Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 september 2016

Fredagsfunderingen - När har man sparat?

Vadå...vad menar han den där farbrorn? Det är väl ingen fråga..spara är att spara..eller? Nä uppenbarliten är det inte så enkelt för varje dag får jag reklam meddelanden som säger saker som "köp fler, spara mer"! Man hör också ofta personer säga att jag sparade 100 kr när jag köpte den här tröjan. På grund av den här begreppsförvirringen tror jag att många tycker sig spara hela tiden men får ändå aldrig något över..och blir därför lite uppgivna. 

Det är därför viktigt att sätta referensen för när man sparar, om jag tillexempel köper en basvara, säg mjölk och kan få den billigare så skulle man kunna säga att jag sparat...men om referensen är att dricka vatten så har jag ju faktiskt gjort av med mer pengar. På samma sätt om jag har tänkt mig att köpa en tröja till sonen och på butiken upptäcker att det finns ett erbjudande om att få 3 för 2..har jag då sparat eller slösat?

Referenser kan se ut på lite olika sätt inom olika områden i livet:

  • När det gäller mat har vi  tillexempel bestämt oss för att 3500 kr per månad i kostnad är en rimlig nivå..sen fokuserar vi på att få så bra mat som möjligt för pengarna snarare än att försöka spara ytterligare. I detta fallet är det i strikt mening inte en "besparing" men väl större värde per spenderad krona. 
  • När det gäller kläder går jag tillväga så att jag skriver upp en lista på det som jag behöver inom 6 månader. Jag har ett tänkt pris (60-70% av ordinarie) och sen försöker jag hitta bra erbjudanden på just detta som förhoppningsvis leder till ytterligare besparingar. Viktig princip här är att inte springa iväg och köpa något man inte behöver bara för att det är billigt! Här handlar det fortfarande om att sänka kostnaden per plagg, men med en tydlig bild av exakt vad det är som behövs. 

 

Vad är din referens? När tycker du att du har sparat?  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar