Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 juni 2017

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

När bloggen flyttade från den gamla bloggen och hit till Trade Venue så flyttade jag med de inlägg som var mest lästa och ett av dessa var ett inlägg om möjligheten att leva på EN inkomst

Tycker det är lite roligt att se hur jag refelkterade då 2015 såhär 2 år senare när vi lever på eller till och med under den nivån en vanlig månad. Intressant och trevlig läsning som säger en del om vår mognadprocess fram till idag. 

Här finns det gamla inlägget! 

Detta inlägg skrev jag ungefär samtidigt som vi köpte huset som vi bor i idag och som vi flyttade till för ett år sedan. Vi kunde alltså för första gången ha en idé om hur vårt liv skulle se ut som fria. 

Taggar (blogg): 
10 april 2017

Fyra typer av kostnader - se upp för den typen som följer dig i graven!

Detta är ett inlägg som publicerades för första gången i November 2016 men detta tål att upprepas. 

Som livsstilsbloggare av spartypen så tycker jag generellt att kostnader är något rätt tråkigt att behöva befatta sig med. Samtidigt finns det ännu inget sätt att leva ett vanligt liv utan dem även om det finns extrema exempel på personer som lever helt utan pengar. Något som man dock lätt glömmer är att alla kostnader inte är skapade lika 

Har länge tänkt att vi skulle behöva en klassifisering av kostnader. Väldigt lite av det vi gör i vår privatekonomi är investeringar utan det mesta är kostnader men däremot är inte alla kostnader skapade lika. Mitt förslag på uppdelning är detta men ni andra kanske har förslag på andra kategorier. 

  1. Kostnadsdrivare - Dessa är de farligaste kostnaderna eftersom den första utgiften bara är början. Detta är telefonen som behöver ett (dyrt) abonemang, spelet som kräver löpande uppdateringar. Poolen eller utbyggnaden av huset, båten, sommarstugan eller nya bilen som höjer även de löpande driftskostnaderna för lång framtid. I de flesta fall är detta kostnader som sedan följer med under många år. Dessa kostnadsdrivare går konstigt nog i dagligt tal under namnet "investeringar" vilket är exakt raka motsatsen mot vad de är. Dessa kostnader fortsätter ofta i all fratid om man inte väljer att göra en drastisk livsförändring varför de kan bli lite av ett fängelse. 
  2. Engångskostnad - kan vara restaurangbesök, resor, hyra av båt/bil/stuga dessa kostnader kan i vissa fall vara stora men de kommer inte med något krav på att motsvarande kostnad uppkommer även i framtiden. Risken med dessa är möjligen tillvänjning vid dessa bekvämligheter men det finns en möjlighet att stänga av dessa kostnader när som helst. 
  3. Kostnadssparare - En kostnad som gör att kostnaderna framöver sjunker hamnar i denna kategori. Nödvändigt renovering av hus, underhåll av bil, installation av nya effektiva energisystem. Att måla om huset gör att det får längre livslägd innan en större renovering behövs och dessutom så behöver det ju inte göras om på ett tag. 
  4. Inkomstskapare (investering) - Återigen är boendet ett bra exempel.  Bygget av en uthyrningslägenhet i en del av huset falla i denna kategori. En kostnad nu men som ger en positiv avkastning framöver. Uppdateringar av bostaden som ger en teoretisk uppgång i husvärdet vid en framtida försäljning (om denna inte planeras i närtid) tillhör dock kategori ett. KOSTNADDRIVARE!   

Vad betyder då detta? Jo säg att du och jag kan ha samma budget för 2016 och vi kan ha gjort av med exakt lika mycket pengar. Men om dina utgifter ligger i huvudsak i kategori 1 medan mina ligger i kategori 3 och 4 så ser våra framtidsutsikter rent ekonomiskt väldigt olika ut. Det är inget fel med att ha kostnadsposter i alla dessa kategorier men det gäller att lägga dem på rätt ställe och att veta vad som är vad. För som det sägs i det gamla ordspråket "Som man bäddar för man ligga". 

Hur ser dina kostnader ut? Bäddar dem för ett bättre framtid eller låser de in dig i betalningar in i graven?  

 
30 november 2016

Se upp för kostnader som följer dig fram till graven!

Som livsstilsbloggare av spartypen så tycker jag generellt att kostnader är något rätt tråkigt att behöva befatta sig med. Samtidigt finns det ännu inget sätt att leva ett vanligt liv utan dem även om det finns extrema exempel på personer som lever helt utan pengar. Något som man dock lätt glömmer är att alla kostnader inte är skapade lika 

Har länge tänkt att vi skulle behöva en klassifisering av kostnader. Väldigt lite av det vi gör i vår privatekonomi är investeringar utan det mesta är kostnader men däremot är inte alla kostnader skapade lika. Mitt förslag på uppdelning är detta men ni andra kanske har förslag på andra kategorier. 

  1. Kostnadsdrivare - Dessa är de farligaste kostnaderna eftersom den första utgiften bara är början. Detta är telefonen som behöver ett (dyrt) abonemang, spelet som kräver löpande uppdateringar. Poolen eller utbyggnaden av huset, båten, sommarstugan eller nya bilen som höjer även de löpande driftskostnaderna för lång framtid. I de flesta fall är detta kostnader som sedan följer med under många år. Dessa kostnadsdrivare går konstigt nog i dagligt tal under namnet "investeringar" vilket är exakt raka motsatsen mot vad de är. Dessa kostnader fortsätter ofta i all fratid om man inte väljer att göra en drastisk livsförändring varför de kan bli lite av ett fängelse. 
  2. Engångskostnad - kan vara restaurangbesök, resor, hyra av båt/bil/stuga dessa kostnader kan i vissa fall vara stora men de kommer inte med något krav på att motsvarande kostnad uppkommer även i framtiden. Risken med dessa är möjligen tillvänjning vid dessa bekvämligheter men det finns en möjlighet att stänga av dessa kostnader när som helst. 
  3. Kostnadssparare - En kostnad som gör att kostnaderna framöver sjunker hamnar i denna kategori. Nödvändigt renovering av hus, underhåll av bil, installation av nya effektiva energisystem. Att måla om huset gör att det får längre livslägd innan en större renovering behövs och dessutom så behöver det ju inte göras om på ett tag. 
  4. Inkomstskapare (investering) - Återigen är boendet ett bra exempel.  Bygget av en uthyrningslägenhet i en del av huset falla i denna kategori. En kostnad nu men som ger en positiv avkastning framöver. Uppdateringar av bostaden som ger en teoretisk uppgång i husvärdet vid en framtida försäljning (om denna inte planeras i närtid) tillhör dock kategori ett. KOSTNADDRIVARE!   

Vad betyder då detta? Jo säg att du och jag kan ha samma budget för 2016 och vi kan ha gjort av med exakt lika mycket pengar. Men om dina utgifter ligger i huvudsak i kategori 1 medan mina ligger i kategori 3 och 4 så ser våra framtidsutsikter rent ekonomiskt väldigt olika ut. Det är inget fel med att ha kostnadsposter i alla dessa kategorier men det gäller att lägga dem på rätt ställe och att veta vad som är vad. För som det sägs i det gamla ordspråket "Som man bäddar för man ligga". 

Hur ser dina kostnader ut? Bäddar dem för ett bättre framtid eller låser de in dig i betalningar in i graven?  

 

6 oktober 2016

En gratis flaska Amarone - hur bokföring kan påverka beteenden!

Vår budget bygger på kassaflöde ut och in för att göra det så enkelt som möjligt. Det innebär till exempel att om jag dricker en öl som redan är inköpt och står i källaren eller tar en förpackning spagetti ur skafferiet så uppkommer ingen utgiftspost. Utgiften uppkommer istället när varan köps in vilket i vissa fall kan vara en eller flera månader (ibland år) före den förbrukas. Vet inte om det är den exakt korrekta definitionen men jag kallar detta för "kontantmetoden" vilket betyder att bokföring av en inkomst eller utgift sker när kontanter kommer in eller lämnar kontot/plånboken. Jag använder samma metod för kapitalvaror så som datorer, TV apparater och till och med bilar. 

Ett företag hade istället lagt spagettin och ölet i ett lager (tillgång) som sedan kostnadsfördes antingen när varan användes eller i värsta fall när den blev dålig och behövde kasseras. Vanligen finns det ett element av försiktigthet i lagervärdering där lager som legat länge skrivs ner till det att det inte lägre har något värde även om det rent fysiskt finns kvar och det inte är något fel på varan så anser man att risken för att det är osäljbart/oanvändbart ökar om en vara har legat väldigt länge. För bilen, datorn eller TV'n skulle företaget (förutsatt att det är ett betydnade värde) bestämma en livslängd på varan och sen skriva av den över den tiden. Troligen 5-10 år för bilen och 3 år för elektronik.  

Fördelen med detta sätt att bokföra är att man får matchning mellan kostnader och intäkter men nackdelen är att det är en hel del att hålla reda på...tänk bara om du skulle bokföra varje gång du tog något ur kylskåpet, skafferiet eller källaren. Därför skulle jag inte rekomendera någon att göra detta med en privat budget. 

Styrkan med kontantmetoden är dess enkelhet, att man bokför kostnader i förväg snarare än i efterhand medan svagheten är att om du har köpt (eller fått) en fin flaska vin, Entrecote eller en dyr variant av pasta så är det efter att köpet genomförts "billigare" att använda upp dessa varor jämfört med att köpa något billigt i butik. Att korka upp en fin flaska rött och steka på Entrecoten blir alltså billigare än att göra en pizza och köpa ett par folköl till fredagsmiddagen. Alla saker ska ju förbrukas men säg att du veckan efter har något att fira och vill äta något lite extra och då får gå ut och köpa Entrecote och Amarone igen så har ju detta som först bokföringsmässigt var en besparing nu blivit en utgiftshöjning. På samma sätt kan bilen eller datorn uppfattas som billigare än vad den är då den redan är betald och inte drar några stora kostnader månadsvis. 

Detta med lager är väldigt tydligt hos oss just nu, vi hade nämligen en kombinerad 40års- och inflyttningsfest i somras och dessutom hade vi möjlighet att beställa vin billigare från Tyskland vilket gör att vi har STORA lager hemma just nu vilket fullständingt sänkte budgeten i augusti men nu kommer "hjälpa" budgeten i flera kommande kvartal. I sig är detta inte något problem för oss då sparsamheten är så grundmurad och vi har dessutom via olika tidigare experiment kommit fram till i vilken utsträckning vi vill dricka vin eller äta extra bra mat.  

Men för dig som är nybörjarsparare kan vara något att tänka på när du blåser på med spar-/snålmånad....blir det verkligen en besparing eller är det snarare så att du skjuter kostnader framför dig?

Hur gör du bokföringen av kostnader? Vilka ställningstaganden har lett fram till valet av metod?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar