annorlunda.

Capture

Detta exempel bygger på en ”vanlig månad” och avrundade siffror. Siffrorna längst till vänster visar var vi befinner oss idag. Jag löneväxlar 17000 kr extra per månad vilket ”kostar” mig ca 7500 kr i lägre nettolön. I vår nettoinkomst 60 000 kr ingår lön för två personer samt aktieutdelningar och övriga inkomster så som bonus, återbäring på kreditkort, kilometerersättning, traktamente etc. Utgifter på 25 000 är vad vi idag anser vara en ”normal månad”. Både inkomster och utgifter varierar mycket varje månad.

Vår sparkvot exklusive pensionsavsättning är alltså 58% eller (35 000/60 000) När vi lägger till pensionsavsättningen så ökar både sparandet och inkomsten med 30 000 och då blir summan istället 72% (65 000/90 000). 

Längst till höger ovan i grått är hur vår sammanställning skulle ha sett ut om jag inte valde att löneväxla på lön över 40 000. Då skulle nettolönen och därmed kontantsparandet öka med 7500 kr och uppgå till 63% (42 500/67500) i snitt och det totala sparandet minska med 9500 kr (som då istället betalas i skatt) till 69% (55 500/80 500). 

För den som är mer intresserad av hur vårt sparande har utvecklats över de senaste åren rekommenderar jag er att läsa alla inlägg under taggen ”10 år” och jag kan även rekommendera att ni läser våra inlägg om vår nya frihetsplan.

Vad har ni för reflektioner kring detta? Hur matchar detta ert sparande? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar