Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
24 oktober 2016

Inför uppesittarkväll - om du bara fick ha 3 aktier?

Personligen försöker jag hålla mig till en ganska koncentrerad portfölj av bolag på just nu 16 bolag och maximalt 20. Anledningen till detta är att jag vill ha möjligheten att följa mina innehav realtivt nära och om portföljen blir för stor så blir detta en större uppgift än jag har tid eller lust till. Samtidigt kan man lätt argumentera för att en portfölj med allt för många bolag börjar närma sig en indexfond vilket då kanske ändå skulle vara ett bättre val. 

En övning som jag brukar göra ibland  är att tänka i termer av vilka aktier jag skulle behålla om jag bara fick ha 3 (och inte investmentbolag...det är fusk). Skulle det gå att diversifiera med så få bolag och om det går varför äga fler?

För egen del skulle valet falla på:

1. Hafslund - Producent och distributör av energi (främst vattenkraft) med huvudelen av verksamheten i Norge. Stabila återkommande kassaflöden med hyfsat stor andel från nätverk så inte bara beroende av elpris. Utgör även en naturlig hedge mot högre energipriser.

2. Axfood - Svensk livsmedelshandlare med kedjor som Willys och Hemköp. Stabil och fukuserad verksamhet. Fokus på lågpris gör att de bör kunna tjäna pengar även under sämre tider. Verksamhet i huvudsak i Sverige.

3. Senior Housing Properties Trust - Amerikanskt bolag som förvaltar byggnader för äldreboenden och andra vårdbyggnader. Verksamhet i 39 stater med över 400 olika fastigheter. Äldre är en växande kundgrupp och diversifieringen av typ av byggnad samt den geografiska spridningen över USA ger en bra riskspridning. REIT´s delar ut över 90% av vinsten vilket ger en god direktavkastning.  

Jag bedömmer att alla bolag i min portfölj har god kvalitet men dessa ovan är så stora och olika att jag tänker att en portfölj med bara dessa tre bolag mycket väl skulle kunna ha en acceptabel risknivå. Det är svårt att se vilken enskild ekonomiskt förändring som skulle kunna få samtliga dessa bolag samtidigt på fall. (När jag säger på fall så menar jag inte börsfall (vilka kan sänka allt under en period) utan jag menar operationellt). Nu är jag inte så modig så jag behåller alla 16 bolagen (varav två investmentbolag) men det är en intressant övning tycker jag!

Vad skulle du välja om du bara fick ha 3 bolag i portföljen?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar