Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
17 januari 2017

Kommentera och vinn boken "Job Free" - Dag 3 Avjobbning!

Detta är dag tre i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. Idag är det då dags för unjobbing eller avjobbning som jag själv har valt att översätta det till.

Avjobbning är en metod som likt extremsparande oftast kräver ett visst mått av sparsamhet men där personen i fråga väljer att kliva ur ekorrhjulet omedelbart och skapar sig en inkomst på en hobby eller intresse alternativt jobbar halvtid, säsongsvis eller på annat sätt mindre för att frigöra tid för sin verkliga passion. 

Detta är en mer riskfylld metod en extremsparande på så vis att man inte bygger upp någon förmögenhet innan man väljer att slå sig fri. Det är å andra sidan en metod när man blir fri snabbare genom att leva på mindre och därmed ha behov av mindre inkomst. Självklart kan ju även "avjobbaren" välja att bygga upp en buffert innan man tar steget för att trygga livsstilen något mer men på det stora hela är denna metod ändå beroedende av en aktiv inkomst under hela arbetslivet.  Det finns en bok på ämnet UnWorking skriven av Clark Vanderventer, denna har jag inte läst (ännu) men kanske har någon annan läst denna? 

Även i detta kapitel har författaren massor av exempel på personer som lever detta liv från böcker och personliga möten. Dessa exempel målar bilden mer tydligt av avjobbaren som vad jag skulle kalla för levandskonstnärer. Personer som självalt är mångsysslare och kan leva på lite men som trivs med livet. Många gånger kan det vara konstnärer eller musiker som väljer att slå sig fria. Ett exempel pratar om en person som under en längre tid hankat sig fram på ströjobb som musiker men som längtar efter ett fast jobb som musiklärare...efter ett antal år inser han att detta kanske inte kommer hända men eftersom det är musiken som är hans liv så väljer han att fortsätta att hanka sig fram (avjobba) som en livstil och är mycket nöjd med detta.

På många sätt tycker jag att detta tillvägagångssätt är lika mycket en sinnestämning som det är en strategi. En person kan ha ströjobb och se sig som ett offer och vilja ha fulltid..medan en annan kan se det som det bästa som finns...den senare är en avjobbare! Hade vår startpunkt sett annorlunda ut när vi satsade på friheten på allvar för drygt 5 år sedan så skulle dettta mycket väl ha kunnat vara jag. 

Fortsätt att kommentarera och diskuttera dessa inlägg för chansen att vinna ett av tre ex av boken som jag ger bort denna vecka. Intressanta, diskuterande och utmanande inlägg kommer belönas! 

 

Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet livsstilsföretagande! Häng med!   

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar