Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 mars 2016

43% lägre bränsleförbrukning - ett oplanerat sparsamhetsexperiment!

Som jag skrev i mitt inlägg om transport/bil för ett par veckor sedan så anser jag att det verkligen avgörande beslutet för plånboken är om man alls väljer att ha bil och vilken bil man väljer. Det hindrar dock inte att det är intressant att fundera över löpande bilkostnader så som bränsle. Förra veckan var jag på starta-eget kurs på en ort cirka 15 mil ifrån där vi bor och det blev ett oplanerat experiment.  

På vägen dit gjorde jag något som jag sällan gör nämligen körde hemifrån med lite knappt om tid. Därför körde jag på vägen dit på eller något över hastighetsbegränsningen. Vilket betyder att jag höll mellan 110 och 125 km/h under större delen av sträckan. Det var bara precis över hastighetsbegränsningen och i linje med hur de flesta kör men själv brukar jag sällan köra över 110 km/h. På vägen dit drog bilen 0,7 liter diesel per mil eller 10,5 liter för hela resan till en kostnad av cirka 130 kronor.

När jag sedan skulle vända hem kollade jag på klockan och insåg att jag var för sent ute för att hinna hem till middagen med familjen men i väldigt god tid för att hinna träffa barnen innan de gick och lade sig. Därför beslutade jag mig för att göra ett litet experiment. När jag kom ut på motorvägen så hittade jag lämlig tysk lastbil som körde cirka 95 km/h och lade mig nära men säkert bakom (3 sekunders regeln). På vägen hem tog bilen 0,4 liter per mil eller 6 liter för hela resan till en kostnad av 75 kr (en besparing på 43% som hjälper både plånbok och miljö samt minskar risken för olyckor)

Eftersom jag inte missade något på hemmaplan de extra minuter det tog och i bilen hade tillgång till både radio och podcasts så tycker jag att detta var en stor vinst och ett intressant oplanerat experiment!

Har ni några liknande exempel?  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar