Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 oktober 2017

Fredagsfunderingen - utgifter som svider?

För många år sedan så berättade min kusin att hon några dagar före sitt bröllop hade åkt fast för fortköring. Det var mycket att tänka på och hon hade missat en skylt och där stod polisen och ville ha 2000 kr. I vanliga fall hade detta känts som en stor och framförallt onödig utgift men nu hade hon tagit det med en axelryckning därför att under de här dagarna kring bröllopet gjorde de av med väldigt mycket pengar och i relation till det kändes böterna nästan obetydliga. 

(Ibland går det upp ett ljus:-)

Det finns många andra exempel på detta beteende så som olika tillbehör valda i samband med köpet av en ny lägenhet, hus eller bil. Plötsligt när bilen kostar flera hundra tusen så känns det fullt rimligt att betala 5 000 kr för en USB-ingång eller 10 000 för en speciell färg på klädseln. En annan färg på kaklet i den nya lägenheten känns som om det är värt flera tiotalstusen när ändå flera miljoner ska ut för att betala för boendet. 

Normalt har jag en ganska stor distans till pengar och kan sätta saker i perspektiv men på senare tid har jag märkt att det finns några områden där detta även drabbar mig. Vi har gjort ett antal mindre renoveringar och inredningsprojekt hemma som var för sig kostat väldigt lite pengar men som gjort att vår månadsbudget varit lite högre de senaste månaderna. En färgburk, några hyllor till källaren en vintage-soffa och vips så har det gått åt några tusen extra den månaden. På något vis är dessa kostnader så små så att de går i den vanliga budgeten och därmed känns de tunga.

Hade vi däremot satt av en större summa i en separat budget för att göra en större renovering (säg 100 tusen för ett badrum) så hade jag inte alls på samma sätt kännt att detta var jobbigt då detta är "andra pengar". På samma vis vet jag att jag tyckte det var bra mycket jobbigare när vi för ett par år sedan blev tvunga att laga bilen för sammalagt 12 000 kr...mycket jobbigare än när vi köpte samma bil för 195 000...

Får inse att jag helt enkelt inte gillar att pengar far iväg på småsaker. Å andra sidan är denna typ av utveckling av hemmet troligen de bäst spenderade pengarna. Att utveckla hemmet med små medel. Att måla om fönsterfoder, att sätta upp hyllor för bra förvarig i källaren och att fixa en soffa som gör vardagsrummet till en härligare plats för familjen höjer vår livskvalitet mycket för små pengar. 

Är väldigt medveten om denna tendens och jobbar med att motverka den hos mig själv men den finns ändå där. Tror att det har att göra med att när man gör de där större grejerna så får man något nytt...en bil..ett badrum. Medan de där mindre utgifterna utvecklar det man redan har..men gör ingen riktig skillnad. Detta trots att "skillnad per krona" är bra mycket högre på denna typ av utgift. 

Har ni några liknande ologiska beteenden när det gäller pengar? Finns det delar i budgeten som ni behandlar annorlunda utan riktig anledning? Känns vissa utgifter jobbigare än andra? 

Taggar (blogg): 
4 april 2017

Bloggens ekonomi - del 2 (2) - Utgifterna!

I gårdagens inlägg så berättade jag lite mer kring hur bloggen tjänar pengar och på vilken nivå inkomsterna är under en vanlig månad (om det nu finns något sådant).

Idag tänkte jag fortsätta med att berätta lite hur jag har använt dessa inkomster och omvandlat dem till något som förhoppningsvis ger tillbaka till er som läser. 

  • Utrustning - När jag slutade jobba och startade den nya bloggen för ett drygt år sedan så köpte jag en begagnad MacBook Pro och en telefon. Detta är till idag min firmas överlägset största utgift. Jag har även köpt en datorvästa, ett headset  och var tvungen att reparera telefonen efter en skada förra sommaren. 
  • Resor - jag bor på en mindre ort och ibland vill jag resa för att träffa likasinnade. Hittils har jag gjort två veckolånga resor till Stockholm för att träffa folk och få ny inspiration. Dessa har gjort i samband med olika event. Den huvudsakliga kostanden i samband med detta är tågbiljetter men vid ett tillfälle kunde jag inte övernatta hemma hos någon så då blev det en hotellövernattning också. 
  • Avgifter - bankens avgift för bankgiro samt avgift för bokföring online är inga stora kostnader men nödvändiga för att driva en lite firma. 
  • Böcker - jag lånar i första hand böcker på bibliotek och via fjärrlån går det mesta att låna. Det blir dock några enstaka bokköp för bloggen och i den mån jag hittar något riktigt intressant (tillexempel Job free) så har jag köpt in och givit bort böcker via bloggen. Detta kommer jag fortsätta med och återkommer inom kort med fler möjligheter att få intressanta böcker. 
  • Kontorsmaterial och porto - skrivarbläck, papper och porto för att skicka ut böcker har gått på några hundra. 
  • Nya projekt - som  jag  skrev igår så ligger jag i startgroparna för att dra igång lite föreläsningar och en podd. Dessa projekt har hittils inte kostat något men kan tänkas dra lite kostnader innan vi är igång. Detta blir flera sätt att nå ut med budskapet så det är en förlängning av bloggen som kanske kan nå andra människor.

 

Personligen tycker jag att det finns ett syfte med att en verksamhet bär sina egna kostnader. Att någon är beredd att betala (om än små summor) för att jag skriver så betyder det att det skrivna fyller ett syfte. Om dessa inkomster dessutom används för att återinvestera i verksamheten så kan detta utvecklas vidare.  

Hoppas att detta och gårdagens inlägg har tydliggjort lite mer hur jag tänker kring bloggens intäkter och utgifter! Om du har frågor och funderingar kring detta kommentera gärna! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar