Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 oktober 2017

Alternativa vägar ut ur ekorrhjulet!

OBS! Inlägget innehåller reklamläkar till bokus.se som säljer böckerna som jag rekommenderar.

Jag har tidigare rekommenderat ett böcker för den som vill bli ekonomiskt fri framförallt via sparande, men idag tänkte jag rekommendera några andra böcker på alternativa vägar ut ur ekorrhjulet. 

Den första boken är skriven av författaren Chris Gillebeau och heter Side Hustle (Bokus länk) och handlar om hur man kan starta en mindre sidoverksamhet vid sidan om sitt vanlig jobb. Det är en väldigt praktiskt bok med tips på hur man ska gå tillväga för att genom små steg varje dag kunna realisera sin dröm om en sidoverksameht på en månad. Den pratar både om praktiska utmaningar och hinder men även de begränsningar som vi sätter på oss själva genom att inte tro på vår förmåga och inte våga. När jag läser den här boken tänker jag också att många sidoverksamheter av den typ som beskrivs skulle räcka gott att leva på även utan ett heltidsjobb om man lever sparsamt så detta skulle kunna vara starten på ett livsstilsföretagande utanför ekorrhjulet. Hur som helst är den väl värd en läsning för den som har intressen åt det här hållet men ännu inte vågat ta steget. 

Den andra boken jag vill rekommendera heter "Unworking" och är skriven av Clark Vendeventer (Bokus länk) Denna bok handlar om hur författarens familj har byggt en liv kring fler olika inkomstkällor och där jobbet får anpassa sig till det valda livet men också om deras tidigare liv som vanliga konsumeter och anställda ner i botten när de inte ens hade ett eget hem. Livet som den här familjen skapat för sig själva bygger på en balans mellan sparsamhet/enkelhet och ett personligt entreprenörskap där både egna verksamheter och anställningar. Nyckeln här är att familjen bor precis där de vill vara, har mer fritid och möjlighet att disponera arbetet fritt samtidigt som de inte står och faller med en inkomstkälla vilket gör att de aldrig känner sig tvingade att acceptera sådant som inte passar in i deras valda liv. Här finns mycket inspiration för den som kan tänka sig att jobba frivillig deltid för att få ett liv utanför ekorrhjulet.  

Böckerna ovan kan tänkas finns på vissa bibliotek och om inte annat går det att lägga ett inköpsförslag. Om du väljer att köpa ett eget ex så använd gärna mina länkar ovan till bokus så får jag en liten provision på ditt köp, bokus skickar alla ordrar över 99 kr fraktfritt vilket gör att jag oftast väljer dem för mina inköp. När du har läst klart så skänk gärna böckerna vidare så att de kommer fler tillgodo. För egen del tänker jag kolla om mitt lokala bibliotek vill ta emot mina ex av böckerna ovan.  

Vad läser ni andra? Några tips till mig och läsarna i samma anda som ovan?

Taggar (blogg): 
9 april 2017

Boktips! - Unworking - Exit the rat race and live like a millionaire...

Veckans lästips är boken "Unworking - Exit the Rat Race, live like a miliionare, and be happy now".  Detta är en bok som dyker lite djupare i  konceptet Unworking eller avjobbning som jag kallade det när jag skrev om boken Job Free under en tidigare temavecka. Boken är skriven av Clark Vandeventen som lever just det liv som boken beskriver. 

Kort kan man säga att Unworking handlar om att först välja det liv man vill leva och sedan forma olika inkomstkällor kring det livet. Snarare än att först hitta ett jobb och sedan forma livet kring de förutsättningar som jobbet sätter vad gäller arbetstider, semester, lokalitet och inkomst. Detta är ett mycket intressant sätt att bli relativt fri direkt för den som inte vill jobba under ett antal år och spara pengar. En kombination av sparsamhetsmuskler och en viss entreprenörsgen är nödvändigt men om man har det så är detta en intressant väg till frihet som jag tror kan passa ganska många. 

Precis som en hel del andra amerikanska böcker är denna i stycken lite långrandig och författaren lägger i mitt tycke ibland lite för mycket energi på att beskriva sin egen siutation. Boken är dock mycket sympatiskt upplagd på det sättet att innehållsförteckningen innehåller en liten summering av varje kapitel och för den som är intresserad av något visst ämne så kan man läsa sammanfattningen och sedan dyka ner djupare i de ämnen som intresserar. 

För egen del så var det mest intressanta "Patchwork income"  (på svenska ungefär lapptäckes inkomst) vilket handlar om att ha en mängd olika mindre inkomstströmmar. Kan liknas vid en diversifierad investeringsportfölj fast då med en mix av aktiva, semi-aktiva och passiva inkomster. Denna uppbyggnad gör enligt författaren (och jag är benägen att hålla med) avjobbarens inkomst på många sätt mer säker än den anställdes då den står på så många ben. Visst det är troligt att enskilda inkomstkällor kommer och går, samt varierar mycket över tid, men eftersom inkomsten står på många ben blir det aldrig katastrof. Detta kan jämföras med  den anställde som har samma inkomst år efter år...till en dag när det smäller och firman där hen jobbar läggs ner!

Personligen tyckte jag att den här boken var väl värd läsningen och inte minst konceptet med "patch work income" har hjälpt mig att sätta ord på något jag funderat över en del..bland annat i mitt fredagsfundering om att Sverige möjligen är ett skatteparadis. Detta inte minst för den med flera olika små inkomstströmmar och förmågan att leva på lite.

Tyvärr tror jag att det är svårt att få tag på denna på bibliotek. Boken finns dock på bokus (affiliate) och kan vara väl några hundralappar. Om du dessutom skickar den vidare till någon annan efter att du själv läst eller kollar om ditt bibliotek tar emot den som donation så kan du bidra till flera! Min bok kommer nu vandra vidare och kanske slutligen hamnar på ett bibliotek. 

Har du läst den här boken eller något annat spännande på sista tiden? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar