Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 mars 2016

Utdelningar - gilla men inte jaga!!

Jag är utdelningsinvesterare, inte så att jag nödvändigtvis jagar den högsta direktavkastningen men jag tycker att ett sunt bolag ska kunna dela ut delar av pengarna till sina aktieägare. Jag har stor respekt för att bolag i mogen fas delar ut 90% av vinsten medan bolag i tillväxtfas delar ut betydlligt mindre men att inte dela ut alls tycker jag säger något om synen på ägarna. 

Jag sätter dock aldrig några mål relaterade till utdelningar vare sig som andel av totalt portföljvärde eller på årsbasis ( till exempel 5% direktavkastining eller 100 tusen 2016) anledningen till detta är att jag tror att det finns en reel risk att optimera fel saker. Tycker till exempel att jag ser i ett bolag som MQ som betalar sin utdelning tidigt på säsongen att många själjer av efter det att utdelningen betalats och att kursen då går ner betydligt mer än vad som motsvaras av utdelningen. Det kan man förståss göra och sedan investera pengarna i ett annat utdelande bolag säg Gjensidige och sen ett tredje säg Tele2. På detta vis får man 3 utdelningar på samma år. Dock oftast en sämre avkastning eftersom kursen drivs ner efter utdelningstillfället (ofta mer än utdlningen) när många jagar vidare. Vill man sedan köpa tillbaka samma aktie som man hade i början av året så får man göra det till en betydligt högre kurs senare när nästa utdelning närmar sig och utdelningsjägarna flockas. 

Så vad jag skulle rekomendera de flesta där ute är titta gärna ut fina bolag som också betalar ut pengar till sina aktieägare men "jaga" inte utdelningarna det bästa med utdelningar i fina bolag är att de kommer varje år..år efter år och du behöver inte göra någonting...annat än möjligen köpa mer aktier ett par veckor efter utdelingsutbetalningen när utdelningsjägarna säljer:-). Sätt mål för hur mycket du ska spara och investera och ha en strategi för vad du vill investera i sätt dock inte mål att xx kr i utdelning ska inräknas under det kommande året det kan lätt leda till knasigt beteende. 

Hur tänker ni kring utdelningar och jakt av dessa?

Taggar (blogg): 
4 februari 2016

Börsen går ner…utdelningarna upp…

Några av våra bolag har nu kommit med sina delårsresultat.

Först ut var MQ redan i slutet av förra året vilka höjde utdelningen till 1,75 per aktie vilket var förväntat givet deras goda resultatutveckling och låga skuldsättning. Den utdelningen är nu avskild och borde finnas på kontot idag. Kesko vår finska handelskoncern (tänk typ Axfood och Byggmax i ett:-) rapporterade igår men hade sedan tidigare kommunicerat att de avser höja utdelningen från 1,5 EUR till 2,5 EUR.  De två norska bolagen i portföljen rapporterade igår. Gjensidige försäkring höjer utdelningen till 6,3 NOK per aktie ordinarie och 2 NOK extra. Den ordinarie utdelningen höjs medan den extra utdelningen är lägre än föregående år helt i linje med hur Gjensidige brukar agera genom att dela ut överskottskapital till aktieägarna. Hafslund (norsk el producent och nätägare) fortsätter att leverera hyfsade resultat trots låga elpriser och höjer utdelningen från 2,5 till 3 NOK.  Tele2 höjer också utdelningen med drygt 10% i linje med vad man tidigare har sagt till 5,35 SEK per aktie.

Min bedömning är att dessa  bolag alla kan försätta att dela ut även framöver då de har lönsamheten och kassaflödena för att vidmakthålla eller höja dessa nivåer. Möjligen finns en risk på nedsidan när det gäller Tele2 men där är värderingen så låg så jag skulle ändå kunna tänka mig att köpa mer på dessa nivåer. Återstår att se hur den här rapporteringsperioden fortsätter.

Hur ser det ut med era bolag? Vad händer med utdelningarna och hur ser ni på framtiden för dessa? 

 
Taggar (blogg): 
26 januari 2016

När börsen sänger tänk långsiktigt, tänk antal aktier och tänk direktavkastning!

Den senaste tiden har börsen svängt som en tonåring på väg hem från krogen och precis som med tonåringen är det både underhållande och skrämmande att se.  Värdet på mina aktier hade tappat knappt 100 tusen som mest i torsdags förra veckan vilket motsvarar nästan ett halvårs levnadsomkostnader för oss. Men jag har aldrig varit speciellt orolig. Istället har jag sett fram emot att få in mera pengar på kontot för att kanske göra några mindre köp i de bolag som jag tror kommer kunna leverera även framgent det vill säga alla på i vår portfölj och på vår bevakningslista.

Hur håller jag då kylan?

Först så har jag inga pengar på börsen som jag har tänkt att använda i närtid. De pengar som jag har på börsen ska användas under en period från år 2019 och fram till cirka 2034-36 när jag räknar med att börja ta ut lite från pensionskontona också (vid ca 58-60 års ålder).

Till saken hör också att jag tittar på direktavkastningen vilken inte  ser ut att gå ner. Den enda som hittills lämnat besked är Kesko och de höjde utdelningen med 70% (från 1.5 EUR till 2.5 EUR för 2015) istället. Jag tror att de flesta av bolagen i portföljen mer troligt höjer utdelningen än sänker det kommande året.

Det tredje är att jag tittar på antalet aktier, idag äger vi till exempel 900 aktier i Tele2 AB, att kursen fluktuerar ändrar inte det faktum att jag äger en viss andel i det bolagets framtida kassaflöden (typ 0,002 promille). Här bör man dock vara uppmärksam på mindre bolag till exempel förhoppningsbolag där det kan ske en mycket stor utspädning över tid med nya riktade emissioner etc. då blir dina aktier per definition trots samma antal en lägre andel av bolaget över tid….jag har inga sånna bolag…undrar varför?

Dessa saker sammantaget gör att jag blir mer sugen på att köpa efter en sån här nedgång istället för det som faller sig naturligt att vilja sälja. Pengarna ska inte använda i närtid, den troliga direktavkastningen går upp med lägre börskurser och jag får en större andel av bolagen för samma summa pengar.

Hur gör ni för att känna er bekväma och inte drabbas av panik vid fel tillfälle under en nedgång?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar