Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 oktober 2016

Fredagsfunderingen - Sparsam = miljöbov?

Tidsandan är stark och det präglas av konsumism, varje problem ska lösas med ett inköp

  1. Som statusjagande medelklass om man vill hjälpa miljön så ska en ny elbil inhandlas och Thailandsresan klimatkompenseras och oxfilén till lördagen ska självklart vara ekologisk. 
  2. Eftersom tidsandan är konsumistisk så ses motsatsen till detta att som sparsam köra massor i sin gamla smutsiga bil, skippa klimatkompensationen och köpa billigt "fulkött" från valfritt importland. Kort sagt leva samma liv men utan någon hänsyn till konsekvenserna för miljön. 
  3. Det finns en tredje väg som är betydligt mindre synlig eftersom den inte marknadsförs av någon, nämligen att leva helt utan bil, eller behålla den gamla bilen och köra mycket mindre. Att välja kyckling och baljväxter som proteinkälla och avstå helt från flygresor eller endast åka bort om det är för långa sammanhängande perioder (res var tredje år men var borta hela sommarlovet tillexempel).

Exemplen ovan är väldigt förenklade men poängen är den att alternativ 1 (statusjagande medelklass) med största sannolikhet är en mycket större miljöbov än alternativ 3 (sparsam effektiv livsstil) lmen att alternativ 3 sällan ens finns med bland de tänkta alternativen...eller också så ses det som "fattigdom" trots att man högst troligt lever bättre än de flesta i dag eller tidigare levande människor.  

Hur ser ni på detta, hur förhåller sig sparsamhet till miljövänlighet och kan man köpa sig fri från sitt miljösamvete med ekologisk mjölk och klimatkompenserad thailandsresa? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar