Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 november 2017

Målsättningar faller på plats - bloggen tar "paus"..

I våras satte vi upp ett antal mål för 2017 och nu när jag tittar på dom igen så visar det sig att saker och ting börjar falla på plats även om vi inte varit så väldigt noga med att återkomma till dessa under detta ganska turbulenta år med stora förändringar. 

Det tydligaste är att vi nu får möjlighet att utnyttja vår frihet på ett annat sätt nu när vi båda är fria..några exempel på vad som pågår:

(Frihet är att slippa skrapa rutor på morgonen:-)

 • Den här veckan är det höstlov och vi är lediga tillsammans hela familjen. 
 • Fru fri håller på att omdisponera övervåningen och lär sig hur man bygger. För närvarande är det en sovallkov till sonen så att killarna kan dela på ett stort rum men också en lite större garderob och andra förändringar.
 • Källaren är i stort sett klar med hyllor och förvaring för sportutrustning kläder som inte är i säsong och övriga saker. Däremot har vi lite lådor kvar som behöver få rätt plats. 
 • Vi har sökt och fått ledigt från skolan över december-januari och det blir en resa till Mexiko med några dagars stopp i USA. I Mexiko skulle jag gissa på lika delar stadssemester där vi kan träffa familj och vänner och byliv vid Stillahavet.
 • Jag ska börja skriva en bok vilket varit en dröm nu under några år och nu ser det ut att bli av. 
 • Hjälper även en kompis med en utbildningsmodul i privatekonomi vilket är ett litet roligt sidoprojekt som också har möjlighet att påverka fler att ta ekonomiskt sunda beslut hoppas jag. 
 • Har fått chansen att föreläsa en handfull gånger det senaste halvåret och hoppas kunna gör lite mer av det nästa år. Gillar också att vara med i poddar även om jag lagt mina egna poddplaner på hyllan. 

 

Allt detta positiva sammantaget gör dock att jag inte känner att jag har samma tid för bloggen som jag haft sedan jag slutade jobba heltid för drygt 1 1/2 år sedan. Inte så att jag kommer sluta blogga men det kommer troligen att vara lite lägre aktivitet här framöver. Älskar verkligen att blogga och har en längre lista på framtida inlägg än någonsin..samtidigt inser jag att jag måste lägga det åt sidan lite om jag ska få andra saker gjorda och samtidigt fortsätta att spendera så mycket tid med familjen som var själva meningen med vår plan. Kanske ändå blir något inlägg i veckan eller varannan vecka när inspirationen blir för stark. 

Om du är ny på bloggen rekommendrar jag att du börjar här där jag har samlat något av det mer matnyttiga

 

Taggar (blogg): 
28 maj 2017

Lästips - Trettiosjugrader!

På helgerna brukar jag ju när jag hinner tipsa om något läs eller lyssningsvärt och denna gång så är det webplatsen och bloggen trettiosjugrader.se.

37 grader är ganska nystartat men det som har producerats hittils, främst i form av blogginlägg, bådar gott för framtiden med planer för en podd men även andra tjänster. 

Grundpremissen för detta projekt som drivs av Jenny och Malin är att livet "inte ska skava" istället ska det helt enkelt vara 37 grader. För den som tycker det låter intressant och undrar vad det betyder så finns en beskrivning här

På bloggen tar de  fasta på det känslomässiga och filosofiska kring frihet och att känna sig förnöjsam med livet och på så sätt skiljer sig deras teman en del från hur jag skriver. Jag tar ju mitt avstamp till frihet i ekonomi och utgår mycket på denna medan Jenny och Malin tar avstamp i livet men inser att ekonomin måste hänga med. Att man ofta genom att förenkla kan nå så väldigt mycket längre och skapa det liv man vill leva. 

Några av de senaste inläggen har tagit upp ämnen så som göra "det rätta istället för det som är roligt snabbt och enkelt" och att "lyssna för att förstå inte för att svara" båda intressanta reflektioner och områden där jag själv känner att jag skulle kunna bli bättre. 

Kort sagt tycker jag att de skriver bra och tankeväckande och att denna typ av blogg är ett bra komplement till dem som fokuserar på ekonomi och i än högre grad förstås ett utomordentligt alternativ till de bloggar som bara fokuserar på yta. 

Vad tycker ni om 37-grader? In, läs och kommentera - det vet jag att de kommer uppskatta!

Taggar (blogg): 
16 maj 2017

Farbror Oskar har varit på utflykt...

Idag sitter jag hemma vid datorn för första gången i riktig lung och ro på ett tag. Det har varit så mycket roligt så jag klagar inte utan tackar min lyckliga stjärna för allt kul som hänt den senaste dryga veckan. 

Först var det föreläsning hemma i Leksand förra måndagen och i samband med det beslutade jag att nu blir vi officiella med våra identiteter. Sen har det rullat på och förra onsdagen publicerades en tidigare inspelad intervju i  podden Andra Sätt som ledde till en diskussion där bland annat Onkel Tom och Miljonärinnan30 skrev sina kommentarer på sina respektive bloggar. Det är roligt att vi kan ha den här diskussionen och min reflektion är att jag och dessa två herrar är ganska lika varandra praktiskt och filosofiskt men trots detta så kan vi tänka ganska olika i enskilda frågor. För mig är detta ännu ett syfte med frihet att kunna utveckla sin egenhet. 

Så här ser han ut föresten den där "Farbror Fri" aka Oskar Lindberg. 

Igår vad det sedan föreläsning med #aktiekullorna i Borlänge och det var ett härligt gäng! Nästan så att de två timmar som vi hade på oss inte räckte till för den diskussion som följde med spännande frågor till mig och inte minst frun angånde frihet, sparsamhet och investeringar. Tackar för inbjudan Anja! 

Igår publicerades också en artikel i online magasinet livewellstockholm där jag pratar financial wellness något som var nytt för mig Tack Anna för den chansen!! 

Det kommer mera, nu öppnar vi upp konversationen om ekonomi! 

 

Taggar (blogg): 
4 april 2017

Bloggens ekonomi - del 2 (2) - Utgifterna!

I gårdagens inlägg så berättade jag lite mer kring hur bloggen tjänar pengar och på vilken nivå inkomsterna är under en vanlig månad (om det nu finns något sådant).

Idag tänkte jag fortsätta med att berätta lite hur jag har använt dessa inkomster och omvandlat dem till något som förhoppningsvis ger tillbaka till er som läser. 

 • Utrustning - När jag slutade jobba och startade den nya bloggen för ett drygt år sedan så köpte jag en begagnad MacBook Pro och en telefon. Detta är till idag min firmas överlägset största utgift. Jag har även köpt en datorvästa, ett headset  och var tvungen att reparera telefonen efter en skada förra sommaren. 
 • Resor - jag bor på en mindre ort och ibland vill jag resa för att träffa likasinnade. Hittils har jag gjort två veckolånga resor till Stockholm för att träffa folk och få ny inspiration. Dessa har gjort i samband med olika event. Den huvudsakliga kostanden i samband med detta är tågbiljetter men vid ett tillfälle kunde jag inte övernatta hemma hos någon så då blev det en hotellövernattning också. 
 • Avgifter - bankens avgift för bankgiro samt avgift för bokföring online är inga stora kostnader men nödvändiga för att driva en lite firma. 
 • Böcker - jag lånar i första hand böcker på bibliotek och via fjärrlån går det mesta att låna. Det blir dock några enstaka bokköp för bloggen och i den mån jag hittar något riktigt intressant (tillexempel Job free) så har jag köpt in och givit bort böcker via bloggen. Detta kommer jag fortsätta med och återkommer inom kort med fler möjligheter att få intressanta böcker. 
 • Kontorsmaterial och porto - skrivarbläck, papper och porto för att skicka ut böcker har gått på några hundra. 
 • Nya projekt - som  jag  skrev igår så ligger jag i startgroparna för att dra igång lite föreläsningar och en podd. Dessa projekt har hittils inte kostat något men kan tänkas dra lite kostnader innan vi är igång. Detta blir flera sätt att nå ut med budskapet så det är en förlängning av bloggen som kanske kan nå andra människor.

 

Personligen tycker jag att det finns ett syfte med att en verksamhet bär sina egna kostnader. Att någon är beredd att betala (om än små summor) för att jag skriver så betyder det att det skrivna fyller ett syfte. Om dessa inkomster dessutom används för att återinvestera i verksamheten så kan detta utvecklas vidare.  

Hoppas att detta och gårdagens inlägg har tydliggjort lite mer hur jag tänker kring bloggens intäkter och utgifter! Om du har frågor och funderingar kring detta kommentera gärna! 

Taggar (blogg): 
3 april 2017

Bloggens ekonomi - del 1 (2) - Inkomsterna!

Inlägget innehåller affiliate länkar.

Den stora majoriteten av bloggens läsare är mycket stödjande men då och då får jag kommentarer som ifrågasätter mitt val att få inkomster via bloggen. Det är uppskattat även med dessa kommentarer för de visar att jag kanske behöver förtydliga varför jag söker inkomster och hur jag tänker. För ordningens skull vill jag påpeka att inget av bloggens intäkter på något sätt blandas med min privata ekonomi utan bloggens intäkter används till att utveckla min verksamhet...återkommer lite mer kring hur pengarna används imorgon. 

Förhoppningsvis är det kännt av bloggens läsare att den här bloggen ger vissa inkomster. Dessa kommer på tre sätt. 

 1. Tradevenue betalar lite för att jag finns på deras platform
 2. Lendify betalar mig för att testa och skriva om deras tjänst månadsvis under ett år
 3. Via affiliatenätverket Adtraction så rekomenderar jag vissa varor och tjänster som jag själv uppskattar och använder och som jag tror kan bidra till besparingar för mina läsare. 

I respektive kontrakt så är det brukligt att man inte får avslöja den exakta uppbyggnaden eller omfattningen av ersättningen men eftersom jag eftersträvar full transparens på bloggen och kring ekonomi så kan jag ändå avslöja att om jag tittar tillbaka över de månader som bloggen funnits i sin nuvarande form så har den sammanlagda faktuereringen varit mellan 2000 och drygt 5000 exklusive moms per månad. På senare tid ligger den närmare den övre delen i detta spann då det är fler som hittar hit igen (efter en dipp efter platformsbytet) att Lendify samarbetet fortlöper och att vissa av er har valt att använda mina affiliate länkar. 

Tanken med att leta lite intäkter i min verksamhet handlar om att kunna få kommuniera kring privatekonomi via olika kanaler. Just nu främst bloggen men jag är i startblocken både att komma ut och föreläsa och hoppas kunna starta en podcast. Dessa nya projekt driver (i varje fall inledningsvis) bara kostnader och inkomster från bloggen möjliggör dessa projekt. 

Jag är väldigt tacksam för att ni som läser bloggen på olika sätt möjligör att jag får driva detta projekt och hoppas att jag ger tillbaka flerfaldigt till dem som läser genom tips på hur man kan planera sitt liv för större frihet, sparsamhet och lycka.  De sätt du kan stödja mitt arbete är: 

 • Läs bloggen och kommentera - jag blir glad när jag ser att någon läser och ännu gladare för kommentarer som bidrar till att utveckla mitt tänkande i dessa frågor. 
 • Tipsa dina vänner och bekanta om bloggen, retweeta, sprid - ju fler vi blir destå bättre blir bloggen! 
 • Använd mina affiliate länkar för att teckna ditt nästa mobilabonemang eller om du vill öppna en depå för investeringar. Använd dock bara dessa om du ändå ska köpa något och/eller om företagen jag länkar till erbjuder en bättre produkt och/eller ett bättre pris. 

Att det kommer flera till bloggen och att fler av er väljer att kommentera får mig att tro att jag gör något rätt. Konstruktiva kommentarer uppskattas både när de är negativa och positiva. Om något byter till en bättre telefonabonemang eller kommer ingång med sparande och investeringar (vilket jag ser om någon anävnder mina länkar) ger mig också glädje då jag tror att någon nu har tagit ytterligare ett steg på vägen mot frihet. 

Imorgon återkommer jag med ytterligare ett inlägg kring hur jag har använt pengarna som bloggen dragit in så här långt! 

Taggar (blogg): 
12 januari 2017

Att ta betalt för sånt som man själv aldrig skulle betala för....

Idag fortsätter jag med mina funderingar kring vad och hur jag ska göra saker under 2017.

Min ambition är att påverka flera svenskars syn på pengar som en verktyg för personlig frihet istället för ett verktyg för att köpa konsumtionsartiklar, bilar, nya kök och charterresor. Inte för att det är något fel på dessa artiklar och tjänster i sig men min mission är att visa att det även går att använda pengar för att köpa frihet...och min enfaldiga tro är att om det skulle bli lite mer tydligt så skulle också fler välja den vägen. 

Jag är ju i den utomordentligt priviligierade positionen att jag inte behöver tjäna pengar på bloggen (eller andra aktiviteter) för att sätta mat på bordet och betala elräkningen men däremot så måste bloggen bära sina egna kostnader. I sin enklaste form så innebär det en dator och en telefon men så snart det blir lite mer avancerade aktiviteter så rör det sig även om en och annan resa och med tiden kanske en enklare kontorsplats istället för köksbordet? Inga jättekostnader där heller men det behövs ändå en inkomst. 

(OBS! Stycket nedan innehåller affiliate länkar)

För närvarande har jag tre inkomstkällor alla via bloggen. För det första så får jag betalt av tradevenue för trafiken på bloggen. Jag har ett samarbete med Lendify där jag förbinder mig att månadsvis skriva inlägg om mina erfarenheter med plattformen. Jag har även ett antal affiliate sammarbeten med bland annat Nordnet (nätmäklare), Matsmart (matöverkott), Hallon (lågpris teleoperatör), Vimla (lågpris teleoperatör) och några företag till där jag får betalt om ni använder mina länkar och signar upp sig/handlar på från webplatsen.  Har valt ut dessa företag för att det är sådana som jag själv kan tänka mig att använda och i de flesta fall använder. Det finns många affiliates som man tjänar mycket mer pengar på och man kan vara mycket mer aggresiv i sin marknasföring men det går liksom mot hela syftet med den här bloggen som i huvudsak går ut på att konsumera mindre. Mode, spel och olika typer av snabblån passar absolut inte in här.  

Normalt ingår i bloggavtal  att man inte får avslöja detaljerna i dem men för att ge en indikation på inkomster så var min totala fakturering den bästa månaden hittils cirka 4000 kr (ex moms) inga stora pengar men väl möjligt att göra lite aktiviteter. Om jag hade noll i kostnader och tog ut pengarna som lön så skulle det innebära en nettolön på cirka 2 000 kr efter sociala avgifter och skatt. Nu är inte det syftet och i det närmaste alla inkomster har återinvesterats i utrustning och resor. 

Jag vill tacka alla som när de ändå ska köpa något använder mina länkar..det kostar inte dig något extra men hjälper mig mycket med att bygga upp den här verksamheten.

Något som jag funderar mycket på kring detta är om det skulle vara möjligt för mig att ta betalt för föreläsningar och/eller personlig ekonomi coachning? Det tar mig emot på ett vis för jag skulle inte själv betala för detta...men å andra sidan så har jag det senaste året betalt många andra människor för att gör jobb som jag inte är så duktig på...och då försöker vi ändå göra så mycket som möjligt sjäva. När det gäller ekonomi och framförallt sätt att spara pengar så har jag kanske något att komma med...däremot får jag hyra in någon annan för att göra avancerade reparationer på bilen eller installera en ny kamin. De senaste två jobben finns det många som skulle kunna göra sjäva samtidigt som de kanske skulle vilja ha lite hjälp att få koll på ekonomin. Men det tar på någotvis emot att ta betalt för sådant som man själv inte skulle betala för. Jag fortsätter att fundera på detta...

Hur ser ni andra på inkomster från bloggar och andra källor? Klarar ni av att ta betalt av andra för hjälp som ni själva inte skulle vilja betala för?   

Taggar (blogg): 
11 november 2016

Fredagsfunderingen - Ska en sparblogg vara helt fri från marknadsföring?

Syftet med den här bloggen är att "sälja" budskapet att man inte ska försöka köpa sig lycka. Att lyckan kommer från friheten och att den som är verkligt rik är den som har små önskningar. Samtidigt drivs jag av att uppnå mål och ett sätt att mäta dessa är genom inkomst och/eller antal besökare och läsare här på bloggen. Att fler läser och kommenterar och att bloggen därmed ger lite mer inkomster gör det roligare att fortsätta och möjliggör kanske i längden att jag kan komma ut och föreläsa, prata om sparande och påverka samhället något lite i en possitiv riktning. 

Det är ingen hemlighet att jag får lite betalt för att skriva den här bloggen av tradevenue som ju har intresse av att driva trafik till sin blogg där man sedan kan öka intresset för olika bolag som möjliga investeringar. På senare tid har jag även startat ett samarbete i Lendify där jag också har investerat pengar samt har ett sammarbete med Nordnet där vi  alltid har haft våra investsterade pengar ett företag som vi är mycket nöjda med...så varför inte rekomendera det till andra. Detta är saker som jag skulle prata om här på bloggen ändå eftersom det gäller mitt sparande och investeringar.

Jag har även lagt till en flik längst upp på sidan FFF Rekommenderar där jag tipsar om några företag som jag använder mig av och tycker har en bra "pris prestanda" på sina produkter och/eller säljer produkter som i sig är positiva för möjligheten att spara pengar (till exempel cyklar och tillbehör). Jag är dock ingen bra säljare av detta och istället för att ge den normala säljpitchen som hörs på andra bloggar och poddar så är min instruktion istället "för guds skull köp ingenting"...men om du har något litet absolut behov...så kolla på dessa företag och se om det finns nått billigt. Att jag är en dålig säljare (eller att jag har väldigt bra läsare som verkligen förstår sparande) visar sig också i att väldigt få klickar på dessa länkar...och ännu färre köper något. 

Personligen har jag inget emot att bloggar/poddar tipsar och tjänster och produkter som passar på bloggen/podden. Däremot när börspodden är sponsrade av en kasinosite eller när ett poddavsnitt inriktat på sparande sponsras av den mest bränsleslukande pick-up modellen på marknaden så blir det lite skevt. 

Vad tycker ni? Kan en sparblogg sälja något eller bör den vara helt fri från marknadsföring? Är det någon skillnad på att marknadsföra investeringar och att marknadsföra produkter?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar