Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 januari

Två månader i Mexiko - budget, utfall och andra betraktelser!

Nu är vi alltså hemma igen efter 8 veckor i Mexiko (och några dagar i USA på vägen dit och hem).  Tiden gick både snabbt och långsamt men de sista 10 dagarna sprang förbi och vi lämnade med känslan att vi hade velat vara kvar lite längre. 

Budget och utfall för resan ser ni nedan. Vi hade sparat 90 tkr tillsammans med barnen för den här resan och till det kom de 20 tkr i rörliga kostnader som vi hade gjort av med på två månader hemma. Sammanlagd budget 110 tkr. 

När vi summerar utfallet så ser vi att cirka 46 tusen gick åt till resan till och från Mexiko och ytterligare 46 tusen gick åt till bonede, transport, mat och nöjen/övrigt på plats. Den totala kostnaden per dag slutade på 1 500 kr vilket är ganska mycket jämfört med om vi varit hemma men lite om man jämför med vad som vanligen går på en chartersemester eller andra korta resor. Nedan har jag summerat några erfarenheter som vi gjort på den här resan:

Resan är en del av målet - när vi rest tidigare så har vi försökt komma fram så snabbt som möjligt. Detta har i vissa fall inneburit att vi kommit fram helt utpumpade efter att ha sprungit på flygplatser, missat plan etc. Den här gången valde vi istället att ta det lugnt. Det började med att vi tog ett morgontåg till Arlanda med god tid innan avgång och på arlanda åt vi ordentligt så att alla var mätta och belåtna när vi startade resan. Efter 11 timmar flygresa till Los Angelse så tog vi två nätter på hotel och en lugn dag (så lugn som den kan vara med tre barn) i Venice beach, lite lek, lite mat...inget speciellt men ändå skönt och dagen efter åkte vi vidare med nyladdade batterier. Det intressanta i sammanhanget var att hotellet betalades i sin helhet av att det var billigare att flyga ut på måndag än på lördag så det var endast mat etc som kostade extra i LA.  Vi tog samma tillvägagångssätt på vägen hem. 

Måste skapa vardag - I Mexiko spenderade vi sammalagt drygt 4 veckor i stan (Guadalajara, ca 5 miljoner invånare) och resten i en liten by vid stillahavet (cirka 2000 invånare). Något som vi märkte (framförallt i stan) var att man om man ska stanna länge måste skapa någon form av vardag. Det går inte att släppa ut barnen och leka på gatan och under terminen så finns det inga jämnåriga barn att leka med eftersom dom är i skolan. Efter ett tag innebär det att både barn och vuxna klättrar på väggarna...framförallt om någon/några inte är helt på topp tillexempel på grund av en förkylning eller liknande. Om vi åker igen så kommer vi nog försöka skriva in barnen på några kurser eller på annat sätt skapa lite mer vardag. 

När en kostnad går ner går en annan upp - vi hade möjlighet att bo hos släktingar vilket innebar att vår kostnad för boende mer blev självkostnadspris (i realiteten de bjöd på boende men vi lämnade lite pengar ändå för att täcka kostnader). Detta blir då inget boende som vi valt själva och vi är inte helt ensamma där heller vilket gjorde att vi hellre var ute hela dagarna och därmed åt i genomsnitt 2 av 3 måltider ute. Jag gillar att laga mat så hade vi haft "vårt eget" så hade vi nog gjort mer hemma och då hade kostnaden för boende varit mycket högre än vad som syns ovan medan kostnaden för transport och framförallt mat skulle ha gått ner betydligt. 

Dyrt att boka sent - det tog ganska lång tid innan vi fick godkänd ledighet från skolan varför vi var ute lite sent och bokade. Detta påverkade priset på resan framförallt mellan USA och Mexiko. Flygresan var ändå inte dyr men vi hade säkert kunnat komma undan med någon 1000 lapp mindre per person om vi varit ute en månad tidigare. 

Allt är billigare...men vissa saker mer än andra - en rolig sak när man är i Mexiko är att man så väl känner igen priserna på mycket., ett kilo ost 80, en OK flaska vin 80-120, en öl på butik mellan 10-30. Grejen är bara att en Mexikansk peso har en växelkurs på 0,45 mot kronan. Det betyder alltså att det allra mesta redan på ordinarie pris är cirka 55% billigare än hemma. Grönsaker och frukt är ännu lite billigare medan bensinen "bara" är typ 40% billigare än hemma. Vissa saker så som medicin, linsvätska men även torkade råvaror (tex nötter, mandlar) där det finns någon form av gemensam världsmarknad är bara marginellt billigare än hemma. Det som är riktigt billigt och kostar oftast mindre än en tredjedel av hemma är allt som innhåller en servicekomponent då lönerna är låga och många har egna små företag där hela familjen jobbar. Köpa färkpressad apelsinjuice på gatan för 20 pesos (9 kr) litern. Stekta ägg med chorizo för 40 (18 kr) och en kaffe 10 (4,5) är en rätt billig "ute frukost".  Än mer gäller detta taxi, uber (25-100 kr räcker till alla delar av stan) och buss (3 kr per person, hälften för barn) vilket är väldigt billigt. 

Sammantaget är vi mycket nöjda med vår resa. Även om den ovanstånde genomgången handlar om pengar så har vi väldigt sällan tänkt på pris eller pengar under resan utan gjort det vi känt för. Däremot har vi ju inprentat i oss att vara kostnadsmedvetna så vi har inte heller slösat. En grej som vi har lärt oss med barn är att vi nästan aldrig beställer 5 portioner till familjen utan snarare 2-4 eftersom barnen inte äter upp och vi hatar att slänga. En annan sak är att vi sällan försöker pressa in mer än en aktivitet per dag eftersom det då bara blir stressat och det brukar sluta i mer gråt än skratt när alla är för trötta. 

Det blev en slant (18 000 kr) över från resan och den kommer vi föra över till barnens långsiktiga sparande. Troligen kommer vi lägga dem där som kontanter och senare ta ett beslut om exakt vad vi ska investera i. Barnsparandet är en av de portföljer som finns att se på Shareville. 

Nu ser vi fram emot att semestra på hemmaplan under de kommande två åren (kanske någon tur i Europa) och hoppas återse Mexiko (och USA) sommaren 2020! :-)

Taggar (blogg): 
7 juni 2017

Varför slutar jag med månadsuppföljningar?

Min blogg var ursprungligen en dagbok över vår resa mot frihet och egentligen kan man undra hur det kom sig att 8000 unika läsare i månaden läste mina navelskådande reflektioner kring hur jag sparat 500 kr på maten eller hittat ett sätt att köra lite mindre bil. Över tid har dock den här bloggen utvecklats till en plats för att diskutera frihet ur ett mer allmängiltigt perspektiv där ekonomi är en viktig pusselbit men inte allt. 

Under en period har jag därför funderat på hur jag ska kunna kombinera transparens kring vår egen ekonomi med ett mer allmängiltigt anslag. För många är ekonomi något som är svårt att prata om och jag vill bryta det tabut och därför vill jag vara öppen. Samtidigt är de enskilda månaderna i ett liv så olika och oberäknerliga att det kortsiktigt inte ger någonting. Av den anledningen tänker jag nu försöka mig på att transparent visa vårt utfall årsvis. Dock eftersom det senaste året innehållit en flytt och jobb för fru fri så börjar jag med att helt enkelt ge ett snittutfall för de första 6 månaderna 2017. Jag har valt att ta bort den direkta bränslekostnaden för fruns jobbpendling ur detta för att få en budget som motvarar det vi räknar med som fria. Jag har också utgått ifrån att juni kommer in på budget för att få ett 6 månaders snitt men det kommer inte vara långt ifrån sanningen. 

Vad tycker ni, kan det här vara en bra väg att gå framåt och vara fullt transparent men samtidigt inte så detaljerad? 

Taggar (blogg): 
3 januari 2017

Ekonomiskt summering av 2016...

Kommer att spendera de kommande veckor här på bloggen att summera upp 2016 i olika aspekter och börja fundera och testa lite nya målsättningar inför 2017...hoppas ni följer med på resan:-)

Som jag redan sagt så var 2016 på många sätt ett väldigt bra år för oss. Visst det var inte fritt från utmaningar men det ska man inte heller tro när man har 3 barn och flyttar med familjen till en ny ort. När det gäller ekonomin så var det verkligen ett bra år och där var det dessutom färre utmaningar. 

Den enda motgången ekonomiskt var väl möjligen att vi betalat på tok för mycket skatt då flera av de utbetalningar som jag fick från min tidigare arbetsgivare skattades som "engångsbelopp" vilket innebär högsta marginalskatt detta trots att jag inte hade full lön under hela året. Detta innebär dock att 2017 troligen ger en fin skatteåterbärning då vi även gjorde en skattemässig förlust på försäljningen av vårt gamla hus. 

Trots detta överträffade vi våra högt ställda förväntningar på sparandegrad som uppgick till rundat 75% eller drygt 775 000 kr. Detta sparande inkluderar kontant sparande (410 tkr) avsättningar till tjänstepension och PPM (365 tkr). Det kontanta sparandet kom i huvudsak från lön men även passiva inkomster (utdelning, ränta och hyresintäkter) var till hjälp.  

Nytt för 2016 var att vi satte ett mål att hålla våra löpande konstnader under 22 500 kr i snitt per månad för helåret. Den som känner till vår frihetsplan vet att vi tänker oss att kunna leva på 20 000 kr efter pension och skillnaden mot denna nivå är de kostnader som Fru Fri har för pendling och kläder så länge som hon har med ett reguljärt arbete. Våra kostnader för helåret summerade 263 000 kr eller knappt 22 000 i månaden. Detta inkluderade en del flyttkostnader, en kombinerad flytt och 40-årsfest och en del dubbla kostnader i samband med flytten när vi betalade för två hus. Så på det hela taget så måste vi nog vara mycket nöjda med att vi uppnått och på marginalen överträffat detta mål. 

Börsen fotsatte ju uppåt och avkastningen på vår aktieportfölj summerade till cirka 20% eller cirka 300 tkr (inklusive utdelningar på cirka 75 tkr). Övriga passiva inkomster var hyresinktäkter på 36 tusen och ränta från SBAB  och Lendify på totalt cirka 2 000 kr. Nu är det ju betydligt högre risk att låna ut via Lendify men det är ändå intressant att se hur avkastningen på ett mindre kapital under kortare tid hos Lendify nästan matchade vad jag fick via SBAB på större belopp och betydligt längre tid. (Om du är sugen på att kolla in Lendify öppna ett konto redan idag det går bra att börja med små belopp..(Om du använder denna affiliate länk så får jag en liten slant för att fortsätta jobba på bloggen och andra projekt:-)

Per den 31/12 2016 så såg vår balansräkning ut som nedan. Rundade siffror för att visa att det är indikativa nivåer i vissa fall. Den största "svagheten" är att vi har relativt lite fritt eget kapital och det är också den kategorin som förväntas öka snabbast (500-600 tusen) över de kommande 6-7 månaderna baserat bra inkomster fram till fru fri slutar jobba. Vi har lite funderingar på hur vi ska kunna göra det första halvåret ännu lite bättre sparmässigt återkommer om det. 

    

Privat pension (IPS) och större delen av fritt eget kapital är placerat i aktier hos Nordnet (Affiliate länk) övrig pension går tyvärr inte att flytta. För den som  vill följa våra aktieaffärer i realtid finns vi på shareville som "Frivid42". 

Sammantaget är vi mycket nöjda med det ekonomiska utfallet 2016 och ser fram emot ett 2017 med forsatta framgångar och framförallt mer frihet! Hur gick det för er andra och vad ser ni fram emot under kommande år? 

Taggar (blogg): 
29 augusti 2016

Utfall husförsäljning - hur vi tog oss i mål!

Under sommaren har vi flyttat ur vårt gamla boende och vi fick det också sålt i elftetimmen genom en egen insats där vi jobbade ihop med en köpare för att knyta ihop affären. Tänkte kort återge utfallet av denna affär. 

För ett år sedan var vi helt skuldfria men eftersom vi under en tid haft två hus så fick vi ta upp ett lån på det "gamla" huset för att överbrygga flytten. När vi tittade på försäljningen så trodde vi att vi båda skulle jobba när flyttlasset går och därför så utgick vi ifrån att vi skulle behöva hyra in en del flytt och städhjälp i samband med flytt. Vi är mycket sparsamma i vanliga fall med att lägga ut den typen av uppgifter som vi kan göra själva men vi hade ändå det i tanken i det här fallet. Efter återbetalning av lån, försäljningskostnader, flytt och städ hade vi räknat med att få 200 tusen över att lägga i frihetsfonden. 

Under våren så var det relativt stort intresse för huset men ingen kom till skott så vi började så smått se framför oss att vi skulle behöva sänka priset och dessutom stå kvar som ägare flera månader extra vilket skulle bli en del kostnader alternativt bli hyresvärdar och stå kvar med "husrisken" och troligen en hyra som inte långsiktigt skulle täcka kostnaderna. Inga roliga alternativ. I slutet av juni hoppade den sista potentiella köparen av då de inte fick OK från banken.

Då bestämde vi oss för att bli lite badass. Jag bad mäklaren om telefonnumer direkt till köparna och frågade var skon klämde (med tanken att vi kanske skulle kunna låna ut några kronor om det var det) och det visade sig att de hade utmärkta kreditrapporter men mannen hade ett jobb som innebar stora jourersättningar (låg grundlön) och frun var fortfarande student och skulle snart bli mammaledig...hon var dock nästan klar med en utbildning till lärare så att få jobb skulle inte bli svårt. Vi erbjöd dem ett "hyrköp" från oss och även att vi skulle kunna sänka priset under vissa förutsättningar. De var jättesugna på huset och pratade paralellet med hennes föräldrar om de kunde låna ut hennes del till huset medan det övriga lånet kom från banken. Paralellt så pratade jag med mäklaren och sa att "om vi fixar det här så kan du väl sänka ditt arvode" vilket hon gick med på för att slippa en ny försäljningsprocess till hösten...eller möjligen att helt mista uppdraget. 

Två veckor efter att vi börjat den här diskussionen var huset sålt och en månad senare den nya ägaren inflyttad. Utfallet för oss blev att vi fick lite mindre pengar för huset men genom att förhandla ner mäklararvodet, förhandla bort flyttstädningen, få ett snabbt tillträde och sköta hela flytten själva så fick vi nästan lika mycket ut...så efter att det såg ganska mörkt ut i månadsskiftet juni/juli så var huset i det följande månadsskiftet sålt med utfallet 204 tkr över till oss jämfört med 200 tkr i kalkylen. Av dessa pengar är idag 160 tkr på kontot medan 40 tkr kommer tillbaka på skatten nästa år...så vi gör en bokföringsmässig förlust på bostaden. 

Sammantaget riktigt skönt att kunna summera ett sånt bra utfall av denna ganska jobbiga process, ytterliggare ett exempel på hur man kan komma väl ut om man börjar utifrån en styrkepossition! 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
31 december 2015

Utfall 2015


Utfall 2015


Det viktigaste för oss är att vi uppnår våra långsiktiga mål men vi tycker även att det är motiverande att sätta mål på årsbasis.

Våra mål för 2015 var:

Ekonomi

 • Sparande på minst 65% av inkomsten motsvarande 650 000. (inkluderar PPM, Tjänstepension och IPS både på inkomst och sparandesidan).  I och med möjlighet till löneväxling kommer sparandegraden kunna behållas hög trots lite högre beräknade kostnader.
 • Det fria egna kapitalet (aktier/banksparande/fonder) ska uppgå till 1,5 MSEK innan årets slut.
 • Våra kostnader under det kommande året kommer att gå upp en hel del då vi ska byta ut ett staket och bilarna kommer också behöva lite omvårdnad i år. Detta höjer kostnadsnivån över det långsiktiga snittet men vi kommer försöka hålla kostnaderna under 28 000 kr i månaden i snitt inklusive dessa kostnader.

Hur gick det? Sparandegraden kommer sluta på 67% och totalt sparande slutar på cirka 740 tkr. Kostnaderna slutar på ca 30 tkr per månad helt beroende på att ombyggnation av staket blev dyrare än beräknat. I övrigt var det gungor och karuseller i budgeten med ett totalt utfall nästan exakt i linje med förväntningarna. Eftersom inkomsterna har blivit högre sedan frufrivid42 fått nytt jobb och vi även fått en del bonusar med mera så kom det totala sparandet ut bättre trots högre kostnader. Det fria egna kapitalet avslutar året knappt 1,2 miljoner (under målet då vi lagt 0,5 MSEK kontant till vårt nya hus). Totalt tycker jag att vi uppnått de ekonomiska målen 90%, det är främst de högre kostnaderna som jag är missnöjd med och de är en direkt effekt av att vi haft dåligt med tid. 

Jobb

 • För min del handlar det om att se till att jag kan minska mängden resor. Optimalt skulle vara att nästan inte resa alls i jobbet men om jag kan minska antalet resdagar från 50% till ca 20-25% skulle jag vara nöjd. Om detta går att ordna på mitt nuvarande jobb eller om jag kommer byta får framtiden utvisa.
 • Frufrivid42 jobbar i ett bra team men är inte nöjd med sin arbetsgivare (konsult) varför hon kommer satsa på att byta arbetsgivare under det kommande året och då också satsa på att höja sin lön tillbaka minst till den nivå som hon hade i sin tidigare tjänst (+25% jämfört med nuvarande lön).

Hur gick det?  Mitt resande har blivit betydligt mindre och jag fick vara kvar på jobbet som jag trivdes med istället för att tvingas byta. Frun lyckades precis som hon hoppades på att byta jobb och stanna på samma uppdrag men med en ny arbetsgivare och lönemässigt gick det också över förväntan då hon fick en höjning med 35%. Totalt tycker vi oss ha överträffat det här målet med 110% då vi båda faktiskt fått som vi ville eller till och med bättre. 

Barn

 • Vi gör saker med och för barnen i stort sett varje dag men försöker även göra några speciella saker detta år kommer det bli besök på djurpark och nöjesfält/vattenpark med kusinerna. Vi kommer även satsa på att åka skidor och skridskor tillsammans på vintern och cykel på sommaren så att vi kommer ut allihop.

Hur gick det? Vi gjorde en hel del saker med barnen under sommaren bland annat besök på en stor djurpark/nöjesfält vilket de tyckte var väldigt roligt. Vi cyklade mycket i somras och under förra vintern åkte vi mycket skidor och de börjar verkligen kunna ta sig ner för backen, nu i jul får vi troligen chansen att träna igen vilket ska bli kul. Totalt tycker vi att vi har uppnått detta mål med 100%. 

Vi gemensamt

 • Vi tar en timme tillsammans nästan varje kväll, tittar på en TV-serie som vi båda tycker eller sitter och pratar en stund med en god macka och en kopp te om det är vardag och en god ost och ett glas vin om det är helg.
 • Förutom detta har vi som mål att göra 4 aktiviteter om året utan barnen när vi åker iväg och har barnvakt. En av dessa kommer bli något speciellt och kanske vara över ett par dagar då vi firar 10-årig bröllopsdag i Juli.

Hur gick det? Som småbarnsföräldrar kan man alltid önska att man hade mer tid tillsammans men tack vare våra snälla föräldrar så har vi ändå kunnat åka iväg på båda våra födelsedagar och dessutom på en nästan veckolång fjällresa i somras för att fira vår 10-års bröllopsdag. Det betyder att vi har spenderat 7 nätter borta tillsammans vilket måste vara någon slags nytt rekord sedan vi blev föräldrar. Vi håller också kvar vid vår rutin med att sitta ner en liten stund varje kväll tillsammans. Så det här målet tycker vi också vi har klarat av bra 100%. 

Huset/Boende

 • Staket skall bytas ut, vi har fått en offert och väntar slutföra i maj.
 • Vi har ett ”allrum” i huset som aldrig riktigt har blivit färdigt. Det ska slutföras under 2015.
 • Ska be en målerifirma om offert på att måla om vårt hus utvändigt för att få koll på hur kostnaden ser jämfört med att göra det själv samt bedöma olika alternativ.  Huset behöver inte målas om detta år kanske inte ens nästa…

Hur gick det? Staketet är fixat så även allrummet, det blev jättebra!  Målning har vi fått offert på men kommer inte göra innan vi säljer huset. Då får den nya ägaren välja vad det vill göra. Detta målet har vi också levererat 100%. 

 Semester

 • Vi tar semester i närområdet i år och sätter av 10 000 extra för semestermånaden och kommer fördela tiden mellan att vara hemma och se allt som finns här, åka och hälsa på släktingar/vänner, ta emot besökare hos oss och någon vecka med hyrd/lånad stuga eller camping.

Hur gick det? Jo vi hade en mycket trevlig semester mestadels på hemmaplan, vi var i fjällen en vecka när barnen var hos morföräldrarna. Vi var på djurpark med farmor och så hyrde vi en stuga i skärgården några dagar. I övrigt var vi hemma och cyklade till badplatsen. Mycket härlig sommarsemester om än på tok för kort. Måluppfyllelse 100%. 

Hälsa 

 • Vi kommer fortsätta att träna (minst) 15 minuter varje dag. Det har haft jättebra effekter på styrka och välmående hittills och det börjar bli en stark vana som vi vill bibehålla.

Hur gick det? Vi har tränat fler kvällar än vad vi har hoppat över men här måste vi ändå ge oss själva bannor. Ibland har det helt enkelt blivit för mycket och vi har kommit ur gängorna. För egen del försöker jag komma ut och ta en lunchpromenad varje dag vilket jag hållit i bättre men åndå…skäms på oss måluppfyllelse 60%. 

Övrigt

 • Förra året hade jag ett mål för antalet inlägg här på bloggen men i år kommer jag inte att ha ett visst mål på antalet inlägg utan kommer skriva när inspirationen kommer. Däremot kommer jag fokusera på att få igång dialog då jag tycker att det roligaste som finns är läsarnas kommenterar och den diskussion som uppkommer kring olika frågor.

Hur gick det? Det kanske du som läser själv ska svara på men personligen är jag supernöjd. Det är fler som läser och fler som kommenterar. Flera gånger i år har tidigare rekord i antal läsare och ”klick” och kommentarer slagits och jag är mycket glad över den positiva interaktionen här på bloggen. Vad tycker ni måluppfyllelse 100%?

Sammanfattningsvis så har vi uppnått våra mål så när som på träningen som kan bli lite bättre och lite högre kostnader. Båda dessa har i realiteten mest med tidsbrist att göra så nu när friheten snart börjar så bör det kunna bli mycket bättre även på detta område.

 
Taggar (blogg): 
1 januari 2015

Utfall 2014

Läs gärna detta inlägg: http://frivid42.com/2014/04/16/arets-kick-off-vara-gemensamma-mal/ som möjligen ger lite mer kött på benen.

Våra mål för det närmaste året är:

Ekonomi

 • Sparande på minst 60% av inkomsten motsvarande 500 000. (inkluderar PPM, Tjänstepension och IPS både på inkomst och sparandesidan)
 • Det fria egna kapitalet (aktier/banksparande/fonder) ska uppgå till 1 MSEK innan årets slut.
 •  Utfall: 70% av inkomsten eller 630 tkr sparat (långt över förväntan), Fritt eget kapital uppgick till drygt 1,2 MSEK vid slutet av året så även det över förväntan.  

Jobb

 • För min del gäller det att höja inkomsten och att se till att mina tjänsteresor kan bidra till ekonomin så mycket som möjligt (tex gör jag allt för att spara traktamenten istället för att använda upp dem och använda poäng från övernattningar på ett smart sätt). Ska även se till att säkra mitt arbete då det just nu är osäkert med många förändringar som skulle kunna innebära saker jag egentligen inte vill.
 • Min fru fick acceptera en lönesänkning vid sitt senaste byte av arbete varför hon kommer fokusera på att återta denna i höst när det blir möjligt att förhandla om.
 • Utfall: Vi har gjort framsteg på båda våra arbetsplatser men inget konkret har förändrats så även om det är för mycket att säga att vi misslyckats med detta mål så har vi inte gjort någon direkt succé. 

Barn

 • Vi gör saker med och för barnen i stortsett varje dag men försöker även göra några speciella saker detta år kommer det bli besök på djurpark och nöjesfält/vattenpark med kusinerna.
 • Utfall: Djurpark, Nöjesfält, Skidor och Camping har vi gjort så det var över förväntan

Vi gemesamt

 • Vi tar en timme tillsammans nästan varje kväll, tittar på en TV serie som vi båda tycker eller sitter och pratar en stund med en god macka och en kopp te om det är vardag och en god ost och ett glas vin om det är helg.
 • Förutom detta har vi som mål att göra 4 aktiviteter om året utan barnen när vi åker iväg och har barnvakt. (Första för i år var min födelsedag)
 • NYTT MÅL (från och med 18 Augusti 2014) – Träna 15 minuter per dag alla dagar!!! Samt mer uppmärksamhet på kost
 • Utfall: Vi har gjort 4 saker tillsamman under 2014 varken mer eller mindre och vi har tränat (uppskattningsvis 6 av 7 dagar) så här tycker vi att vi har uppnått men inte överträffat målet.  

Huset/Boende

 • Ett hus behöver alltid något, så även vårt hus. Det mest akuta är ett staket som behöver bytas.
 • Målet för i år är att hinna få en offert och  besluta om en leverantör och ett pris. Om staketet blir utbytt först nästa vår skulle det vara OK.
 • Utfall: Vi har hittat en leverantör som kan göra jobbet och som har fått starka referenser. Han pris är under det tak som vi hade satt så nu är det bara att skriva kontrakt. Mål uppnått. 

 Semester

 • Vi var så sent som i vintras iväg på en 2 månader lång utlandsresa varför det blir semester på hemmaplan i sommar, vi brukar alternera.
 • Vi sätter av 10 000 extra för semestermånaden och kommer fördela tiden mellan att vara hemma och se allt som finns här, åka och hälsa på släktingar och någon vecka med hyrd/lånad stuga.
 • Utfall: Härlig semester, fint väder och låga kostnader. Helt enkelt över förväntan. Vår semesterbudget slutade på 3 500 kr så det är vi mycket nöjda med också. 

Övrigt

 • Utöver detta är mitt mål är att hålla bloggen levande med minst 3 inlägg i veckan (mer under pappaledigheten)
 • Utfall: Det blev 200 inlägg (exakt) från Mars när bloggen startade till December, ca 5 i veckan så gott och väl över målsättningen. Däremot tror jag inte att jag kommer sätta något nytt mål för antalet för 2015 det känns inte som antalet är så viktigt
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar