Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1452
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 mars

Lendify - hur ofta behöver man logga in?

Vi har ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Där vi investerar egna pengar i lån till privatpersoner. 

För ungefär en månad sedan så skrev jag en uppdatering om hur våra investeringar går på Lendify. I det inlägget så skrev jag att vi brukade logga in på plattformen en eller ett par gånger i månaden och läsaren undrade om det "verligen var nödvändigt"? Det korta svaret är Nej! 

För egen del så valde vi att göra vår första investering via ett manuellt konto då vi ville förstå plattformen bättre och tycker det är lättare att själv testa sig fram än att läsa sig till informationen. Sedan dess så har vi kompletterat våra investeringar med ett autoinvest konto och där sköter sig investeringarna helt själva och vi har även valt automatisk återinvestering löpande vilket fungerat väldigt bra. För den som inte har intresse av att logga in då och då för att göra manuella investeringar är därför autoinvest att rekomendera. 

Våra investeringar fortsätter att utvecklas enligt plan. Just nu är betalningar motsvarande några hudralappar försenade sedan början av året annars löper betalningarna av amortering och ränta på bra. Genomsnittlig löptid på autoinvest kontot är 100 månader (drygt 8 år) medan vårt manuella konto har en genomsnittlig löptid på 48 månader (4 år). För närvarande återinvesterar vi all amortering och ränta i nya lån löpande. 

Har ni andra testat Lendify? Eller har ni kanske testat andra p-2-p låne platformar? Varför/ varför inte? 

15 oktober 2017

Lendify - Vad händer när en låntagare inte betalar?

Om du är ny på bloggen börja här! 

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify mer info om detta längst ner i inlägget.  

Lendify-experimentet fortsätter och med tanke på att vi för närvarande har den angenäma situationen att vi har haft lite för mycket kontanter så har vi ökat insättningen med ytterligare 50 000 till 150 000. De nya 50 000 kommer placeras automatiskt med 8 års löptid medan jag kommer välja kortare löptider i den manuella delen från och med nu. 

Som de flesta känner till finns det en risk när man lånar ut pengar med att en eller flera långivare inte betalar och det har nu för första gången hänt oss. (tidigare har någon släpat en eller några månader med betalningen men det har alltid tagit igen). Nu är det dock en låntagare som inte betalat på sitt lån sedan i Maj och det syns igen ljusing (som ni ser ovan är det cirka 200 kr i månaden som inte är betalda till oss..detta är dock bara en del av ett större lån).

Av den anledningen började jag fundera lite mer aktivt på vad som händer nu, vilket beskrivs översiktligt nedan.  (Mer info finns hos Lendify)

Vid ett tidigare tillfälle fick jag också en fråga av en läsare om när en kundförlust blir konstaterad (och men kan göra den skattemässiga avskrivningen).

Därför har jag dubbelkollat det med Lendify och det som gäller är att en kundförlust konstateras om något av nedanstående föreligger:

  1. Om låntagaren avlider eller beviljas skuldsanering 
  2. Efter löptidens slut & om lånet ligger på efterbevakning (båda villkoren)

Om skulden ligger på efterbevakning hos kronofogden så kan man vid ett senare tillfälle ändå få tillbaka pengar vilka då tillfaller dig som långivare även om en kundförlust tidigare har konstaterats. 

Om detta blir en kundförlust så visar det också fördelen med att ha en diversifierad låneportfölj där en enskild låntagares betalningsförmåga inte fäller hela lasset. Vår låneportfölj innehåller just nu 61 olika lån varav 1 låntagare har varit dålig på att betala enligt ovan. 

Hur ser det ur för er andra som lånat ut via lendify? Har ni några sena betalningar eller sköter sig alla låntagare? 

Mitt maknadsföringssamarbete med Lendify innebär att vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (150 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt.  

Taggar (blogg): 
9 september 2017

Månatliga kassaflöden - ränta och amortering!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (100 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt.

En av de vanligaste frågorna jag får gällande Lendify är hur det fungerar med återbetalningen av lån. Tänkte därför att det skulle vara intressant att berätta lite hur det fungerar och hur jag själv har tänkt kring detta. 

Vi är nu nästan 1 år in i vårt Lendify-experiment och hittills så har vi återinvesterat all amortering och ränta månadsvis varefter återbetalningarna kommit in på vårt investerinskonto. Vi har skapat en portfölj enligt ovan med blandade löptider och kreditklasser som ger knappt 5% ränta (efter avgifter men före skatt) och med en genomsnittlig löptid på knappt 4 år. 

Vår tanke är att fortsätta återinvestera allt under överskådligt tid, dock om vi skulle ha behov av pengarna så skulle vi snabbt kunna sluta med återinvesteringen och därmed skapa ett månatligt kassaflöde bestående av amortering och ränta enligt ovan. Inledningsvis nästan 4 000 i månaden för att sedan minska tills dess att alla lån är återbetalda. Detta bidrar till vår flexiblitet nu när vi kommit till uttagsfasen i vår frihetsplan samtidigt som vi kan skapa lite avkastning på dessa pengar som komplement till börsen och de pengar som vi har på vanligt sparkonto. 

Vad har du för frågor om Lendify? Använder du tjänsten idag och i så fall på vilket sätt? 

Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  (Affiliate länk) 

Taggar (blogg): 
6 augusti 2017

Utmana storbankerna!

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (100 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Om det är något som jag gillar så är det att stödja den lilla spelaren mot den stora, jag tror på konkurrens och gillar inte marknader som blir för dominerade av en eller ett fåtal spelare. Därför är det så roligt att kunna kombinera nytta med nytta och investera hos Lendify. Vi har både möjlighet att få en hyvsad avkastning på våra pengar i ett tillgångsslag visserligen inte är helt riskfritt men dock okorrelerat med börsen men vi har också möjligheten att utmana storbankerna som allt för länge har dominerat den svenska markanden för lån.

För närvarande har vi drygt 100 000 investerat i 25 olika lån med en genomsnittlig löptid på 40 månader. Avkastningen i årstakt (efter avgifter men innan skatt) är knappt 5 %. En låntagare har konsekvent varit sen med sina betalningar och betalar då och då men släpar cirka 2 månader löpande. Annars betalar alla låntagare generellt i tid eller tillochmed i förväg. Just nu återinvesterar vi löpande månad för månad och funderar på att sätta in mer pengar då vi har lite för mycket kontanter just nu (jobbigt problem:-). Dock känns det skönt i vår situation som ska leva på kapitalet framgent att vi när som helst kan stoppa återinvesteringen och istället få ett kassaflöde på cirka 4 000 kronor i månaden från Lendify under en tid när och om det behövs. Kort sagt ett bra komplement till börsen. 

Vad tycker ni andra som använder Lendify? Vad funkar bra och vad funkar mindre bra? Om inte vad är det som hindrat dig hittils? 

Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  (Affiliate länk)

Taggar (blogg): 
28 november 2016

Lendify - Några vanliga frågeställningar!

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Sedan jag började köra mitt Lendifyexperiment så har jag fått en del frågor kring olika styrkor och svagheter för upplägget. Svaren nedan kommer inte från Lendify utan är min helt egna tolkning av hur det fungerar så påpeka gärna om något är felaktigt eller bör förtydligas. 
 

  • Det är jobbigt att ha vissa investeringar på en annan platform! - Många tycker att det är omständigt att dessa investeringar måste göras på en annan platform och det kan jag hålla med om. Å andra sidan så lyckas Lendify hålla lägre kostnader för sin tjänst genom att inte iklä sig ett skal där de behöver betala andra för distribution. De har också byggt en stabil och lättfattlig plattform för investeringarna och med bankid inloggning så det är relativt smidigt. Jag tror ändå att i förlängningen så skulle man nå fler potentiella långivare om detta var integrerat i till exempel Nordnet och/eller Avanzas platform.
  • Kan man lösa (sälja) lån i förtid? - Det är svårare att fylla lån med lång löptid vilket är lätt att förstå och vad jag förstod på eventet i oktober så tittar Lendify på möjligheterna för en andrahandsmarknad men det finns inte idag. Det är svårt att veta vad som händer om ett par år och på 10 år kan mycket förändras. När man binder pengar på lång sikt på ett sparkonto så finns vanligen en förutbestämd straffavgift för tidiga uttag men dessa är ändå möjliga. För närvarande är det inte möjligt att komma ur en investering i förtid. 
  • Hur fugerar lånet, betalas det tillbaka i sin helhet efter låneperioden? - Många förstår inte att detta är ett annuitetslån (det vill säga det betalas tillbaka med samma belopp månadsvis under hela löptiden, mer ränta i början..mer amortering i slutet). Detta motverkar delvis "inlåsningseffekten" eftersom lånet betalas tillbaka löpande och skapar ett kassaflöde månadsvis vilket kan återinvesteras eller användas till annat. 
  • Vad händer om inflationen återkommer? - lånen har rörlig ränta och om inflationen kommer upp så höjer riksbanken styrräntan vilket i sin tur påverkar utlåningräntan och avkastningen på investeringen. 
  • Har inte Svenskarna för mycket lån? Är det etiskt korrekt att låna ut pengar? - Det stämmer att svenskarna är hårt belånade och det finns säkert personer som inte ska låna alls...skulle de följa råden på den här bloggen skulle det nog finnas färre kunder. Samtidigt finns det en marknad för blankolån och här får låntagaren möjlighet att låna förmånligare samtidigt som andra personer får möjlighet att investera sina pengar och få del i den avkastning som annars skulle ha tillfallit banker och finansinstitut. Ökad konkurrens på det här bankområdet är sannolikt bra för kunderna i längden. 
  • Är det inte osäkert med ett nytt tillgångsslag? Lån är alltid behäftade med viss risk.  Blankolån är dock inte ett nytt tillgångsslag det är möjligheten för privatpersoner att investera direkt i dem som är ny. 
  • Risken är svårbedömd, tänk om Lendify går i konkurs? - Lånen delas in i riskklasser och man får även veta via platformen vad lånen ska användas till. Lendify har tillstånd från finansinspektionen som betalninsinstitut vilket innebär att deras processer är granskade. Man tog även in mer kapital i sommras och jag utgår ifrån att de nya investerarna har tittat på vad de investerar i. Detta är ingen garanti mot konkurs men borde vara en viss garanti mot oegentligheter eller felaktig bokföring. Om det värsta skulle hända och Lendify går i konkurs så finns forfarande lånedokumentationen kvar och avtalet är fortfarande giltigt. Lendify har nu också säkrat ett avtal med Lindorff som kliver in och tar över om det värsta skulle hända. 

 

Sammantaget tycker jag att Lendify är intressant och därför var jag beredd att investera 5% av vårt eget kapital. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Detta var de frågor och funderingar som jag har fått hittills, vad mer undrar ni kring Lendify, peer-to-peer lending eller mitt experiment?

15 november 2016

Lendify - återigen fullinvesterad!

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten

Förra veckan skrev jag om mina erfarenheter efter första månads-återbetalningen från låntagarna via Lendify. Personligen tycker jag att jag lär mig mycket av att göra denna typ av experiment "på riktigt" då det för min del så funkar det ganska dåligt att sitta vid sidlinjen och läsa om hur en tjänst fungerar och mycket bättre när jag faktist får prova själv. Att se att 4 av 6 betalare kom i tid, att en låntagare betalade tillbaka hela sitt lån i förtid och att den sista låntagaren var försenad gjorde att jag satte mig in bättre i hur tjänsten fungerar. Lite på samma vis som när jag började investera i aktier på 90-talet och lärde mig både av framgångar och misstag. 

Det återbetalda lånet, amorteringarna  och räntan på de kvarvarande lånen är nu återinvesterade och efter detta så består portföljen av 7 lån med en genomsnittlig ränta på 5,7% och en genomsnittlig löptid på knappt 3 år.

Vår investering via Lendify motsvarar knappt 5% av vårt placeringsbara kapital och det är ingen riskfri investering. Risken är dock inte korrelerad med börsen och konstruktionen med annuitetslån gör att man får ett kassaflöde varje månad som man kan välja att behålla i kontanter eller investera i nya lån vilket är en tilltalande konstruktion. 

Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Vad har du för erfarenheter av Lendify eller andra liknande tjänster? 

10 november 2016

Lendify - när en låntagare inte betalar...?

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Mitt Lendify experiment fortsätter och så sent som förra veckan så fick jag möjlighet att investera i lite nya lån då några återbetalningar kom in på kontot samtidigt som ett lån återbetalades i sin helhet. Jag har ju valt att investera manuellt och i ett mindre antal lån eftersom jag vill kunna följa vad som händer med lånen och därmed få större förståelse för hur dessa lån fungerar. 

Hittills tycker jag att det varit riktigt intressant. Av de 6 lån som jag började med så har nu 4 betalat enligt plan. 1 lån har betalats tillbaka i sin helhet och en låntagare var över en vecka försenad med sin första betalning men nu har även den kommit. 

Enligt Lendify´s egen statistik är det relativt vanligt att den första betalaningen är försenad då den nya låntagaren inte fått in detta i sina rutiner. Lendify skickar efter 5 dagar ut påminnelse via mail/SMS och brev. Detta är en process som förtsätter kontinueligt så länge betalning uteblir och är vad man kallar "förinkassoprocess". Om betalningen blir mer än 4 månader försenad påbörjas en verklig inkasso med hjälp av bolaget Lindorf.

Denna process och mycket annat beskrevs också på det event som Lendify höll i Stockholm den 25/10. För er som inte var där eller följde live så finns det här.

Jag hade i och för sig gärna sett att denna betalning hade kommit i tid, men som experiment räknat så ökar ju nu "kvaliten" kan jag tycka. Nu fick jag istället se i realtid hur processen fungerar och med 8 dagars försening som kom pengarna in på kontot. Lite som att börja handla med aktier så blir det inte verkligt förrän man har riktiga pengar investerade. 

Mina återinvesteringar är ännu inte genomförda men när de har gått igenom så återkommer jag med hur den nya låneportföljen ser ut. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Har du använt dig av Lendify som långivare eller låntagare? Vad tycker du?  

Taggar (blogg): 
31 oktober 2016

Lendify - nu kommer första återbetalningarna!

Detta inlägg görs i samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Nu går mitt Lendify experiment in in nästa fas en dryg månad efter att vi valde ut lån vi ville investera i så börjar återbetalningarna komma . Det rör sig om cirka 3000 kr varav drygt 2 700 är amortering och knappt 400 är ränta. Dessutom har en låntagare valt att återbetala hela sitt lån på 10 000 så nu finns det lite ny pengar att investera.  

Det roliga med detta är att investeringen ger ett direkt månatligt kassaflöde (som månadsutdelande aktier) och det gör också att det är möjligt att genom återinvestering börja skapa en ränta-på-ränta effekt direkt. Genom att återinvestera löpande sprids pengarna på flera lån och dessutom får man en stor spriding på löptider och förfall. Jag ser detta som en investering likande den i aktier vilket gör att den inte är riskfri men jag bedömmer att det finns en balans mellan risk och avkastning. 

Det blir det återinvestering av hela beloppet. Återkommer med en uppdatering snart hur den "nya" låneportföljen ser ut. För dig som är intresserad så gå in på Lendify idag och starta ett konto, det kostar inget att testa och du behöver inte börja med några stora pengar. En intressant poäng som jag tog med mig från Lendifys event förra veckan (en inspelning finns tillgängligt på facebook) är att detta inte är ett nytt tillgångslag utan att det är ett sätt för privatinvesterare att kunna investera i blankolån något som alltid varit tillgängligt för banker och finansinstitut. 

Har ni använt Lendify för dina investeringar? Eller är du kanske låntagare, dela gärna med dig av dina erfarenheter! Om du (ännu) inte har investerat vad är det som hindrar dig? För hög risk? För dålig avkastning? 

Taggar (blogg): 
21 september 2016

Lendify - nu fullinvesterad!

Detta inlägg görs i samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten. 

För ett par veckor sedan berättade jag här på bloggen att jag avser genomföra ett litet experiment och låna ut pengar via Lendify. Lendify rekomenderar att man väljer deras automatiska investerings alternativ eller sprider pengarna på minst 20 olika lån, men på samma sätt som jag avstår från indexfonder (mot bättre vetande?) så ville jag även hos Lendify göra aktiva val och dessutom med tillräckligt stora summor pengar så att det ändå räknas...annars tycker jag personligen att det blir lite ointressant. Eftersom jag bara investerar en liten del av mitt totala kapital hos Lendify tycker jag ändå att jag har god riskspridning. 

Jag hade tänkt att sprida pengarna på 5 lån med olika löptider (1-3 år) och olika risk klasser (A-E). Jag ville dock inte ha för långa löptider varför allt över 3 år gick bort för detta experiment. Med det inte sagt att längre lån inte skulle kunna vara intressanta men för detta experiment så vill jag att det ska börja hända lite i form av återbetalning varför jag valt löptider 1-3 år. Ambitionen var som sagt att fördela detta på 5 lån men det blev 6 stycken eftersom något lån som jag ville vara med på var på ett ganska litet totalbelopp. Se nedan hur lånen fördelar sig: 

Den genomsnittliga intäktsräntan på dessa lån är drygt 5,5% (brutto) vilket kan jämföras med 0,7% hos SBAB som är en av de få lite större banker som fortfarande ger någon ränta alls. Samtidigt ska man ju såklart inse att SBAB är statens bank och att pengarna dessutom är försäkrade via insättningsgarantin och på så sätt så nära riskfria pengar man kan komma medan investeringen hos Lendify riskmässigt mer skall jämställas med en börsinvestering dock med den fördelen att risken inte är direkt korrelerad med börsutvecklingen.

Om du är sugen att testa själv kan du som börjar  genom att använda denna länk (https://track.adtraction.com/t/t?a=1100451902&as=1145669971&t=2&tk=1). Om du gör så får även jag ett litet bidrag utan att det kostar dig något extra. 

I oktober så ska de första inbetalningarna börja komma från låntagarna vilket ska bli intressant att se hur det fungerar. Är det någon annan där ute som varit på Lendify tåget lite längre och som har erfarenhet av detta och att återinvestera avkastning? 

Taggar (blogg): 
8 september 2016

Lendify - följ med på mitt experiment!

Detta inlägg görs i samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten. 

Har under en lång tid varit intresserad av peer-to-peer lending men har inte kommit till skott. Lockelsen är två delad, för det första är det ett sätt att få lite avkastning på pengar som inte för tillfället är investerade på annat håll. Det lockar mig också att nya bolag kommer upp som utmanar storbankernas dominans. Därför har jag tänkt att dra igång ett litet Lendify-experiment. För den som inte vet vad peer-to-peer lending eller lendify är finns här nedan en liten film. 

 

Det finns också en informationsfilm kring hur man som ny investerare gör en portfölj. 

Detta experiment kommer gå till som följer. Jag investerar inledningsvis knappt 5% av vårt kapital (kommer synas i portföljen) med varierande löptider hos Lendify. Månadsvis kommer jag följa upp här på bloggen hur detta utvecklas. Vad jag tycker om platformen och om jag får någon avkastning med mera. Min intention är att dessa pengar ska delas upp i 5 lika stora delar med olika löptid lite beroende på vilka lån som är tillgängliga (tillexempel 1, 3 och 5 år) och kommer även att variera riskklass (A-E).  

Avkastningen via Lendify  kan sägas vara oberoende av utvecklingen på börsen men detta är inte en riskfri investering därför kommer jag investera knappt 5% av portföljen (lika mycke som jag skulle investera i ett nytt bolag i aktieportföljen) och så skulle jag rekomendera andra som tittar på detta att också tänka. Det finns både kreditrisk i de specifika lånen och dessutom förutsätter det att Lendify som bolag inte ägnar sig åt kreativ bokföring (likt branchkollegan Trustbuddy som gick under häromåret). Kreditrisken är vad den är och vad gäller bokföringsaspekten så bedömmer jag att den risken minskade i och med att bolaget nyligen tog in mer pengar från en grupp etablerade investerare som rimligtvis kollat på detta mycket noga innan de valde att gå in med pengar. 

Häng gärna med och kolla mitt experiment och besök lendify.se för mer information kring om detta kan passa även dig. 

Har du någon erfarenhet av lendify eller peer-to-peer lending, positiv eller negativ? Kommentera gärna! 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar