Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 februari 2016

Att leva något mindre löjligt ineffektivt!

Den västerländska medel- och arbetarklassen (kort sagt de flesta som har ett fast arbete) lever löjligt ineffektivt. Man köper hus, bilar, prylar och resor som man egentligen inte har råd med och dessutom så ger dessa inte den tillfredställelse som man önskar. Ofta handlar det mer om att man bara gör som alla andra oavsett om det är något man vill göra eller inte. 

 

Företagen och organisationerna som löntagarna jobbar åt eller kunderna till egenföretagaren fokuserar alltid på effektivitet det handlar om att få ut maximal nytta med minsta möjliga insats. Det tryckett gör att många känner sig stressade av arbetslivet och även om de är välbetalda och ”inte har något att klaga på” så känner de inte förnöjsamhet med livet. De stressar för att få ihop pengar men alla pengarna rinner mellan fingrarna och trots att man jobbat i många år så har man ”inget på banken”.

 

Pressen och stressen i arbetslivet gör att man inte orkar med livet utanför vilket resulterar i tre egentligen kontraproduktiva beteenden:

 

  

  • Man köper oftast det ”största/bästa” man har råd med inte den sak som bäst tillgodoser behovet på ett kostnadseffektivt sätt (mest uttalat när det gäller boende och bilar men gäller även på andra områden)
  • Att man betalar andra för att göra kort sagt allting åt en från att koka kaffe på morgonen, till att tvätta bilen, ute-lunchen fixa den färdigpackade salladen till middag till att reparera eller städa . 
  • Att man tycks behöva ”unna sig” saker så som en ny bil, en renovering i hemmet och en resa till solen. 

 

Dessa beteenden gör ironiskt nog att man blir mer beroende av det arbete som man från början blir så pressad av att man känner sig tvungen att ta till dessa beteenden trots att man inser att de är dåliga för såväl plånbok som livskvalitet och miljö.

 

Det finns ett alternativ till detta och det heter medvetenhet och effektivitet. Å eftersom vårt liv här i vår del av världen är så totalt ineffektivt så kan man behålla nästan alla fördelarna men till hälften av kostnaden genom att medvetet göra val här i livet och att fokusera på att varje krona som lämnar plånboken ska göra maximal nytta. 

 

Det handlar om att köpa mycket få saker och tjänster och att köpa det som på mest kostnadseffektivt sätt tillgodoser behov utan att tömma plånboken eller förstöra miljön i onödan. Och detta utan att du behöver låta bli att vare sig bo, resa eller ha kläder på kroppen. Att du dessutom kommer bli fantastiskt fri på kuppen gör ju inte saker sämre. 

 

Här på bloggen kommer jag fortsätta att prata om detta? Låter det intressant?

 

För den som är intresserad finns en intervju medmig här: http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/02/intervju-med-frivid42-12.html

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar