Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 mars

Utmaningen - Inget "nytt" i mars!

Det var ett tag sedan vi körde någon form av månadsutmaning och nu i mars kände vi att det var dags igen. Tyvärr hann jag inte skriva om detta i slutet av februari därför att vi hade sportlov men nu tänkte jag skriva helt kort vad vi har tänkt.

När man är fri och arbetar hemifrån och utifrån egna intressen är det väldigt lätt att hela tiden dra igång nya projekt vilket också innebär att det blir en del halvgjort som aldrig blir klart. Så även hos oss och det blev riktigt tydligt i Februari kanske därför att vi varit borta så länge och kom hem med ny kraft. 

Därför har vi beslutat att vi inte ska dra igång något nytt under hela månaden Mars (får se om vi förlänger) och att vi istället ska fokusera vår tillgängliga tid på att göra projekt klara och att ytterligare rensa i hemmet. Ju längre vi kommer ju tydligare blir det vad vi behöver och varje gång vi går igenom våra skåp och lådor så hittar vi saker som vi inte längre behöver. 

  • Min svaghet (och största styrka) är mat, jag älskar att fylla på skafferi, källare och frys och även om vi har väldigt lite svinn är det ibland bra att äta ur också och göra saker av det som redan finns. Därför ska jag inte köpa hem någon mat under denna månad där det inte finns ett tydligt direkt behov (dvs som kommer ätas upp de kommande dagarna)
  • Fru fris svaghet (och största styrka) är att utvekcla hemmet och projekt kring att fixa rummen i sig men även renovera och göra om möbler etc. Just nu finns det en del projekt pågående och vi ska inte påbörja något nytt och inte heller ta in några nya grejer (samma regel här om det inte finns ett direkt verkligt behov omgånede)

(Källaren är lite för full, rörig och smutsig just nu..och då är det ändå efter att vi gjort slut på en del..)

Detta ska förhoppningsvis ha fyra fördelar listade i orning efter hur viktiga de är just nu:

  1. Vi kommer att få klart fler projekt då vi kan fokusera
  2. Vi kommer att få mer ordning och mindre prylar hemma (storstädning av matkällaren står bla på agendan något som egentligen behövts sedan vi flyttade in)
  3. Vi kommer spara tid då vi kan skippa att kolla på annonssiter för möbler och andra grejer och spendera mindre tid i affärer.
  4. Vi kommer att göra av med mindre pengar

Jag skulle tro att vi behöver förlänga denna utmaning att även gälla April men vi låter det vara öppet för nu och fokuserar på de närmaste veckorna. 

Vad tycker ni om detta? Har ni någon liknande utmaning på gång eller vill ni kanske hänga på våran? 

Taggar (blogg): 
9 januari 2017

Fru Fri avslöjar en hemlighet och utmanar sig själv!

Fru Fri här, jag har våndats lite över det här inlägget eftersom  det avslöjar något om mig och FFF. När det gäller vår gemensamma ekonomi så tar vi besluten tillsammans och sätter upp gemensamma mål för framtiden osv. Vi drar åt samma håll och har samma grundvärderingar när det gäller våra pengar och hur vi sköter vår ekonomi. Men en sak skiljer oss åt, jag är totalt ointresserad av aktier och börsen! 

 

Jag läser förstås inläggen som Farbror Fri skriver här på bloggen och jag gläds åt makens humor och inlevelse men jag måste erkänna att inläggen som handlar om våra aktieinnehav och annat som händer på börsen är de absolut tråkigaste (förlåt FFF ;-) ) .  Som sagt mitt intresse kring det här området är på botten och jag skäms för det, det handlar ju om våra besparingar…Jag har i mitt snart 40-åriga liv aldrig köpt en aktie själv! Tyvärr tror jag att det här är ett ganska vanligt scenario i de flesta familjer, att männen kanske är mer intresserade och de som sen utför analysen och aktieköpen. Jag vill inte längre vara del av den statistiken. 

 Varför är jag så ointresserad av just aktier? Jag är en bild- och formmänniska i själ och hjärta och aktier är ju raka motsatsen, en massa fakta, grafer, alla siffror, analyser och min bild av investeraren som en ganska tråkig man i mörk kostym. Konstigt att jag går på den myten av investeraren,  jag om någon vet ju att den inte  myten inte är sann eftersom min man oftast går runt i slitna jeans och en välanvänd fleecetröja :-).

 

 

Eftersom aktier och övriga investeringar är en viktig del av det som möjliggör vår frihet så har jag nu bestämt mig för att ta tag i det här under det kommande året. Jag har bestämt mig för att jag ska lära mig hur det funkar (hjälpligt, förvänta er inga ingående analyser) och förhoppningsvis bli lite mer intresserad. Målet är att jag i slutet av året ska kunna ta mig igenom ett helt inlägg som handlar om vårt aktieinnehav med mer kunskap, glädje och intresse. Jag kommer att återkomma med inlägg hur jag kommer gå tillväga med att välja aktier. Första steget blir dock att starta en depå hos Nordnet (affiliate länk) och begära överföring av min IPS från storbanken för att börja bygga en portfölj med lite "lekpengar".   

 

Så kära kunniga läsare vad säger ni, är det kört för mig att bli intresserad eller finns det hopp? Jag tar gärna emot era tips och råd på hur det här ämnet kan bli roligt!

 

29 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Fjärde veckan!

Månaden börjar gå mot sitt slut och så även utmaningen kring maten. Prylutmaningen fortsätter och intensifieras in i juni eftersom vi i början av juli tänker flytta och vår ambition är att få bort så mycket som möjligt innan dess. 

Denna vecka var det den gamla CD samligen som fick sig en omgång. Vi hade cirka 400 CD skivor av vilka drygt hälften nu har fått lämna hemmet. Övriga är sådant som inte finns på Spotify alternativt sådana som har sentimentalt värde av olika slag. Ändå väldigt skönt att kunna minska ner så mycket. Vi lämnar en hel låda till en butik som får avgöra om de vill ge några kronor för detta. 

Matkontot blev mer normalt igen denna vecka till och med lågt. Men då ska man betänka att det ofta blir en del över när man bullar upp inför en kalas helg och så även denna gång. Min reflektion denna veckan är att vi ännu inte denna månad har köpt någon fisk...dåligt av oss eftersom vi vill äta mer fisk men jag får skylla på säsongen på vintern äter vi en del fiskgratäng, lax i ungn etc och på sommaren blir det rökt lax och sill på menyn ganska ofta...men tydligen är vi lite dåliga på försommaren...skärpning. Man kan även notera att vi inte köpt några hygien eller städvaror vilket inte beror på att vi inte städar eller tvättar oss utan att det redan fanns hemma. På den andra sidan så kan noteras att vi köpt regält mycket kaffe samt ost och smör på bra pris vilket drar upp dessa kategorier till sällan skådade nivåer men nu räcker det nästa månad också. För tillfället är jag på en gratis föreningsresa men "gratis" innebär ändå att det blir en del mat och dryck inköpt vilket syns på restaurang och vin/öl kontot....hmmm inte så gratis ändå:-)  

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er? Några reflektioner när ni tittar på vårt matkonto, hur skiljer sig detta från ert? 

 

Taggar (blogg): 
22 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Tredje veckan!

Då har de 21 första dagarna av utmaningarna avklarats och det fortsätter att gå frammåt. Tyvärr tycker jag inte rensandet har gått så bra som jag hade önskat och även om det är en klen tröst så beror det på att vi fortfarande inte har sålt vårt hus (vi har bud men inte vad vi vill ha) vilket innebar en extra visning vilket tog bort ett par dagar. Dessutom håller grannen, som jag brukar hjälpa med byggprojekt, på med några spännande saker som jag vill vara med på och då gäller det att vara där de dagar när det passar. Just nu håller vi på att bygga ett get-stall...bara det för någon som varit kontorsråtta.

En annan sak som påverkar både tiden att rensa och budgeten (synligt både på mat och på lyxkontot) är att vi har haft födelsedagskalas hemma. Igår lördag var hela famljen/släkten på besök och vi grillade och idag söndag är det kalas för  6 åringens kompisar. Några kilo kött av olika typer för grillen, lite goda snacks till lördagkvällen och sen fika/godis till barnkalaset. Inget som behöver kosta mycket men visst syns det på budgeten..detta var planerat så ingen överaskning för oss men får se vad ni som läser tycker om nivån. Vi älskar möjligheten att träffa famljen och det är roligt för barnen att ha fest med kompisarna. Samtidigt är det vid dessa tillfällen man verkligen kan påverka kostnaden. Köpa grillkött och grönsaker baserat på vad som är bra och billigt och planera meny efter säsong samt köpa vin på box istället för flaska kan göra att en generös måltid för allihop kostar hälften eller i vissa fall en tredjedel av vad den annars skulle kosta. Betänk när ni kollar på siffrorna att vi har haft en ganska stor festlighet den här helgen och jämför med vad detta hade kostat om du gjorde det?

Se länk nedan för att se hur kostnaderna har utvecklats de 3 första veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra med det ni företar er i maj? Något som går extra bra eller extra dåligt?    

Taggar (blogg): 
15 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Andra veckan!

Utmaningarna fortsätter och har viss framgång. 

När det gäller prylarna så handlar det ju om att rensa ut inför flytten och eftersom vi har haft (och planerar) extra visningar av huset så har det tagit lite tid som kanske annars hade kunnat användas för att rensa men det går ändå framåt. Vi kommer även fortsätta med detta i juni så att vi får bort så mycket som möjligt. Det jag är mest nöjd med den här veckan är att jag lyckades laga en gammal DVD spelare som numera mest används av barnen och där en skiva hade fastnat. Jag har också lyckats konstatera att en CD spelare var bortom räddning vilket också var skönt för nu kan den gå till återvinning istället för att stå här och skräpa. 

Matutgifterna gick upp något till 840 kr (600kr) jämför med förra veckan (vilket är mer som en "normalvecka").  Utmaningen på matsidan handlar i och för sig inte om att hålla kostnaden så låg som möjligt utan att få mer information om hur våra kostnader fördelar sig mellan olika typer av mat. Den största överaskningen så här långt är hur mycket vi lägger på frukt och grönt vilket är roligt för allt går åt och barnen äter glatt. 

Har fått frågor om vår definintion av "lyx" och den har egentligen inte att göra med om det är en dyr eller billig vara utan om den är nödvändig eller inte, detta för att skilja mellan vad som går åt för att föda famljen (tre mål mat om dagen och frukt/mellis). I kategorin lyx faller saker som chips,godis,läsk, glass med mera till barnen och öl, vin och tilltugg (ost, salami, oliver) till oss vuxna. Här faller även mat på restaurang och kafébesök.

I kategorin lyx är värt att notera denna vecka att jag åt på McDonalds med äldsta sonen i veckan efter att han beslökt sin nya skola (vi ska ju flytta som bekant). Vi har även köpt vin/öl motsvarande 5-6 veckors konsumtion varför den totala kostnaden gick upp ganska mycket.  Nedan en länk där du kan se hur det gått de första två veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra? Hur ser era utgifter ut i förhållande till våra? Har ni lyckats rensa bort några onödiga prylar? 

 

Taggar (blogg): 
10 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Första veckan!

Så har första veckan i maj gått och det har varit ett fantastiskt väder som snarare inbjudit till att sitta ute i solen än att vara inne och rensa. Det har också märkts i framdriften när det gäller den delen av utmaningen som visserligen går framåt men inte går det snabbt...bättring där!

När det gäller mat under första veckan så summerade matinköpen till 600 kr de första 7 dagarna ( 1-7 Maj) och till det kom lyxinköp på 135 kr. Några små inköp av kakor och saft/läsk samt en lunch på stan var "bovarna".

Nedan länk till min uppföljningsfil i google docs. (säg till om länken inte funkar, första gången jag försöker göra så här så det finns viss risk för skit bakom spakarna:-) 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra i maj? Några speciella framgångar eller motgångar...eller är det bara glass i solen som gäller! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar