Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 september 2016

Lendify och Millicom entrar portföljen!

Min portfölj förändras oftast ungefär lika snabbt som en snigel rör sig, det är samma bolag månad ut och månad in. Ett månadsköp i ett existernade innehav och i något fall en mindre försäljning. Något bolag rusar upp och något annat går ner men totalt sett ganska händelselöst så som det ska vara. 

Denna månad är inte signifikant annorlunda men det har faktiskt varit lite mer action...(allt är relativt det är inte direkt någon nagelbitarspänning här men ändå). Den mest noterbara förändringen är att jag har satt in drygt 4% av portföljens värde hos Lendify (läs mer om mitt experiment här).  

Dessutom har jag sålt drygt 40% av innehavet i Tele 2 istället lagt till Millicom i portföljen dock köpte jag för ett något mindre belopp vilket också ökade lividen på depån något. Det har varit min tanke att ha båda dessa i portföljen med Tele 2 som kassako och Millicom som tillväxtmöjlighet så nu när Tele 2 har gått relativt starkt jämfört med Millicom de senaste månaderna så passade jag på att föra över lite pengar mellan dessa.

Jag har även gjort månadens insättning av 25 000 kr till portföljen vilket innebär en viss likvid på depån redo att användas till nya inköp om marknaden bjuder på några fina möjligheter i närtid. 

 

Vad händer i era portföljer...action eller stiltje? Några intressanta bolag som du har ögonen på just nu? 

Taggar (blogg): 
20 juni 2016

Dags att fylla på portföljen - vad köper du denna månad?

Så drar det ihop sig till ny månadsinvestering. Som vanligt har 25 nya fräscha tusenlappar kommit in på kontot (denna gång finns pengarna redan på depån).  

Denna månad gör vi enligt vår vanliga process och jag anser att Ratos, Mekonomen eller Tele 2 som redan finns i portföljen ser mer köpvärda ut än för en månad sedan och även Industrivärden som jag fortsätter att snegla på i  bevakningslistan ser relativt attraktivt ut på nuvarande värdering. 

Hur ser det ut för er? Vad köper ni denna månad? 

14 mars 2016

Utdelningar - gilla men inte jaga!!

Jag är utdelningsinvesterare, inte så att jag nödvändigtvis jagar den högsta direktavkastningen men jag tycker att ett sunt bolag ska kunna dela ut delar av pengarna till sina aktieägare. Jag har stor respekt för att bolag i mogen fas delar ut 90% av vinsten medan bolag i tillväxtfas delar ut betydlligt mindre men att inte dela ut alls tycker jag säger något om synen på ägarna. 

Jag sätter dock aldrig några mål relaterade till utdelningar vare sig som andel av totalt portföljvärde eller på årsbasis ( till exempel 5% direktavkastining eller 100 tusen 2016) anledningen till detta är att jag tror att det finns en reel risk att optimera fel saker. Tycker till exempel att jag ser i ett bolag som MQ som betalar sin utdelning tidigt på säsongen att många själjer av efter det att utdelningen betalats och att kursen då går ner betydligt mer än vad som motsvaras av utdelningen. Det kan man förståss göra och sedan investera pengarna i ett annat utdelande bolag säg Gjensidige och sen ett tredje säg Tele2. På detta vis får man 3 utdelningar på samma år. Dock oftast en sämre avkastning eftersom kursen drivs ner efter utdelningstillfället (ofta mer än utdlningen) när många jagar vidare. Vill man sedan köpa tillbaka samma aktie som man hade i början av året så får man göra det till en betydligt högre kurs senare när nästa utdelning närmar sig och utdelningsjägarna flockas. 

Så vad jag skulle rekomendera de flesta där ute är titta gärna ut fina bolag som också betalar ut pengar till sina aktieägare men "jaga" inte utdelningarna det bästa med utdelningar i fina bolag är att de kommer varje år..år efter år och du behöver inte göra någonting...annat än möjligen köpa mer aktier ett par veckor efter utdelingsutbetalningen när utdelningsjägarna säljer:-). Sätt mål för hur mycket du ska spara och investera och ha en strategi för vad du vill investera i sätt dock inte mål att xx kr i utdelning ska inräknas under det kommande året det kan lätt leda till knasigt beteende. 

Hur tänker ni kring utdelningar och jakt av dessa?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar