Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 oktober 2016

Avkastning vs. Sparsamhetsmuskler...

Då och då får jag känslan av att läsare av den här bloggen tror att vår väg till frihet till stor del rört sig om avkastning på aktieportföljen snarare än sparande. Min syn är istället att sparsamhetsmuskler är det absolut viktigaste medan avkastning är en betydligt mindre komponent. Tror att det på många sätt är mer bekvämt att tro att avkastning på kapitalet är det som ska ge en frihet eftersom träningen av sparsamhetsmuskler precis som träniningen av vanliga muskler kan göra lite ont under uppbyggnadsfasen. 

För att se om min tes kring sparande höll tog jag fram två exempel för en medelklass familj med en inkomst på 50 000 kr i månaden efter skatt (mannen är lärare, frun är IT-konsult de har två barn och får därmed barnbidrag). Exemplet bygger också på att lönen ökar med 2% per år över perioden och att detta läggs i lika delar till ökad konsumtion och sparande som redan existerande sparande. 

  • I det första exemplet (röd linje) gör familjen ett halvhjärtat försök att bli mer sparsamma och lyckas spara 10 000 kr i månaden vilket motsvarar 20% eller 120 000 kr om året. Genom att ta väldigt hög risk, använda hävstång med mera så räknar dem med 15% avkastning (vilket är väldigt osannolikt att de kommer nå men jag tog i i överkant för att göra exemplet mer intressant)
  • I det andra exemplet (blå linje) så bestämmer sig samma familj för att bli lite mer badass och trimma sparsamhetsmusklerna ordentligt. De lyckas därmed spara 30 000 kr i månaden  vilket motsvarar 60% eller 360 000 kr i månaden. De satsar större delen av detta på aktier utan hävstång och räknar med avkastning på 7,5 % (även det i det högsta laget men bara hälften så hög som i exempel 1) 

Även med denna mycket höga antagna avkastning för exempel 1 så tar det 15 år innan den strategin går ikapp kapitalmässigt. Se diagram nedan. 

Men det är egentligen nu det blir riktigt intressant för som jag skrivit om tidigare så kan man när man har sina löpande månadsomkostnader täckta för 25 år se sig som fri enligt den så kallade 4% regeln. Så efter de första 15 åren så kan famlijen som sparat mycket kallas sig själva för fria eftersom de kan leva på hälften så mycket som den andra familjen. Familjen som sparar mindre får vänta ytterligare 5 år för att bli fria...och det förutsatt att de löpande kan leverera 15% avkastning vilket i realiteten är fullständigt orimligt över tid.

Så vad är slutsatsen? Jo för den som vill bli fri så är sparsamhetmuskler oslagbara jämfört med avkastning. Inte ens vid ett vansinnigt högt avkastningsantagande enligt ovan så slår avkastningen sparandet under överskådligt tid. Du har dessutom betydligt större möjlighet att påverka dina kostnader ner till en viss nivå medan avkastningen påverkas av så många svårstyrda externa krafter att det är omöjligt att göra en prognos på detta (vilket i min bok gör att man bör vara väldigt konservativ i sina avkastningsantaganden) Personligen använder jag 6% för aktier, 2% för traditionell pensionsförvaltning och 0% på bankmedel och bostad. Om jag lyckas leverera mer så är ju det bara ett plus i kanten. Bara för att ytterligare göra denna poäng så återupprepar jag diagramen ovan men nu med samma avkastningsantagande (7,5% i båda exemplen vilket är något mer rimligt)

Hur ser ni på detta med avkastning kontra sparande? Vad fokuserar du på och varför?  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar