Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 mars

Fredagsfunderingen - Tid eller pengar - vad är viktigast?

Årets Långfredag är så lång att den börjar redan på Skärtorsdag!

Några olika inlägg , vloggar och poddar har fått mig att fundera lite extra på den här frågan på sista tiden. Först var det Anders Gustafsson som bloggar på onkeltomsstuga.se som gjorde en video där han på ett förtjänstfullt sätt sammanfattar hur ekonomiskt förmåga och vilja/förmåga att bryta normerpåverkar möjligheten att bli ekonomiskt fri. 

Senare så lyssnade jag på ett avsnitt av beslutspodden där makarna och tilllika doktorerna i bslutsfattande Mona och Ari Riabacke diskuterade beslutsfattande i olika perspektiv. Ett perspektiv som kom fram i detta avsnitt var hur vi har svårare att komma till beslut när vi upplever att vi har mer att förlora. När jag sätter detta i relation till Anders Gustafssons filosoferande ovan så ställde jag följande fråga via twitter och fick ganska många svar. 

Jag har nämligen förvånats över att det är så pass många som har väldigt  mycket pengar men som samtidigt väljer att stanna i ekorrhjulet "bara ett år till" i all oändrlighet tills de ändå är för gamla för att njuta av pengarna. Min tolkning är att detta är de 25% (fast jag tror att det är fler) som helt enkelt känner att pengarna är viktigare. Att förmögenheten krymper ses som ett större problem än att den kvarvarande livstiden krymper ihop och att man aldrig får tid att göra allt det där man ska göra "sen". 

Det finns också en tendens i dessa kretsar (tycker jag) att prata mycket om att vi ska leva tills vi är 150 år eller till och med att vi ska kunan få evigt liv. Alltså försöka lita till tekniken/medicinen för att ge oss mer tid istället för att ta vara på den tid som vi har fått oss givet.

Men om nu pengar är viktigast för vissa finns det någon 25-åring som skulle vilja byta plats med Warren Buffett (88 år gamal men rik som ett troll)? Tid har trots allt ett värde utan pengar men pengar har inget värde utan tid. 

Eller hur tänker ni? Någon som svarade pengar på frågan ovan? Utveckla gärna dina egna tankar kring detta och vilka avväganden du gör!

 

 

Taggar (blogg): 
18 september 2017

Vad väljer du?

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Vår frihetsresa började på alvar för lite drygt 6 år sedan under en längre vistelse i Mexiko 2011 när vi fick smak på ett liv som i lagom stora delar byggde på vår egen utveckling som vuxna individer och gott om tid med barnen. Detta sammanföll med att vi hittade ett antal amerikanska bloggar som handlade om ekonomiskt frihet och vi började mejsla ut en plan för hur vi skulle ta oss dit. 

Eftersom vi varit på den här resan under flera år så har väldigt många tankar mognat i oss och av den anledningen blir vi nu ibland lite tagna på sängen av de frågor som ställs i media men även från vänner och bekanta. Det blir nämligen väldigt mycket fokus på vad vi har valt bort...och där sitter vi och svara på att...ja vi köper ju lite färre kläder, åkter inte på charter..med mera med mera. Inte ovanligt så spenderas en stor del av samtalet med just detta...vad har ni valt bort. Jag förstår var frågan kommer ifrån och för sex år sedan hade jag nog ställt exakt samma fråga. 

Den frågan som dock borde ställas oftare är (och som vi borde svara på oavsätt om den ställs eller inte) "Vad har ni valt?". Syftet med det vi gjort är ju trots allt inte varit att välja bort utan att medvetet välja ett liv som passar oss. 

För vår del har vi i första hand valt frihet och tid. Denna tid fördelas så att det mesta kommer barnen och familjen till del men sen så har vi också tagit en del av den frigjorda tiden för att satsa på oss själva, att kunna arbeta med det vi tycker är roligt och i en omfattning som känns lagom och positiv. Hur vi fördelar den här tiden vi frigjort kommer troligen att förändras över tid när barnen blir mer självständiga. 

Friheten att disponera vår tid gör att vi kan göra saker lite på tvärs med dom som sitter fast i ekorrhjulet, vi kan tillexempel resa och vara borta länge då vi inte behöver förhålla oss till några få veckors semester som ska godkännas av en arbetsgivare. Detta kommer möjliggöra att vi kan se mer av vårt eget och andra länder utan att behöva spendera en massa tid och pengar på flyg och andra transporter under korta enveckorsresor.

Det är detta vi har valt och det har stort värde för oss, allt det där andra som vi tydligen valt bort...det känns knappt då det ju inte är viktigt..och ibland är det tillochmed svårt att komma på? 

Så nu är min fråga till dig vad har du valt??

Taggar (blogg): 
5 september 2017

Den ultimata guldkanten!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Våra två äldsta spelade baseball-cup för första gången i helgen som gick. Cupen var i Gävle vilket är nära där vi bodde tidigare så vi passade på att kombinera med att träffa lite gamla vänner. 

(Bilderna tagna av Fru Fri följ gärna henne på Instagram @enkelboning

En sån här helg är väldigt rolig men också lite kämpig då barnen är uppskruvade och trötta om vart annat. Man sover inte riktigt lika bra på annan ort och när söndagen kommer känns det som om man har varit borta flera veckor på gott och ont. Det kostar också lite  att vara på resande fot och det trots att vi hade möjlighet att låna ett hus. 

I dessa lägen gäller det att påminna sig om den lyx som vi faktiskt har köpt oss genom den livsstil som vi har skapat. För det första så kunde vi åka direkt efter skolan i fredags vilket gjorde att fredagen nästan kändes som en ledig dag. Vi kom fram till huset mitt på eftermiddagen, hann bädda medan barnen lekte lite och träffade några gamla kompisar. Varefter vi åkte till några goda vänner på middag. 

Eftersom vi är lediga tillsammans på fredagar (så när som på de två äldsta barnen som går i skolan) så hann vi i både städa hela huset och packa på fredag förmiddag vilket gjorde att vi kunde njuta av torsdagkvällen (när vi annars hade behövt packa) men också av söndagskvällen när vi kom hem till ett nystädat hus och "bara" behövde ta hand om packningen. 

Tid är på detta vis verkligen den ultimata lyxen. Att göra ungefär samma saker som man ändå hade gjort men med mer gott om tid gör att man får ut mer. Helgen som gick hade annars kunnat bli "bara" en cuphelg men nu blev det som en minisemester för hela familjen. 

Det gäller dock precis som med annan typ av lyx att påminna sig själv om hur bra man har det. Att känna efter och låta det sjunka in. Att stanna upp på kvällen när vi bär in packningen och andas in den nystädade doften. Och nte minst att njuta av de extra timmarna tillsammans i fulla drag! 

Taggar (blogg): 
30 augusti 2017

Men vad ska ni göra med all tid?

Är du ny på bloggen börja gärna här med en samling läs och lyssningstips!

En fråga som jag har fått är hur det kommer sig att vi inte planerar att vara hemma med barnen all tid nu när vi är fria och jag ska försöka förklara hur vi tänker. 

(Fin titel...sämre bild:-)

Enligt mina beräkningar tog mitt tidigare jobb inklusiver pendling, jobbresor, samtal efter kontorstid etc upp cirka 60 timmar i veckan i snitt vilket med 45 arbetsveckor på ett år ger 2700 timmar. Denna siffra var möjligen något lägre för fru fri som inte reste så mycket i jobbet men säg kanske 2 500 timmar eller så så för nedanstående uträkning avänder jag 2 600 som ett snitt. 

Detta var den enskilt största delen av våra liv. Familjen, vännerna, släkten, huset, sömnen är ju också viktiga men inget fick lika mycket tid som detta jobb. Om man utgår ifrån att man sover 7 timmar per natt så är detta den näst största delen av livet med knappt 2 600 timmar.  Utöver jobb och sömn finns det då cirka 3 500 timmar kvar av ett år vilket ska räcka till allt annat. Det kan låta mycket men betänk att här ingår tvätt, städning, matlagning, underhåll, semester, läxläsning, läsning, underhållning, träningar, sagor, hygien och all övrig fritid inklusive semester.

(Fin titel och fin fru)

Det betyder alltså att jobbet med bred marginal blir den största delen av livet kring vilket allt annat för anpassa sig. Det innebär också att många av de sysslor och den fritid som förekommer kring jobbet blir stressad då man måste trycka in så mycket på de få timmar man har. Vilket i sin tur gör att fritiden riskerar att inte bli den fristad för uppladdning som den borde vara. 

När vi nu är fria så kan vi själva avgöra hur vi vill disponera tiden och vill ändra detta samtidigt som vi vill fortsätta arbeta en mindre del. Våra tankar just nu går i linjen att vi kommer välja att lägga väldigt stor del av den frigjorda tiden på familjen (där vi inkluderar vännerna och den vidare släkten). Detta sker genom att vi framöver är lediga tillsammans alla skollov och studiedagar, vi kommer också minska vår veckoarbetstid till cirka 30 timmar och utan behovet av att åka till ett arbete eller resa så är dessa 30 timmar just det varken mer eller mindre. 

För enkelhetens skull kan vi säga att vi kommer lägga 30 timmar i veckan på vårt arbete(mot tidigare nästan 60) under terminerna som motsvarar cirka 32 veckor per år . Vår helt lediga tid går också från 7 veckor tidigare (semester + långhelger) till 20 veckor per år när vi är lediga tillsammans. 

Tiden med familjen får växa fram organiskt men framförallt tänker vi oss nog att vi gör ungefär samma saker som vi redan gjort men med större lugn. Att inte behöva stressa på samma vis kring barnens tränningar eller läxläsning etc. Att kunna laga mat ännu mer ordentligt, kanske baka lite mer bröd, ta vara på trädgården etc. Saker som vi redan gjort men som får mer tid och därmed troligen också blir mer lustfyllt. 

Tiden som vi lägger på arbete kommer förhoppningsvis också bli mer lustfylld då saker kan få ta den tid det behöver och vi kan fylla arbetet med sådant som vi själva tycker är intressant och utvecklande utan vinstmaximeringskrav. Arbetet blir också mer påtagligt och verkligt när man är "sin egen" eftersom det är vi och inga andra som driver eventuella projekt framåt och i den takt vi själva vill och kan. Vi har möjlighet att utveckla oss själva men även förhoppningsvis bidra till andra utveckling. Genom detta tror jag också att vi blir bättre föräldrar som känner oss mer nöjda under den övriga frigjorda tiden då familjen kommer först. Rent praktiskt driver vi vår verksamhet i en enskild firma som är lönsam men inte vinstmaximerande. Lönsamheten beror i första hand på mycket låga kostnader och inte höga intäkter vilket är helt i linje med vår livsfilosofi. Min verksamhet är skrivande, läsning/studier, föreläsningar och eventuell youtube/podd, fru fri är i startgroparna för en verksamhet inom återbruk och design och är också intresserad av foto. 

Vad tänker ni om detta? Har du räknat på hur mycket tid ditt jobb tar, och hur skulle du använda den tiden om du fick välja själv? 

Taggar (blogg): 
22 augusti 2017

Men vad ska ni göra med all tid?

Är du ny på bloggen börja gärna här med en samling läs och lyssningstips!

En fråga som jag har fått är hur det kommer sig att vi inte planerar att vara hemma med barnen all tid nu när vi är fria och jag ska försöka förklara hur vi tänker. 

(Fin titel...sämre bild:-)

Enligt mina beräkningar tog mitt tidigare jobb inklusiver pendling, jobbresor, samtal efter kontorstid etc upp cirka 60 timmar i veckan i snitt vilket med 45 arbetsveckor på ett år ger 2700 timmar. Denna siffra var möjligen något lägre för fru fri som inte reste så mycket i jobbet men säg kanske 2 500 timmar eller så så för nedanstående uträkning avänder jag 2 600 som ett snitt. 

Detta var den enskilt största delen av våra liv. Familjen, vännerna, släkten, huset, sömnen är ju också viktiga men inget fick lika mycket tid som detta jobb. Om man utgår ifrån att man sover 7 timmar per natt så är detta den näst största delen av livet med knappt 2 600 timmar.  Utöver jobb och sömn finns det då cirka 3 500 timmar kvar av ett år vilket ska räcka till allt annat. Det kan låta mycket men betänk att här ingår tvätt, städning, matlagning, underhåll, semester, läxläsning, läsning, underhållning, träningar, sagor, hygien och all övrig fritid inklusive semester.

(Fin titel och fin fru)

Det betyder alltså att jobbet med bred marginal blir den största delen av livet kring vilket allt annat för anpassa sig. Det innebär också att många av de sysslor och den fritid som förekommer kring jobbet blir stressad då man måste trycka in så mycket på de få timmar man har. Vilket i sin tur gör att fritiden riskerar att inte bli den fristad för uppladdning som den borde vara. 

När vi nu är fria så kan vi själva avgöra hur vi vill disponera tiden och vill ändra detta samtidigt som vi vill fortsätta arbeta en mindre del. Våra tankar just nu går i linjen att vi kommer välja att lägga väldigt stor del av den frigjorda tiden på familjen (där vi inkluderar vännerna och den vidare släkten). Detta sker genom att vi framöver är lediga tillsammans alla skollov och studiedagar, vi kommer också minska vår veckoarbetstid till cirka 30 timmar och utan behovet av att åka till ett arbete eller resa så är dessa 30 timmar just det varken mer eller mindre. 

För enkelhetens skull kan vi säga att vi kommer lägga 30 timmar i veckan på vårt arbete(mot tidigare nästan 60) under terminerna som motsvarar cirka 32 veckor per år . Vår helt lediga tid går också från 7 veckor tidigare (semester + långhelger) till 20 veckor per år när vi är lediga tillsammans. 

Tiden med familjen får växa fram organiskt men framförallt tänker vi oss nog att vi gör ungefär samma saker som vi redan gjort men med större lugn. Att inte behöva stressa på samma vis kring barnens tränningar eller läxläsning etc. Att kunna laga mat ännu mer ordentligt, kanske baka lite mer bröd, ta vara på trädgården etc. Saker som vi redan gjort men som får mer tid och därmed troligen också blir mer lustfyllt. 

Tiden som vi lägger på arbete kommer förhoppningsvis också bli mer lustfylld då saker kan få ta den tid det behöver och vi kan fylla arbetet med sådant som vi själva tycker är intressant och utvecklande utan vinstmaximeringskrav. Arbetet blir också mer påtagligt och verkligt när man är "sin egen" eftersom det är vi och inga andra som driver eventuella projekt framåt och i den takt vi själva vill och kan. Vi har möjlighet att utveckla oss själva men även förhoppningsvis bidra till andra utveckling. Genom detta tror jag också att vi blir bättre föräldrar som känner oss mer nöjda under den övriga frigjorda tiden då familjen kommer först. Rent praktiskt driver vi vår verksamhet i en enskild firma som är lönsam men inte vinstmaximerande. Lönsamheten beror i första hand på mycket låga kostnader och inte höga intäkter vilket är helt i linje med vår livsfilosofi. Min verksamhet är skrivande, läsning/studier, föreläsningar och eventuell youtube/podd, fru fri är i startgroparna för en verksamhet inom återbruk och design och är också intresserad av foto. 

Vad tänker ni om detta? Har du räknat på hur mycket tid ditt jobb tar, och hur skulle du använda den tiden om du fick välja själv? 

Taggar (blogg): 
26 oktober 2016

Med famnen full av halvfabrikat...

Jag är mycket road av att iakta olika personers konsumtionsvanor och jag upphör aldrig att överraskas. Visst man kan klaga över att folk köper dyra kapitalvaror, byter kök och skaffar orimligt dyra bilar men i det här fallet tänker jag mer på det lilla dagliga. 

Här om dagen gick jag förbi matbutiken och min korg såg ut som ovan. 4 kilo mestadels svenska grönsaker (rödbetor 1 kr/kg, morötter 2.95kr/kg och paprika för "hutlöst dyra" 20kr/kg), Isterband, Bacon, Leverpastej och påläggsskinka (allt svenskt kött allt på erbjudande till cirka halva normalpriset). Totalt summerade min korg till 95 kr. Vi äter vanligtvis hela famljen på två vuxna och 3 barn för 3 500 kr i månaden...hur? Läs det här inlägget!

  • Framför mig i kön stod ett pensionärspar i den där åldern (gissnigsvis mellan 75-85 år) när man är för gammal för att klättra i berg men för ung för att sätta sig i ett soffhörn hela dagen eller lägga sig i en långvårdssäng. Pigga, lite äldre, pensionärer helt enkelt. Deras korg var proppfull av halvfabrikat så som tillexempel sockerkaksmix. VARFÖR! Kompentensen att baka och laga mat borde ju finnas där och tiden borde det ju inte vara någon brist på...så varför köpa detta som är dyrare och sämre...?
  • Samma gällde den stressade småbarnsmamman som stod i  kön med sitt lilla knyte på armen. Hon hade också köpt halvfabrikat och det kan jag ur tidsperspektiv kanske ha större förståelse för...men i hennes fall undrar jag istället varför hon köpte exakt vad som behövdes för ETT mål mat. En packe färdiga köttbullar, en förpackning pasta, en burk med färdig tomatsås och två paprikor. Om tiden är det som gör att hon väljer halvfabrikat så borde hon väl i varje fall passa på att köpa så det räcker till ett par dagar...eller åtminstone till nästa dag också? 

Hur som jag undviker inte att förvånas över konsumtionsbeteenden, vad är det som får oss att bete oss så vansinnigt ologiskt..trots att vi tydligen ska vara det smartaste djuret på planeten?

Taggar (blogg): 
19 oktober 2016

Hur ser en vecka ut när man är fri?

Jag har fått en hel del frågor här på bloggen och via twitter om  hur en vanlig vecka ser ut nu när jag är fri..och förra veckan kände jag för första gången att jag hade en "vanlig vecka" så som jag skulle vilja ha den. Under sommaren höll vi på mycket med flytten och därefter hade jag ett uppdämt behov av att läsa och skriva vilket gjorde att det tog (för) stor del av tiden. Förra veckan började dock en rytm ta form. 

 

När jag slutade gå till ett reguljärt jobb så frigjordes (lågt räknat) cirka 50 timmar i veckan som tidigare gått till jobb, pendling, tjänsteresor med mera och förra veckan bestämde jag mig för att kolla hur jag änvänt dessa. (se ovan). 

Den största delen går till min roll som hemmapappa vilket betyder att jag hämtar barnen tidigare och även har möjlighet att göra mer med packning av kläder till idrotten, frukt, läxläsning med mera. Tidigare delade vi på detta men frun tog ett större ansvar eftersom jag reste en del i tjänsten. 

Den näst största tårtbiten är "skribent" jag kommer hela tiden på olika saker som jag vill skriva om...och har massor av utkast som ännu inte blivit inlägg här på bloggen. Inspirationen kommer delvis inifrån men också från de stora mängder läsning (tidningar, facklitteratur, skönlitteratur) och lyssning (radio och poddar) som jag har möjlighet att få in på en vecka. 

Mat är viktigt för mig och jag lägger ganska många timmar varje vecka både på att inhandla maten och att laga den. Jag är ingen stjärnkock utan gör ganska basala husmansrätter och barnvänliga grejer men oftast från grunden och med riktiga och billiga råvaror. 

En hel del tid läggs också på att följa och läsa på om våra investeringar. Både inom pensionsområdet där jag går igenom allt just nu efter en period där fokus har varit på att sätta in så mycket pengar som möjligt. Bevakar även vår aktieportfölj, egentligen tror jag att det är svårt att leverera någon betydande överavkastning över tid..men jag tycker att detta är roligt så jag fortsätter hålla på. Dessutom har jag möjlighet att välja en portfölj som passar mig. 

Cirka en halvdag i veckan läggs på att städa huset inför helgen och lika mycket som "hantverkare" och "cykelbud". Dessa saker överlappar ganska mycket med annat då jag kan lyssna på en podcast om investeringar, privatekomni eller något annat intressant paralellet med att jag gör dessa sysslor. Att ha lite mer tid innebär också att jag har möjlighet att cykla i stort sett överallt och att bilen används mycket sparsamt. 

Intressant är att när jag summerar timmarna ovan så visar det sig att det blir betydligt fler timmar än de 50 som frigjordes av arbetet. Det boror självklart på att jag kan kombinera olika saker när jag har mer eget inflytande. Jag kan lyssna på podd medan jag städar eller skriva ett inlägg medan jag kokar äppelmos. 

Så här kommer det nog se ut ungefär fram till det att även frun slutar sitt heltidsarbete. Därefter kommer jag nog vilja lägga till några tårtbitar till i den här pajen. Mycket av det praktiska kan vi då dela mellan oss och då hoppar jag kunna jobba lite mer som lärare/föreläsare och jag skulle även kunna tänka mig att vara deltidsstudent under någon period för att utveckla mina förmågor inom skrivandet eller konsten att lära ut. 

Hur skulle du önska att dina dagar/veckor såg ut om du inte behövde anpassa dig till en arbetsgivare? Eller är du redan fri, hur ser din veckan ut? 

Taggar (blogg): 
30 augusti 2016

Pendling - Guds straff till mänskligheten?

Min absoluta åsikt är att pendling är något av det mest förhatliga som finns, det roffar åt sig tid och pengar som den värsta brottsling och tillför mycket lite till livet. Samtidigt kan det finns tillfällen när det kan vara befogat...eller kan det?

Jag har aldrig pendlat långt till jobbet men däremot hade jag under ett par år en situation med mycket jobbresor vilket påminner om pendling med den skillnaden att man faktiskt får lite betalt av arbetsgivaren för besväret. Eftersom jag hade en slutpunkt i sikte så tyckte jag ändå sammantaget att den situationen var OK.

En annan situation var när frun under något drygt år veckopendlade till en annan ort för att jobba då hon hade fått ett jobb som passade henne perfekt och där erfarenheten skulle hjälpa henne att få ett jobb närmare hemmet senare. 

Nu är vi i en liknande situation igen, frun har fått ett jobb på en annan ort än där vi har bosatt oss. Nu är det fråga om daglig pendling på cirka 40 minuter i varje riktning (till kontoret...hon är konsult så det kan ju bli närmare). Hon har inte börjat ännu men vi hoppas att hon kommer kunna jobba hemifrån någon dag i vecka men det går inte att utgå ifrån. Denna typ av pendling på 80 minuter om dagen om man räknar på 5 dagar i veckan och 45 arbetsveckor på året motsvarar 300 timmar eller när 2 hela veckor. Dessutom motsvarar det lågt räknat en pendlingskostnad på 2-3000 kr i månaden om det sker med bil...lägre kostnad med buss/tåg men då blir det nästan en extra timme om dagen jämfört med exempel ovan. 

Detta är, i min bok, fullständigt orimligt i min bok att lägga nära 2 veckor och runt 30 000 kr om året på en så meningslös uppgift som att ta sig till och från jobbet. Men vi har ändå valt att tillsvidare acceptera det..och anledningarna är två 1. Frun får en högre lön jämfört med "lokala" arbeten vilket mer än kompenserar för kostnaden 2. Hon har cirka 18 månader kvar att jobba så det finns ett slutdatum för galenskapen.

Hur tänker ni andra kring pendling? En naturlig del av livet eller något som bör undvikas till varje pris? 

 

Taggar (blogg): 
20 mars 2016

Varför jag samlar burkar men inte vill ha ett jobb!

Jag har mycket stor respekt för pengar varför jag har mycket svårt att gå förbi en pantburk eller flaska som ligger på marken eller synligt i en suptunna. På samma vis gillar jag att plocka bär och blir sällan så lycklig som när jag hittar svamp i skogen.

Däremot älskar jag inte pengar varför jag inte intresserad av ett vanligt jobb. Missförstå mig rätt jag har verkligen inte tänkt att låta bli att arbete resten av livet men däremot vill jag aldrig mer vara uppbunden 8-17 dag ut och dag in. 

Skilladen mellan exempel 1 (Burkar, bär och svamp) och exempel 2 (ett vanligt jobb) är ju självklart det åtagande som jobbet innebär att vara på plats vissa tider månad ut och månad in. Burken böjer man sig ner och tar upp, sen är det gjort. Bär plockar man några timmar per dag under några dagar på hösten (om man vill) och sen är det bra med det och det samma med svampen. Du är inte mindre fri att göra vad du vill imorgon för att du har plockat bär idag. Det är annorlunda med det traditionella arbetet där du förväntas vara tillgänglig dag efter dag efter dag som till sist blir månader och år. 

Nu kanske ni förstår något mer varför jag gjort de val jag har gjort? Jag har stor respekt för pengar, är sparsam och har inget emot att göra saker som på ger dålig timlön så länge de inte begränsar min frihet.

Har du några liknande exempel, vad kan du tänka dig att göra och vad kan du inte tänka dig att göra? Nu och in en möjlig framtid? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar