Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
17 november 2015

Sparandegrad med och utan pensionsavsättningar – hur vi räknar!

Vid mitt inlägg förra veckan om vårt sparande så kom frågan upp kring hur vi räknar vårt sparande och sparandegrad. Då tycker jag att det är på sin plats att återge det. Båda för att det ska vara tydligt, för att ni ska ha möjlighet att kommentera och för dem som vill jämföra med sitt eget sparande om man räknar annorlunda.

Capture

Detta exempel bygger på en ”vanlig månad” och avrundade siffror. Siffrorna längst till vänster visar var vi befinner oss idag. Jag löneväxlar 17000 kr extra per månad vilket ”kostar” mig ca 7500 kr i lägre nettolön. I vår nettoinkomst 60 000 kr ingår lön för två personer samt aktieutdelningar och övriga inkomster så som bonus, återbäring på kreditkort, kilometerersättning, traktamente etc. Utgifter på 25 000 är vad vi idag anser vara en ”normal månad”. Både inkomster och utgifter varierar mycket varje månad.

Vår sparkvot exklusive pensionsavsättning är alltså 58% eller (35 000/60 000) När vi lägger till pensionsavsättningen så ökar både sparandet och inkomsten med 30 000 och då blir summan istället 72% (65 000/90 000). 

Längst till höger ovan i grått är hur vår sammanställning skulle ha sett ut om jag inte valde att löneväxla på lön över 40 000. Då skulle nettolönen och därmed kontantsparandet öka med 7500 kr och uppgå till 63% (42 500/67500) i snitt och det totala sparandet minska med 9500 kr (som då istället betalas i skatt) till 69% (55 500/80 500). 

För den som är mer intresserad av hur vårt sparande har utvecklats över de senaste åren rekommenderar jag er att läsa alla inlägg under taggen ”10 år” och jag kan även rekommendera att ni läser våra inlägg om vår nya frihetsplan.

Vad har ni för reflektioner kring detta? Hur matchar detta ert sparande? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar