Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 juni 2016

Är du naturligt fräsch?

Något som faschinerar mig och som jag skrev en del om på min gamla blogg är hur vi använder ord och vad det gör med oss. Om vi kallar vinstskatt vid försäljning av bostad för "flyttskatt" eller skatteavdrag för arbetande för "straffskatt på pensionärer" så skapar vi en viss känsla med detta som oftast har ett politiskt eller kommersiellt syfte. 

För någon vecka sedan fick jag ett nytt sådant exempel denna gång från kommersiellt håll. Då hade P1 rapportering om skönhetsindustrin och ett ord som återkom då och då var "naturligt fräsch". Det skulle man kunna tänka sig är det tillstånd man får om man äter bra, rör på sig och sover en god natt sömn. Det vill säga lever ett naturligt och hälsosamt liv. Men icke i skönhetsindustrin  där har man istället lyckats få personer att känna sig "naturligt fräscha" efter att de sprutat in nervgift i pannan, klistrat plastögonfransar på ögonen, fyllt brösten med  silicon eller tagit bort hår med laser. 

Personligen har jag aldrig känt mig lockad av skönhetsoperationer eller andra ingrepp men jag kan se att de i vissa fall kan ha en plats. Om du råkar ut för en skada eller har ett drag som verkligen stör dig så kan det kanske finnas undantagsfall så man ska inte dömma det i sig. Det jag vänder mig emot är ordvalet "naturligt fräsch" hur kan det vara naturligt att på konstgjort väg förbättra (förändra) sitt utseende?  

I realiteten handlar det återigen om smart kommersiell använding av ord. Andra liknande exempel är när man försöker förknippa bilar med "frihet" eller "miljövänlighet" när de i själva verket är en av de största ekonomiska bojor som vi kan skaffa oss och dessutom finns det inte en enda miljövänlig bil...bara några som är något mindre miljövidriga....dock tror jag inte att ord som "boja" och "mindre miljövidrig" skulle sälja så många bilar. 

Har ni andra reflekterat över några ord av denna typ? Ge mig gärna fler exempel!

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar