Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 april

Fredagsfunderingen - sparsamhet för starkare tvåsamhet?

Helgen börjar tidigt den här veckan också. FRI FREDAG! 

Den absolut vanligaste fråga jag får via mail och när jag träffar läsare är hur får jag med min partner på att bli mindre konsumistisk, mer sparsam, minimalistisk och i förlängningen fri? Mitt svar är ofta "har ni pratat om det?" och svaret är väldigt ofta "Nej".  Då brukar jag förslå att det är en bra start att prata om det ( borde bli coach:-). Men hur ska man prata om det då? Jo kanske genom att beskriva fördelarna. 

Igår tipsade jag om boken Frugalwoods som är beskrivningen av en känslomässig resa i sparsamhet. Boken beskriver många saker men inte minst hur paret kommer närmare varanda genom sparsamheten då de vänder sig till varandra för lösningar på stora och små problem. Istället för att vända sig till en marknad och betala för problemlösning som i sin tur betalas av jobb som sker på olika håll. 

Det är en väldigt bra beskrivning av något som jag tidigare har försökt komma till  i mina texter men ibland har svårt att fånga jag tycker nämligen att sparsamhetens fördelar förutom det uppenbara (att man får pengar över och därmed blir mer fri) är att man tvingas vara mer kreativ och att man behöver lösa saker tillsammans. 

Vill inte påstå att vårt förhållande eller familjeliv alltid är perfekt eller att vi aldrig någonsin bråkar. Däremot så skulle jag vilja påstå att vi aldrig låter detta bli destruktivt. Vi vänder oss till varandra för lösningar och när det blir tufft av en eller annan anledning. Det har blivit naturligt att sätta sig ner tillsammans och funderar ut en lösning. På det sättet utvecklas vi tillsammans istället för att antingen gå isär eller totalt stagnera och jag menar att sparsamheten har bidragit mycket till att stärka detta beteende hos oss.  

Varför är det då så svårt att komma dithän för andra? En sak som jag funderar mycket på är om man inte riktigt vill se eller ändra sina egna dåliga beteenden. Att man därmed går till attack på "den andra" och klagar på dennas osunda inköp. Den andra partnern å sin sida kontrar med "å du då" och vi vet alla hur en sådan diskussion slutar...inte med några förbättringar och garanterat inte i samarbete.  

Vad tänker ni om detta med tvåsamhet och sparsamhet? Är det en svårighet för er eller ser ni det som en styrka? Vad har varit svårt och vad går lätt? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar