Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 februari

Jag har inte tid att ta en promenad för jag ska träna idag...

Något som frustrerar mig fantastiskt mycket är i hur stor utsträckning vi kostar på oss massiv ineffektivitet. Ett sådant område är träning. Vi har alla hört att vi borde träna tre gånger i veckan (vilket väldligt få gör) och det finns många som slåss om de pengar som finns att tjäna på detta. 

Gå in i vilken sportaffär som helst och det framgår tydligt att du efter att ha köpt ett gymkort också måste köpa olika typer av tighta och färgglada kläder...special skor för varje aktivitet och kanske även lite hemträningsgrejer för att runda av det hela. 

I ett avsnitt av podden På riktigt så gästade Lovisa Sandström (mer känd som Lofsan) och pratade om träning. Hon är träningsprofil och borde utifån sina affärsintressen propagera för att alla behöver gå på gym och skaffa sig en PT men istället hade hon en mycket sund inställning till träning som gick ut på att det hela handlar om att skaffa sig nya rutiner och att röra på sig mera oavsätt i vilken form.

(Så här vackert är det inte på gymet)

Det finns tydligen studier som visar att många som börjar gå på gym rör på sig MINDRE än tidigare då de för att hinna med den nya träningen hoppar över den vardagsmotion som de tidigare fick. Ironiskt nog kan det därför innebära att man rör på sig mindre efter att man "börjat träna" då träning på gym vanligen innebär transporttid, omklädning, dusch etc medan en enkel promenad inte kräver ombyte eller någon transport.  Självklart blir man ingen atlet av promenera men om du rör på dig för lite så får du 100% utbyte av varje tillgänglig minut då du inte behöver någon specialutrustning och promenerandet börjar direkt vid första steget utanför dörren...eller faktiskt egentligen redan innanför dörren. 

Promenaden är lite speciell då den inte kräver något i form av utrusting men ganska närliggande är cykel, spark, bära ved, skotta snö och andra aktiviteter som kräver enkel utrusting och som kan utövas hemma eller med start i hemmet. Löpning är också en sådan aktivitete även om den kan kräva speciella skor och en dusch efteråt. Gemensamt för dessa är också att de förenar nytta med nöje. Det finns inget som hindrar att du går en promenad och handlar lite mat på vägen, veden du hugger kan du ju med fördel också elda i din öppna spis och cykelturen kanske du tar till jobbet eller barnens skola. Detta till skillnad från gymet som är en separat aktivitet som kostar pengar och som blir en ytterligare aktivietet på toppen av ett kanske redan rätt fullsmetat liv. 

Sammanfattningsvis så finns det ingen ursäkt att inte röra på sig och träning för hälsa och välmående kostar inte pengar. Istället sparar det pengar och miljö då du använder bilen mindre och till på köpet mår du bättre! 

 

 

Taggar (blogg): 
14 juni 2017

Träning som en del av livet...

Även om jag har stora sparsamhetsmuskler så måste jag erkänna att de där andra musklerna (som vissa kallar "riktiga muskler") är något mindre imponerande. Jag är heller inte intresserad av att imponera på någon med mina musker däremot vill jag ju gärna vara hälsosam. 

Hade du frågat mig innan jag slutade jobba så hade jag nog också sagt att jag tränade lite för lite men att jag fick ganska mycket vardagsmotion då jag alltid tog lunchpromenader och generellt försökte vara aktiv på olika vis. Tror dock att jag hade fel och att man gärna underskattar hur fruktasnvärt inaktiv man generellt är som kontorsråtta. 

Eftersom mitt intresse för träning som separat aktivitet dessutom är ganska lågt så har det inte blivit så jättemycket mer av den varan som fri heller men däremot så har jag en vardag som ger träningsvärk vilket passar mig perfekt. 

Framförallt är det ju att förflytta sig i huvudsak med muskelkraft runt om där vi bor under alla säsonger. Bära ved, tvätt etc vid behov, städa, klippa gräs eller vad det nu är som krävs. När jag sitter och skriver detta på biblioteket medan barnen tränar så har det regnat några dagar så de där långa cykelturerna för nöjes skull har ju uteblivit men likväl har ett par varv till och från skolan och till idrottsplatsen hunnit avverkas och kombinerat med lite trädgårdsarbete och annan fysisk aktivietet så känner jag just nu att benen är lite ömma...vilket är en härlig känsla. 

Detta tycker jag också är en metafor för hur ett liv ska vara när det är integrerat och där de olika delarna hör ihop. Cykeln sparar på miljön, plånboken och ger starka ben allt medan jag njuter av den friska luften och vinden och till och med regnet i ansiktet. Samma sak med veden som värmer när man bär den och när man eldar den. 

Hur kommer träning in i ditt liv? Som en separat eller integrerad aktivitet?

Taggar (blogg): 
8 maj 2017

En promenadseger....

Häromveckan var jag ute på en promenad samtidigt som barnen var på träning och det var en av de första riktiga vårdagarna. Fortfarande lite kallt i luften men det hade börjat titta fram en och annan blomma efter strandpromenaden och det var härligt ljust trots sen eftermiddag på väg mot kväll. 

Eftersom detta var en vanlig promenad hade jag vanliga skor, jeans och en jacka på mig inga speciella träningskläder och även om jag gick i ganska rask takt så kunde jag uppfatta alla små vårtecken efter vägen. 

När jag gick där och filosofierade så började jag osökt fundera på vad det var som gjort att vi har uppnått nästan allt vi förutsatt oss trots att vi aldrig varit några utpräglade karrärmänniskor eller "vinnarskallar". Kom då på att vår resa mot frihet påminner väldigt mycket om en promenad. 

När man sätter upp mål på några års sikt så behöver man inte springa snabbast för att uppnå dem. Istället är hemligheten är att komma lite närmare varje dag, vecka, månad och år. Man gnetar på utan att bli svettig eller behöva någon speciell utrustning. Precis som den som promenerar dagligen kanske inte blir starkast eller snabbast i världen så blir man ändå lite bättre för varje dag och när det gäller att uppnå mål så hittar man ständigt nya små sätt att förbättra sin process för effektivitet. 

På detta sätt skulle man kunna säga att vår väg mot frihet trots att många tycker att det varit imponerande snabb och att vi "offrat" mycket varit en promenadseger! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar