Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 dagar

Fredagsfunderingen - Att slänga pengar!

Även denna vecka kommer fredagsfunderingen på en torsdag, detta har två anledningar en symbolisk nämligen att helgen börjar tidigare när man är fri och en mer praktiskt nämligen att jag vill kunna ha tid att svara på era eventuella kommentarer och på fredagar är jag ledig med lill-tjejen och har inte tid med er..

För ett tag sedan lyssnade jag på en amerikans podcast (tyvärr minns jag inte exakt vilken) men avsnittet handlade om att spara stora summor pengar på mat. Personen som medverkade hade gjort detta och sedan byggt upp en verksamhet där hon hjälpte andra att göra det samma via veckomenyer och andra förslag. 

En sak som kom fram där förutom det gamla vanliga om att laga mat från grunden, köpa i säsong och välja varor utifrån erbjudanden etc. var att man skulle se svinn som att man kastade pengar. Flera personer verkade ha haft väldigt stor framgång med detta. Principen är att när det blev några jordgubbar över i lådan så slänger man inte "några ruttna jordgubbar" vilket både praktiskt och känslommässigt har noll i värde utan man slänger en tia (säg att litern kostade 40 kronor och de icke förbrukade var 1/4-del). Personen som intervjuades sa att detta hade minskat matsvinnet väldigt mycket för henne och att många andra hade hjälps av detta tankesätt också. 

Jag tror faktiskt att inte ens den mest slösaktiga person skulle få för sig att ta nävar med pengar och bara kasta dom på det sättet har fortfarande kontanter en sällsam makt på oss. Däremot är man beredd att göra det samma genom att tillexempel ta sin bil helt i onödan korta sträckor, ha ett hus som är mycket större än vad man behöver, slänga överbliven mat (i vissa fall innan den ens blivit dålig) etc. 

(Det är något speciellt med "riktiga" pengar vilket inte minst exemplifierades av uppmärksamheten när Gudrun Schyman eldade pengar för några år sedan...i en kampanj som säkert kostade mycket mindre än många mycket mindre uppmärksammade kampanjer)

Vad tror ni? Skulle detta kunna hjälpa fler att spara mer pengar och bli någon mindre ineffektiva på fler områden...tänk att du varje gång du tar bilen (i onödan) för din inre bild ser dig själv sitta och slänga ut tior eller hundralappar genom fönstret med jämna mellanrum. Att du när du värmer upp flera rum i huset som du sällan använder skulle se framför dig Gudrun Schymans pengabränning i Visby för några år sedan? Eller att du när du slänger ett gäng ruttna frukter skulle se framför dig att du slänger pengar i komposten. 

Tror ni att det skulle kunna ändra inställningen hos fler? Eller är det bara en rolig gimick som inte hjälper det minsta?  

16 oktober 2017

Prioritet - det finns bara en!

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

En stor fördel med att föreläsa är att man tvingas sätta ner sina ideer på bilder och att tänka ut vad man ska säga. När jag förberedde min föreläsning för studenterna i Halmstad så skapade jag ett gäng nya bilder som jag trodde skulle passa publiken. Tänkte nu skriva ett antal blogginlägg om vissa av dessa under den kommande veckorna då det skulle vara intressant att höra era tankar kring detta. Förra veckans temavecka om att "börja om" i olika åldrar kom också ut av en fråga från publiken på samma föreläsning

Den första bilden som jag tänkte ta upp är denna som beskriver hur jag ser på prioritet. "Prio" betyder ett och därmed kan det inte finnas något flertal på prioritet. Det finns i slutändan bara en prioritet. Väljer du att stanna kvar på jobbet när du borde vara hemma så är jobbet just då prioritet. Väljer du att vara hemma trots att du behövs på jobbet så är det det omvända. Sitter du med facebook fast du borde laga mat så har du prioriterat facebook. Köper du en ny bil som kostar betydligt mer än den gamla så väljer du bort tid med barnen eller en extra trevlig semester. Så enkelt är det. 

När man slår på prioritet på google så får man upp många referenser till vårdköer där det verkar som om diverse landsting vill beskriva just detta. Man beskriver att om en patientgrupp (tex barn) får prioritet så betyder det att alla andra får kliva tillbaka i kön. Skulle tro att anledningen till detta är att vi inte riktigt vill tänka på vad vi "avstår" när vi prioriterar något.

När jag pratar med vänner i samma ålder som oss så har ju de flesta  små barn och samtidigt dom jobbar heltid och i vissa fall gör de även någon form av karriär. Då blir det tydligt att nästan alla känner att de varken räcker till hemma eller på jobbet. Detta beror enligt mig på att man försöker ha två prioriteraringar samtidigt (och som sagt prioritet finns inte i plural). Istället kastas man emellan att tidvis prioritera jobbet och vid andra tider prioritera familjen och så känner man att det inte funkar elller att man inte räcker till.  Detta kan liknas med det som vi kallar "multi-tasking" eller "att ha många bollar i luften" som i reliteten innebär att vi sysslar med en mängd olika saker små små stunder utan att koncenterar oss på något...vilket för stunden känns effektivt..men som troligen inte är det. 

Det är av denna anledning som jag tror att det är så bra om fler i vår ålder hade friheten att välja att prioritera ner arbete i denna del av livet. Inte så att man ska sluta arbeta men att familjen får gå först. Att arbetet får anpassa sig till livet istället för tvärt om. Sparsamhet är nyckeln till denna frihet. Den möjligör deltid och livsstilsföretagande i denna livsfas. Man skulle även kunna tänka sig en modell där föräldrar "växeldrar" hemma och på jobbet. Den möjliggör också om man börjar i tid att man under en fas i livet där jobbet kan få prio lägger undan tillräckligt med pengar för att leva på under resten av livet vilket är den metod som vi har genomfört. (Om du vill ha lästips för ekonomiskt frihet kolla gärna detta inlägg)  

Så kom ihåg Frihet är målet - Sparsamhet är nyckeln! Eller vad säger ni andra? 

Taggar (blogg): 
13 oktober 2017

Fredagsfunderingen - Om vi fick börja om? Temavecka del 5 av 5

Om du är ny på bloggen så rekomenderar jag att du börjar läsa här!

Då var det alltså dags att summera den här temaveckan med lite funderingar.

Veckan har sett ut så här:

 

Om jag ska fundera veckan så ser det ut ungefär såhär..längre ner i inlägget  utvecklar jag vilka tankar denna övning har fått fram hos oss. 

 

Några saker har blivit väldigt tydliga när vi gjort den här övningen:

 • Vi är väldigt nöjda med den position vi är i idag och ångrar egentligen inget tidigare då det är vad som har tagit oss hit. Vi ser också att om vi hade behövt börja om så hade vi tagit olika vägar beroende på ålder men med syfte att återskapa det bästa i livet som vi har idag. 
 • Vi vill inte börja om men det känns verkligen inte skrämmande som tanke. Det var ingen läskig övning utan snarare en rolig övning då vi känner oss så trygga med att vi klarar det mesta så var det till och med inspirerande att tänka på de olika alternativen.
 • 20 och 40 var roligast att tänka på då det skulle innebära den största skillnaden mot vad vi har gjort hittils. Alternativet att börja om vid 30 får vi erkänna skulle vara väldigt likt det vi redan gjort men med start vid 30 istället för 35  och med lite mer hardcore sparande tidigare. 

 

Men nu undrar jag förstås vilken typ av tankar den här veckan har startat hos er som läser? Har ni fått några nya tankar kring hur ni ska göra eller har ni kanske stärks i er existerande övertygelse? För dig som redan kommit en bit på väg hade du gjort något annorlunda om du fick starta om idag...eller ge ett råd till någon som börjar idag?

12 oktober 2017

Om vi fick börja om idag som 40-åringar - Temavecka del 4 av 5

Nu är vi inne på dag 4 på den här temaveckan och det handlar om vad vi skulle göra om vi började om idag i 40-års åldern. Förutsättningarna är att vi båda har slutat på våra reguljära arbeten sedan en tid tillbaka. Vi bor i en villa i ett mindre samhälle. Förutsättningarna för det här experimentet  är att vi äger vårt nuvarande boende med relativt låg belåning men vi har blivit av med alla våra besparingar i aktier på på bankonto och vi har inte heller några extra pengar undanstoppade i tjänstepension.  Nedan en kort sammanfattnig av hur vi skulle göra  detta sen lite längre förklaringar hur jag tänker kring detta. 

 • Förenkla mer - I och med att vi under de senaste åren verkligen har omfamnat och förstått styrkan i enkelhet så skulle vi troligen förenkla ännu mer om vi inte hade de ekonomiska musklerna för att bibehålla vår nuvarande livsstil. Vi skulle rensa och sälja allt överflödigt inklusive troligtvis bilen. Vi skulle troligen också sälja alla cyklar utöver en per person och rensa ytterligare i garderober och skåp. Detta skulle både frigöra en liten summa pengar men framförallt skulle det frigöra utrymme som skulle göra användandet av vårt hem mer flexibelt. (mer om det nedan)
 • Två halvtider - vi skulle ju ändå vara tvungna att betala räkningarn och maten hur enkelt vi än lever och vår väg att göra detta skulle vara via två halvtider. Om dessa var som anställda eller i en egen verksamhet skulle väl återstå att se men vi är betydlgit mer öppna för eget företagande nu. Något form av arbete inom skolan skulle vara lockande då det går bra att kombinera med att bibehålla mycket ledig tid när barnen är lediga. Möjligen skulle arbetet som skribent och föreläsare gå att utveckla till något mer inkomstbringande..men det är inte självklart att det är önskvärt att göra en hobby till ett yrke med inkomstkrav. 
 • Flera små inkomster - som sagt skulle vi troligen båda jobba halvtid snarare än att en jobbar och en är hemma. Vi skulle även titta mer aktivt på olika andra sidoinkomster, kanske skulle vi om vi rensade ytterligare kunna hyra ut vårt garage till någon som behöver vinterförvaring av en båt eller bil? Kanske skulle vi testa att hyra ut boendet via AirBnB eller liknande när vi själva är på resa. Vi skulle också bygga upp ett litet kapital som kan ge utdelning/avkastning från kapital även om det skulle vara väldigt lite från början. Detta är positivt då vi inte står och faller med en inkomstkälla. 
 • Gratis eller inkomstbringande ledighet - en annan del i detta är att vi skulle jobba mer aktivt med våra ledigheter och kanske tillexempel kolla på om vi kunde hyra ut huset på hemmaplan när vi åker på semester. Rätt gjort skulle det kunna innebära att en månads semester kan bli gratis eller i bästa fall en ekonomiskt positiv affär beroende på vilken hyra som går att ta. 

Sammanfattningsvis så skulle vi om vi fick börja om idag jobba mycket med att ytterligare förenkla livet, vi skulle jobba ännu mer aktivt med att hitta extra inkomster från flera källor. Däremot skulle vi troligen inte gå tillbaka till ett heltidsarbete nu då barnen är små några år till. Möjligen kan det komma en fas senare i livet när vi skulle jobba lite mer och bygga upp ett kapital men i närtid skulle fokus vara på enkelhet, tid tillsammans och rimliga ekonoiska marginaler (dvs. ett litet månatligt sparande). 

Hur tänker ni kring detta? Ni som är 40 idag? Ni som är äldre hur gjorde ni och vad hade ni gjort annorlunda om ni fick börja om? 

11 oktober 2017

Om vi fick börja om som 30-åringar - Temavecka del 3 av 5

När vi var i 30 års åldern hade vi varit tillsammans i drygt 5 år. Vi hade båda  gjort klart våra utbildingar och hade jobbat i 4-5 år. Vi började båda vara etablerade på arbetsmarknaden. Vi hade gift oss och vi bodde i USA där jag jobbade och fru fri studerade en utbildning inom interior design.

Vad hade vi gjort om vi startade om där idag? 

 • Spara till frihet - på många sätt hade nog vår väg till frihet om det börjat vid 30 sett väldigt liknande ut som den gjort nu när vi startade 5 år senare. Vi hade sparat oss till ett kapital som sedan skulle räcka resten av livet. Vi hade dock startat detta tidigare. Möjligen hade vi stannat några år längre i USA under dom förutsättningarna och möjligen hade fru fri också jobbat lite där då vi fortfarande inte hade barn och i backspegeln inser vi nu hur mycket tid vi egentligen hade under de åren. Även om det varit en liten extra inkomst så hade det varit pengar som kunnat gå direkt till sparande och investeringar. 
 • Högre sparkvot - vi hade antagligen kommit upp i en högra sparkvot (sparande som andel av nettoinkomst) tidigare. Som sagt så var vi bara två vuxna på den tiden men vi bodde stort, vi hade två fina bilar och vi handlade på tok för mycket. Under åren i USA hade vi boende och bil betalt så vi hade kunnat leva på väldigt lite om vi hade varit lite smartare. Det vi inte hade prutat på var våra resor där vi passade på att se över hälften av USA´s delstater under två år. När vi väl flyttade hem till Sverige hade vi valt ett mindre och mer effektivt boende på en ort där vi inte behövde pendla. Vi hade nog tidvis kunnat ha en sparkvot på uppåt 90% och snittat på 70-80%. 
 • Satsa på utyrning - när vi var 30 så fanns inte AirBnB och liknande tjänster men det gick även då att hyra ut boende, bil mm. Vi hade troligen varit mycket mer aktiva med detta och sett till att vi tillexempel när vi var på resa under längre perioder fick en hyresinkomst på hemmaplan. Väl hemma i sverige hade vi letat efter ett boende liknande det vi har idag med en uthyringsmöjlighet antingen i form av en separat stuga eller en lägenhet med egen ingång i huset. 
 • Förenkla - Vi hade mycket tidigare satsat på att förekla våra liv. De här första åren med lite bätte inkomster och boende, bilar etc är en period när det är lätt att accumulera saker och då boendet blir större så behöver man inte rensa ut det gamla och man riskera att flytta med kartonger av gamla böcker och annat från boende till boende. Hade vi börjat om idag är jag övertygad om att vi hade rensat mycket mer under dessa år...och därmed inte behövt göra detta nu 10 år senare.

 

När det gäller investeringar så hade vi gjort precis som vi gjort nu och sparat månadsvis via amorteringar och i en enkel aktieportfölj. Troligen liknande den vi har idag och som går att hitta via den här länken.  Denna väg påminner som sagt väldigt mycket om det vi gjort nu med den enda skillnaden att om vi hade börjat tidigare så hade vi vid det här laget redan varit fria i 5-6 år. 

Hur tänker ni kring detta? Ni som är 30 idag? Ni som är äldre hur gjorde ni och vad hade ni gjort annorlunda om ni fick börja om? 

10 oktober 2017

Om vi fick börja om som 20-åringar - Temavecka del 2 av 5

Mitt 20-åriga jag hade under ett par år efter gymnasiet gått en termin på Stockholms Universitet (SU) med blandade resultat, jobbat ett halvår på ett lager, gjort en månadslång resa till USA och sedan klarat av militärtjänsten på F-21 i Luleå som stridsledningsgruppchef. Vad detta hade lärt mig var att jag inte ville gå på SU, jag ville inte jobba på lager och jag ville inte bli militär. Jag valde då en ekonomiutbildnining i närmare hemet (samma skola och år som blivande fru fri) och resten är historia. 

Hade jag idag fått börja om i den positionen så hade jag nog tänkt lite annorlunda kring livet, jobbet och utbildningen vilket jag har summerat nedan..ska försöka förklara varför:

 • Yrke/Utbildning - Idag hade jag valt en utbildning och yrkesbana som passade bättre för deltid/halvtid. Antingen säsongsvis eller under hela året. Detta eftersom jag idag vet att det är så fasligt lätt att leva på mindre än en hel lön så hade jag sett detta som en stor möjliggörare och flexibilitet. Yrken där jag ser att det är möjligt är inom många välfärdsyrken men även som hantverkare och inom vissa IT yrken. För egen del hade jag troligen valt att utbilda mig till lärare inom samhällsvetenskap/ekonomi. 
 • Fuck FOMO - Fear of missing out (rädsla för att missa något) är en av de mest meningslösa känslorna som finns i dagens samhälle med ändlösa valmöjligheter. Det spelar ingen roll om vi gör allt vi kan varje dag under resten av livet vi kommer ändå ha valt bort mer än 99% av allt som vi skulle ha kunna göra. Därför är det viktigt att tidigt förstå att man måste välja det man verkligen vill göra och sen göra det ordentligt. Att välja en sak under en period hindrar inte att man väljer något annat under en annan period. Under den här tiden skulle jag tillexempel passa på att resa enkelt (inom Sverige och utomlands) då det är något man kan göra billigt och mycket innan man har barn.
 • Bo hemma/ dela lägenhet - jag hade egentligen möjlighet att bo hemma under den här perioden och jag hade en bra relation med mina föräldrar som respekterade mig som vuxen. Borde ha valt att bo hemma längre då det var möjligt istället för att låna pengar för att bo i en egen lägenhet. Hade jag av någon anledning inte kunnat bo hemma hade jag försökt dela lägenhet med en eller flera kompisar då det sänker kostnaden och ökar den sociala interaktionen jämför med att ha ett eget litet krypin.  
 • Jobba extra / ta extra kurser - jag har aldrig kännt att heltidsstudier tar upp en verklig heltid och vid 20-års ålder utan barn så innebär det att man har oceaner av tid. För egen del innebar det att jag var väldigt ineffektiv. Samtidigt har jag aldrig motiverats av att ha högsta betyg i allt utan har hellre gjort något mer/annat när jag vet att jag klarar en kurs. Hade jag varit 20 hade jag jobbat mer vid sidan av skolan och/eller tagit extra kurser för att bli klar snabbare. 
 • Spara och investera - i och med att jag hade varit bättre på att tacka nej till saker som inte gav mig något (fuck FOMO), skulle bo hemma längre och jobba mer extra så skulle det bli pengar över att spara och investera. Möjligen hade jag lagt undan dessa pengar i första hand för att köpa en första bostad eller för att ha ett starkapital om jag ville starta eget.  I denna fas hade jag ändå vågat ta lite risk då det tidigt i livet finns många år att ta igen misstag och samtidigt många år att använda de lärdomar som misstagen ger.   

När jag sedan blir klar med utbildningen efter 3-4 år så skulle jag troligen trots förutsättningarna att jobba deltid inledingsvis köra heltid i 5-6 år för att skaffa massa erfarenhet innan barnen kommer in i bilden. Under den perioden skulle vi gemensamt kunna spara 50-70% av inkomsten medan vi lever livets glada dagar tillsammans. Efter dessa 5-6 år skulle vi köpa en obelånad bostad på en medelstor ort och hitta varsitt jobb på deltid 40-60%, ta långa föräldraledigheter (helst tillsammans)...helt enkelt leva!  

Vad tänker ni? Ni som är 20-år hur tänker ni? Ni som är äldre vad hade ni gjort om ni fick starta om? 

9 oktober 2017

Om vi började om idag...vad vill ni veta? Temavecka Del 1 av 5

För ett par veckor sedan hade jag förmånen att föreläsa för en stor grupp studenter på högskolan i Halmstad. Det verkade som om publiken var intresserad och det var väldigt givande även för mig. Efteråt följde en mycket intressant diskussion och jag insåg då att något som jag hade missat i min presentation var frågan kring vad vi skulle ha gjort om vi var tvungna att börja om från noll idag. 

Detta är ju en lite svårare fråga än vad det från början verkar så jag tänkte att vi gemensamt skulle nysta lite i den den här veckan. Jag tänkte fundera över vad vi skulle ha gjort om vi startade om vid olika åldrar och också beskriva lite var jag befann mig i den åldern vad gäller utbildning, jobb etc. detta så att andra kan dra lärdom av detta men samtidigt justera slutsatserna efter sina förutsättningar. 

Förutsättningarna för att börja om i olika åldrar nedan är att vi fortfrande har den kunskap och erfarenheter som vi har idag men att kapitalet som vi idag har accumulerat är utraderat.  

Så här tänkte jag att veckan skulle kunna se ut! 

 • Intro - Idag måndag, förutsättningar för temaveckan och önskan om input
 • 20 år - Imorgon tisdag tänkte jag beskriva vad vi hade gjort om vi började om som 20 åringar
 • 30 år - På onsdag tänkte  jag beskriva vad vi hade gjort om vi började om som 30 åringar 
 • 40-år - På torsdag tänkte jag beskriva vad vi hade gjort om vi tvingades börja om från noll idag.
 • Fundering - på fredag tänkte jag summera upp och fundera kring vad vi kan lära oss av detta. 

Innan vi drar igång den här veckan skulle jag tycka det var intressant att höra vad ni där ute funderar över, skriv gärna frågor i kommentarsfältet, på twitter (@farbrorfri) eller via mail (frivid42@outlook.com).

Mina tankar kring detta ämne är ännu inte helt färdigformulerade och får vi igång en levande diskussion så tror jag att detta kan utvecklas till något mycket större.

Tacksam för all eventuell input idag och under den kommande veckan! 

6 december 2016

Världens dyraste telefon!

Små månatliga utgifter är som droppar som urholkar stenen. Därför tycker jag att man ska aggregera dessa för att se vad de innebär över en livtid. 

Jag har en sån där orimligt dyr iFån av model 6 som jag köpte (kontant) för 5 000 kr. Den var bättre begagnad vilket betyder någon liten repa men i övrigt mycket bra funktion. Den kommer att duga gott för mig i cirka 3 år (kanske längre men vi räknar lågt för exemplets skull) vilket innebär en kostnad för telefonen på 140 kr i månaden. Till det kommer ett lågprisabonemang från Hallon (affiliate länk) för 99 kr i månaden som passar mig väl (2 GB surf, fria meddelanden och 60 fria samtal Hittils har kostnaden en månad gått upp i hutlösa 103 kr annars alltid 99 kr). Totalt kostar min telefon alltså 240 kr i månaden. Generellt skulle jag beteckna min nivå på telefonkonsumtion som överdådig lyx...men...

Dagligen ser jag annonser som uppmanar till att byta telefon till en ny iFån (eller Samsung) till en konstnad inklusive abonemang på 599:- i månaden. No big deal eller. Låt oss fundera. Säg att du köper din första egna telefon vid 18 års ålder (stackars föräldrar betalar innan dess?) och du har telefon livet ut vilket rimligen borde vara fram till cirka 80 års ålder i snitt (kanske längre men vi räknar lågt) då är det 62 år av högre kostnader. ( 599-240 = 359*12*62 = 267 096 (exkl eventuell avkastning).

ALLTSÅ MER ÄN EN KVARTS MILJON FÖR ATT HA EN LITE NYARE TELEFON SOM GÖR EXAKT SAMMA SAK?! Nej inte riktigt det finns en del coola "features" på de nya modellerna:-) 

 

Vad har du för kostander för telefoni? Har du funderat på vad det blir under din livstid?

Taggar (blogg): 
20 september 2016

En utflykt i sparsamheten!

Det finns några i vår närhet som vet hur lite pengar vår familj lever på och för dem kanske det också är uppenbart hur detta går till...inte minst för att de även läser denna blogg:-) Tror dock att de flesta andra skulle vara mycket förvånade om de viste hur billigt vi lever. Visst vårt nya hus är inte supermodernt och våra bilar är inte de nyaste eller dyraste i kvarteret...men ändå. 

När jag tog en liten lunchutflykt (brukar äta lunch nere vid sjön om vädret är bra) häromdagen så fick jag mig en tankeställare när jag tittade på vad jag hade med mig. Det var måndag och matlådan var tillredd under helgen vilket innebar lite mer lyx men trots en fin bit kött(kålappskärna), körsbärstomater och parmesanpotatismos så var inte portionskostnaden mer än cirka 15 kronor. Vatten att dricka hade jag i en termosflaska som vi fått gratis och kaffet är bryggt hemma och togs med i en termos som jag fått av min tidigare arbesgivare. Väskan som jag tog allt i var är en reklamgåva från en resa med malmöaviation för många år sedan och den funkar fortfarande alldeles utmärkt. Maten var förpackad i en plastlåda som vi vid något tillfälle köpt hämtmat i. Den enda utrustning som jag köpt var min röda kaffemugg (köpt på loppis för 5 kr) och besticken som är av ett lite dyrare tyskt märke men som jag köpte när jag flyttade hemifrån för 21 år sedan...så trots dyrt inköp mer än avskriva vid det här laget. 

Det är väldigt lätt att se hur denna underbara lunch vid sjön skulle ha kunnat bli mycket dyrare. Lite dyrare utrustning, kanske hämtmat, kaffe med mera...problemet är bara att om jag inte hade varit sparsam så hade jag inte haft tid att sitta vid sjön och äta lunch...för då hade jag varit tvungen att sitta på jobbet vid lunchtid denna vackra dag. Kort sagt så var detta en utflykt i sparsamhetens vackra solsken! 

 

Taggar (blogg): 
7 september 2016

Mer sparsamhet = mer lyx?!

Ironiskt nog så tror jag att om man kan vara sparsam på ett balanserat sätt så upplever man mer lyx än den som bara "blåser på". Visst det finns genomsnåla personer som aldrig köper någonting utom det absolut billigaste och som har svårt att njuta av ett restaurang- eller kafébesök eller för den sakens skull en lite dyrare flaska vin för att de bara kan se hur "dyrt det är". 

Generellt dock tror jag för oss som är sparsamma så är det tvärt om så att de få gånger som vi faktiskt gör någon sådant så njuter vi desdå mer. Då säger den naturliga maximalisten "men om du gillar att gå på restaurang varför gör du det då inte varje dag? Du har ju råd!" Anledningen till detta är enligt mig dubbel

 1. För det första så är det en betydligt mindre upplevelse att göra dessa saker ofta eller dagligen än vad det är att göra det sällan. Att göra de få tillfällena till en riktig fest är en betydligt bättre väg till njutning än att vänja sig och göra det lyxiga till slentrian. 
 2. För det andra så är argumentet "men du har ju råd" ungefär som när någon säger till en smal människa "du behöver väl inte tänka på vad du äter...du som är så smal"....Anledningen till att vi på riktigt har råd att gå ut och äta...är ju till stor del att vi avstår. De senaste 10 åren har vi tillexempel sparat uppskattningsvis 1/4 miljon kronor på att oftast ta med oss matlåda till jobbet. 

Vad är din inställning till lyx och njutning? "Ju mer desdå bättre", "lagom är bäst" eller "vadå lyx skulle vi inte spara"?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar