Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 maj 2016

Fredagsfunderingen - Egentligen osannolikt att svenskarna är bland de högst skuldsatta!

Att låna pengar är en intreckning i framtiden, och för någon som är verkligen positivt inställd till framtiden kan det tyckas logiskt att låna nu...det kommer ändå bara bli bättre. Av den anledningen är jag egentligen inte så förvånad att det blev som det blev i till exempel i USA innnan finanskrisen. Amerikanen i gemen är väldigt framtidisorienterad och tror starkt på att de kommer ha det bättre för varje år som går. De har svag tilltro till samhället men stark tilltro till sin egen förmåga och ser i stort sett bara möjligheter. 

Tvärt om mot den amerikanska mentaliteten tycker jag ofta att svensken är överdrivet pessimistisk...man tror inte på sig själv och i allt lägre utsträckning på samhället. Även om vårt pensionssystem har sina brister så är det ändå relativt balanserat  men ändå så utgår många ifrån att "det blir nog inga pensioner till oss". Man tror att robotarna och/eller asiaterna ska ta alla jobb och att samhället är på väg att rämna. Under sådanan förutsättningar är det inte logiskt att belåna sig och inteckna en så osäker framtid.

Därför tycker jag att det är en enigma hur det kan komma sig att svenskarna kan ha blivit ett av världens högst skuldsatta folk. Visst bopriserna har gått upp och det gör att man kan behöva låna mer. Men det är inte hela förklaringen, dem som suttit i samma boende i 10-tals år har oftast höjt sin belåning (istället för att amortera) och många lånar till sådant som absolut inte är nödvändigt så som lyxrenoveringar, resor, bilar och sommar/vinterhus. 

Ibland funderar jag på om det är en eftersläpning från tidigare generationer som var mycket försiktiga med belåning och eftersom de flesta var överdrivet försiktiga så var tillgångar långt värderade och de som vågade låna då ofta blev de största vinnarna. Nu när alla lånar är det dock kanske istället dem som lånar minst som är vinnare när allt summeras om några år?

Eller kan det vara så  att svensken är så övertygad om att världen är på väg att gå under så det är lika bra att låna och leva loppan så länge det håller...för vid världens ände så spelar det ingen roll ändå! 

Vad tror ni det är som driver svensken i denna riktning? Är det bara den låga räntan och tidsandan som fått oss att tappa fattningen eller är det något annat? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar