Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 februari 2017

Grundkurs Boende & Transportvecka #krossabudgeten - Var ska du bo?

Den största anledningen till att många misslyckas med att spara några betydande summor på boende och transport är att man börjar i fel ände. Man köper ett dyrt boende ofta på en plats som kräver omfattande biltransport till och från arbete och fritidsaktiviteter och sen försöker man pruta lite på bilförsäkringen, köra bränslesnålt och förhandla boränta och hitta lägsta elpriset. Inget fel med dessa grejer men det är överkurs inte grundkurs och ger i slutändan inga stora pengar. Istället så bör ett riktigt sparande börja i design stadiet med var man ska bo för att få maxima effektivitet och dessutom maximal njutning och fritid. 

Det bästa är om man kan designa ett liv där biltransport tillhör ovanligheterna genom att bo så att 95% av allt man behöver och vill göra går att lösa till fots. Då kan man välja att antingen inte alls ha bil eller ha en billig men pålitlig bil som används sällan för resor på fritiden. Som bonus så kan du genom att gå och cykla  kombinerat med att bära lite ved och/eller matpåsar ibland skippa gymkortet för ökade besparingar. 

Här skulle jag vilja slå ett slag för den så utskällda småstaden. Många som bor i storstad drömmer om att flytta "ut på landet" men det är inte alltid så väldigt effektivt då det som tidigare lades på boende nu istället läggs på många och långa biltransporter. Att sätta sig i bilen för att det saknas mjölk i kylskåpet är långt ifrån optimalt. Att istället undersöka möjligheterna att bo och jobba i en liten eller medelstor stad med ett grundläggande utbud av service, skola upp till gymnasienivå och en hyfsad lokal arbetsmarknad kan ur detta perspektiv vara en riktig vinstlott. Visst lönerna kan vara något lägre men i förhållande till möjligheten att köpa ett billigt boende och kunna gå till jobb, skola, affär mm så är det i de flesta fall lönsamt så väl som trivsamt. 

Om du ändå vill eller behöver bo i en storstad så fundera över möjligheten att verkligen "bo i stan" kontra att bo utanför och pendla in. På pappret kan det verka vara en besparing med billigare boende en bit ut men när man lägger till bil/tåg/buss kostnader så äts ofta denna vinst upp. Om man till det lägger någon eller några extra timmar pendling om dagen så är det knappast värt det ens om det ekonomiskt blir en liten vinst. 

Det är svårt att beräkna potentialen i att välja var man ska bo men den är minst 40% om man lägger samman boende och transport. Den som väljer att bo centralt kan helt avstå från bil och på så vis kompensera för lite högre boendekostnader. Den som bor på en mindre ort eller utanför stan kanske kan lägga lite grann på dyrare transporter då det kompenseras av lägre boendekostnader. Om vi utgår från detta så  bör det med detta enkla design steg kunna sänka kostnaden till 12 000 i månaden för boende och transport vilket skulle motsvara ett kapital på 3,6 MSEK (10 000 * 300) mycket pengar men betydligt mindre än de 6 MSEK som var utgångspunkten för denna vecka! 

Var bor du? Funderade du på dessa faktorer när du valde boende?

10 februari 2017

Fredagsfunderingen - dags för varannan vecka-livet?

Hoppas att ingen satte morgonkaffet i vrångstrupen nu....nej vi ska inte skilja oss! Vi fortsätter att vara ett superbra team och jobbar ihop bättre och bättre för varje dag som går. Just nu är det möjligen lite smärtsamt på spurten mot fruns frihet, vad är väl 140 dagar kan ni kanske undra och det är ju självklart ingenting men friheten hägrar nu så nära...man känner lukten, smaken och ser mållinjen i horisonten...det är härligt att snart vara framme men samtidigt rätt kämpigt att inte vara där ännu!

Därför tänkte jag spendera denna fredagsfundering med hur vi kan tänka oss livet efter sommaren, när vi har haft ett lågt gemensamt sommarlov och barnen är tillbaka på dagis och skola/fritids (troligen kommer de vara där ännu mindre efter sommaren men vi får se hur vi gör).

En tanke som har slagit mig är att jag, även om jag tycker att det verkar vara väldigt jobbigt att leva som skilda föräldrar, finns en klar fördel med det livet och det är att man vanligen har varannan vecka att disponera helt som man själv vill. Vår fundering är nu om vi skulle kunna tillämpa detta utan att vara skilda. Inte så att vi inte kommer vara hemma tillsammans morgon och kväll men snarare att jag och frun alternerar att ta fullt ansvar för lämning, hämtning, mat, tvätt och städ. Detta tar bara några timmar per dag men det binder upp dagan och ibland är det svårt att göra lite "större saker" som att träffa någon en hel dag eller sitta och skriva på en bok eller liknande. Mitt första år som fri har på så sätt varit perfekt för en bloggskribent för korta inlägg har passat perfekt i planeringen kring det andra runt barnen och hemmet. 

Vi har nog tänkt denna tanke helt full klart även om vi har diskuterat det gemensamt så har vi väl inte beslutat oss om hur vi ska göra...men vi är attraherade av tanken att ta "varannan vecka" under hösten.

Eftersom vi är fria så kan vi ju ändra på detta igen om det inte funkar? Vad tror ni bra eller bajs?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar