Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
30 oktober 2017

Läsarfråga - hur bibehåller man engagemanget i jobbet sista åren?

Förra veckan kom det en fråga på mail och jag tyckte att den passade bättre att besvaras som inlägg. Vad passar väl bättre en måndag morgon än att prata om motivation för jobbet. 

När den här frågan dök upp i mail korgen så läste jag upp den för Fru Fri som log och sa...ja det var ju på sitt sätt jobbigt men samtidigt så var det ju vissa saker som blev enklare också på upploppet.

Vi funderade på hur det var för oss och kom fram till detta:

 • Det som gjorde det svårare att bibehålla motivationen var att det var så kort tid kvar så att det inte kändes så meningsfullt att göra långsiktiga planer för jobbet. Det var också svårare för att man såg att det fanns ett alternativ...varför ska jag sitta här när jag kan göra allt det där andra som jag har drömt om. Den exakta tidpunkten när man väljer att hoppa av ekorrhjulet är ju nämligen inte skriven i sten utan baseras på olika antaganden och tum-regler varför man ibland kan frestas att tänka att "varför hoppar jag inte av redan nu". Detta var mer vanligt förekommande under de sista åren...Vi höll ju också våra planer hemliga för de flesta både privat och på jobbet och det kändes ju ibland som om man inte var 100% ärlig vilket kan vara jobbigt. Å andra sidan tror jag inte man gör arbetsgivaren någon tjänst genom att berätta då det blir svårt att ha någon på arbetsplatsen som ska hanteras annorlunda. I mitt fall kom det tillslut till en punkt där min gamla arbetsgivare behövde spara pengar och göra sig av med personal...då räckte jag upp handen och sa att jag kan gå frivilligt vilket löste ett problem för dem. Man ska inte räkna med det men det är fullt möjligt att din "frihet" kan bli en möjlighet i slutändan för arbetsgivaren. 
 • Å andra sidan var de sista 2-3 åren i arbetslivet på vissa sätt lite mer enkla att ta sig igenom. Det fanns absolut ingen oro för att bli av med jobbet och känslan av att man landar på fötterna vad som än händer infann sig redan efter en liten tid av sparande. Man kunde också ta mycket på jobbet med lite mer av en klackspark och låta andra bli upprörda och arga över förändringar eller vad som uppfattas som konstiga beslut. En annan sak var att man för varje månad la undan pengar till sin framtida dröm vilket gjorde att det på det viset kändes som om man fick mer betalt än någonsin. När man helt plötsligt lever på långt mycket mindre än vad man tjänar och lägger undan det mesta blir det ju som en gigantisk löneförhöjning. Att följa upp framdriften mot slutmålet kan på så sätt vara ett sätt att bibehålla motivationen. 

 

Egentligen handlar nog både det positiva och det negativa som infinner sig under de där sista åren om att man fått en distans till sitt arbete. Det är inte längre det viktigaste i livet, man står inte och faller med den månatliga inkomsten och man ser att det finns alternativ. Det gör att man inte bara går på i gamla hjulspår och inte ser alternativ. I själva verket ser man dagligen massor med alternativ men väljer att vara kvar på arbetet för att genomföra en större plan. 

Hoppas det svaret var till någon hjälp! Fortsätt gärna diskussionen i kommentarerna både brevskrivaren och andra som har ideer och tankar om detta! 

Har du själv en fråga som skulle passa i ett framtida inlägg. Ställ den gärna nedan, skicka på twitter @FarbrorFri eller maila på frivid42@hotmail.com

 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
22 september 2017

Fredagsfunderingen - Vad kostar det att jobba?

Alla som jobbar får varje månad en lön från arbetsgivaren vilket är ett väldigt tydligt kvitto på vad man har gjort. Något som dock är lite mer otydligt är vad det faktiskt kostar att jobba. I detta fall menar jag den faktiska kostnaden i kronor och öre och inte kostnaden i tid. 

(Min nuvarande "pendling" på cykel med denna utsikt har väldigt liten eller ingen kostnad och utsikten får jag ändå på köpet:-)

Tror att jobbet kostar mer än vad de flesta tänker på därför att kostnaderna kommer i så många olika kategorier:

 • Pendling - en ganska tydlig kostnad för jobbet är ju pendlingen. Om det sker med bil så kan det röra sig om ganska stora belopp varje månad och man bor inom promenadavstånd så är det en försumbar kostnad. 
 • Kläder - många jobb kräver speciella kläder vilka måste inhandlas. Speciellt för personer som jobbar på kontor är detta inget som ersätts av arbetsgivaren utan i jobbet finns en förväntan om att dyka upp i kostym och skjorta eller motsvarande för kvinnor. Om arbetsplatsen är "fin" så kanske det ställs underförstådda krav på att dessa kläder ska vara av en viss typ eller märke. Även här kan kostnaderna variera stort.  
 • Barnomsorg - vi har i Sverige en kraftigt subventionerad barnomsorg men faktum kvarstår att vi betalar månadsvis för att ha våra barn hos någon annan. En mycket bra service men hur som en kostnad för att arbeta. 
 • Mat - om man jobbar mycket ökar risken för att man tar genvägar med maten, Köper dyra halvfabrikat, äter ute på lunchen och hämtmat flera gånger i veckan. När man har dåligt med tid riskerar man också att planera dåligt och ha svårare att planera maten efter erbjudanden och säsonger vilket blir dyrt. 
 • Bekvämlighet - förutom maten ökar frestelsen i att skaffa sig ytterligare bekvämligheter i form av städning hemma, fönsterputs, hantverkshjälp etc. 
 • Sjukdom - I allra värsta fall kan jobbet göra dig sjuk.  Antingen kortsiktigt när du inte tycker dig kunnat ta tid och vila upp dig med en förkylning och därför blir mer sjuk. Det kan också bli alvarligare med utbrändhet eller utslitning rent fysiskt då det finns för lite tid till återhämtning. Det kan också bli en bieffekt av att äta dåligt på grund av dåligt med tid.

(När man har lite mer gott om tid kan man laga fantasiskt god och billig mat dagligen) 

Det är väldigt svårt att sätta några exakta prislappar på kategorierna ovan men för vår del så bedömmer vi att vi hade cirka 5 000 kr i högre kostnader månadsvis när vi båda hade heltidsjobb. Eftersom detta var efter att vi kritiskt granskat våra utgifter och sparat in på mycket onödigt så tror jag att många andra har betydligt högre kostnader relaterat till jobbet. Denna kostnad bör rimligen dras av från lönen när man tittar på vad man faktiskt får för sitt jobb. Jobbet tar också vanligtvis betydligt mer tid än bara arbetstiden med pendling och annan kringtid så om man räknar verklig timlön så kan den bli bra mycket lägre än vad man först tror. 

Låt mig ta ett kraftigt förenklat räkneexempel: Säg att du har en månadslön på  25 000 kr i månaden (motsvarande 150 kr i timmen beräknat på 21 arbetsdagar i månaden á 8 timmar). Det blir cirka 20 000 efter skatt eller 120 kr i timmen. Säg att pendling och kringtid blir ytterligare 10 timmar i veckan (dvs 10 timmar om dagen från du åker tills du är hemma) då blir den verkliga timlönen 95 kr. Säg också att pendligen sker med bil, du behöver äta ute ett par gånger på grund av tidsbrist och kläder kostar lite extra sammanlagt 4 000 kr i månaden. Den verkliga timlönen på sista raden efter skatt och omkostnader baserat på all tid som jobbet tar blir då istället cirka 75 kr (50% av vad som stod på lönespecifikationen). 

Hur ser det ut hos er? Har ni funderat på detta? 

Taggar (blogg): 
3 juni 2017

Mina underbara bloggläsare!

Så himla roligt att träffa några av läsarna i veckan, det blev fika, promenad, lunch, fika och öl i den ordningen och en super trevlig dag i torsdags. Det är så givande för mig att höra om alla olika tankar och livssituationer som representeras i läsekretsen. Så roligt och i alla sammanhang så hade vi svårt att sluta prata när tiden var över. Jag hoppas verkligen att dessa träffar var lika givande för er som det var för mig. 

 

Detta är för mig ett superexempel på hur det här med friheten kan fungera. Jag har små inkomster på min blogg och lite andra aktiviter vilka jag kan tacka mina läsare för. Dessa inkomster får jag ifrån att göra något som jag brinner för och därför tror är bra på. Inkomsterna betalar för tågbiljett och en hotellnatt när jag var i stockhom och där hade jag även möjlighet att träffa några läsare och ge tillbaka till dem. Dessutom så ger denna typ av möten mig så mycket i form av inspiration för att fortsätta skriva och försöka inspirera fler att finna mer frihet på sitt vis. Detta gör förhoppningsvis bloggen och föreläsningarna bättre vilket gör att fler vill läsa vilket gör att jag kan finansiera nästa resa eller aktivitetet. 

Men hur skiljer sig detta från ett jobb då? Jo för det första så är inte syftet att dra in pengar utan syftet är att finansiera nästa aktivitet och nästa aktivitet är helt driven av inspiration. Den senaste veckan är ett bra exempel, jag har spenderat mer tid med barnen än när jag jobbade. Jag har städat huset, skött tvätten och dessutom cyklat ett par mil. Lagat mat till de dagar när familjen var ensamma hemma så att det blev lite enklare att klara det mina två resdagar. Har träffat två gamla vänner, en bloggkollega, en samarbetspartner, skrivit 4 inlägg, spelat in podd och träffat sex nya intressanta människor. Otroligt!

En positiv spiral av frihet, skapande och kreativitet där vi tillsammans gör våra egna liv bättre samtidigt som vi i mycket små steg bidrar till en bättre värld. Härligt! 

Taggar (blogg): 
4 februari 2017

Lyssna och Läs - En helt vanlig dag...

Sedan jag hoppade av ekorrhjulet för cirka ett år sedan så har jag börjat mejsla ut ett nytt liv för mig själv. På något vis börjar jag känna mig mer besläktad med musiker, författare och artister. De som har ett arbete som är samtidigt gränslöst allomfattande och fullständigt fritt. Jag förstår känslan av att leva ett annat liv än den man lever med som beskrivs av Melissa Horn i sången "En helt vanlig dag". 

Nu är vår sitation inte alls så här extrem och eftersom vi har barn så kan jag ju inte (och vill heller inte) sova hela dagarna och vara vacken på natten.  Det jag dock kan känna igen är att jag och frun nu under ett år har levt delvis olika liv. Det är OK under en begränsad tid men svårt att se att det i längden skulle funka att göra den här resan "ensam". Tillsist skulle man bo i samma hus men leva i olika världar. Lite som gamla tiders hemmafruar och arbetande män. 

En annan liknande beskrivning finns i boken "Det är Natten" där Karolina Ramqvist. Där beskrivs hur hon som författare förväntas berätta om sina böcker, i media och föreläsningar, medan hon egentligen känner att hon är färdig när boken är skriven. Hon kommer även in på frågor som "har jag ett riktigt jobb"...och speciellt hur detta tog sig uttryck i början av författarkarriären när hon dessutom inte tjänade några pengar på sitt författande. När famljen går till jobb och skola på morgonen och hon sitter kvar hemma och stirrar på ett tomt papper där det egentligen borde finnas text..är det ett arbete? . Jag gillar Karonlina Ramqvists sätt att skriva utan ett onödigt ord, hon lyckas säga mycket med få tecken något som jag uppskattar. I denna mycket korta biografiska novell så är förmågan att yttrycka mycket med få ord extra tydligt. Boken går troligen att låna på de flesta bibliotek eller köpa på Bokus.se, (Affiliatelänk).

Sen hade jag ju den obeskrivliga förmånen att vara med i Onkel Toms nystartade podd som numera finns att finna på hans blogg men även i din podcatcher (podcaster...eller liknande). Det var otroligt roligt att vara med men också lite skrämande att höra sig själv prata i "radio". Utan att förhöja min egen insats så tycker jag att vi hade ett väldigt intressant samtal och  att vi berörde många intressanta ämnen kring frihet, trygghet, ekonomi med mera. Detta på ett sätt som kanske ibland är svårt att fånga i ett blogginlägg. Så lyssna gärna och ge feedback om det är något som är oklart, konstigt eller som ni vill höra mer om för jag hoppas verkligen att jag och Tompa gör detta snart igen! 

Har ni lyssnat eller läst något på sista tiden som fått er att tänka eller känna? Att fundera över er situation och hur den förhåller sig till andra? 

11 juli 2016

En lätt surrealistisk första semester och flytt vecka!

För en vecka sedan idag så hade vi inte påbörjat vår flytt...visst några lådor var packade men i stort sett var allt kvar att göra...samtidigt var det osäkert om vi skulle få huset sålt och vi visst inte vad frun skulle få för jobb efter sommaren...men plötsligt smällde det till.

 • Vi lämnade barnen till svärföräldrarna på måndag morgon och började köra en riktigt badass flytt (mer om det i ett senare inlägg) sen jobbade vi alla vakna timmar till och med klockan 2 på natten mot torsdag. 
 • Under dessa dagar började de också röra sig vad gäller husförsäljningen, vi hade tagit kontakt med några som tidigare fått nej från banken och kollat om vi kunde hjälpa till på något sätt...då visade det sig att de hade möjlighet att låna lite pengar av en släkting och det kanske kunde gå vägen ändå...och så dök det upp en ny intressent från ingenstans. Snabbt kom vi till en överenskommelse med det första paret om ett pris som passade både dem och oss och ett snabbt tillträde redan i början av augusti och vi förhandlade att de fick lite grejer av oss så slapp vi flyttstäd och så förhandlade vi om priset med mäklaren som kunde få detta i hamn i 11 timmen...Sammantaget så blev det ett bättre pris för köparen men ungefär samma pengar ut för oss.....på torsdag vid lunch dagen efter vi flyttat klart skrev jag själv på försäljningskontraktet...för samtidigt...
 • Var frun och träffade en ny arbetsgivare och fick ett erbjudande där hon fick en lön bara marginellt lägre än (den bra) lönen som hon har idag och där de samtidigt erbjuder en utblidning som tar jobbet i en ny riktning som hon känner skulle vara positiv....ytterligare positivt är att hon inte ska börja förrän den 1 September så nu har vi totalt 8 veckors semester i år...och har båda tid att skola in barnen på nytt dagis/fritisds/skola. 

Å så BAM...på fyra dagar var allt klart...flytten fixad, huset sålt och frun har ett nytt jobb som låter riktigt bra! Att allt detta beror på att vi jobbat hårt gör det desto mer roligt och träningsvärken efter ett väl genomfört flyttarbete känns faktiskt härlig. 

Fortsatt trevlig sommar på er...vi uppdaterar ibland men aktiviteten kommer vara rätt låg här till och med den 15 Augusti..eller kanske lite länger nu när frun inte ska börja jobba förrän senare!

 

Taggar (blogg): 
26 juni 2016

Flytt och Frihet innebär en mycket mer komplex budget!

 För närvarande pågår flera stora förändringar i våra liv. Jag har ju varit "fri" i några månader nu men har fram till och med juni haft lön precis som vanligt. Kvarstår att få ut är några klumpsummor från arbetsgivaren innan betalningarna upphör. En summa betalas nu i Juli vilket är all min innestående semester och innarbetat för senaste året. Sen ska jag också få ut ett avgångsvederlag vilket jag fått uppskutet till januari 2017 för att undvika högsta marginalskatt på denna utbetalning...sen är det som sagt slut. 

Samtidigt har jag startat upp min firma vilket initialt innebar inköp av begagnad macbook och telefon. Faktureringen i min firma är inte speciellt hög men jag räknar ändå med ett positivt reslutat på helåret om än bara några få tusenlappar troligen. Dessa pengar (utgifter och inkomster) ingår inte i vår löpande budget som vi redovisar här på bloggen utan jag kommer göra en uppsummering i slutet av året) 

Dessutom håller vi på att sälja vårt hus och flytta vilket medför vissa kostnader och dessa har vi också skrivit upp separat och kommer bokföra mot vinst/förlust på bostaden när denna är såld. Vi hade räknat med ett överskott efter mäklarkostnader, flytt och lån är betalt på 200 tusen och även här återstår att se om det blir ett bättre eller sämre resultat än väntat och det kommer också i så fall överföras i den "vanliga" budgeten när allt är klart och går att summera. 

Till råga på allt så har den Fantastiska Fru Fri sagt upp sig från sin nuvarande anställning och söker jobb. Vi är 100% säkra på att hon hittar ett nytt bra jobb till hösten men det är fortfarande osäkert om det blir pendling, vilket lön och när ett eventuellt jobb kan tänkas börja. Så även den ordinarie budgeten är väldigt osäker för sensommaren/hösten (Aug-Sept) när det kan hända att vi inte har någon inkomst alls...återstår att se kan bli spännande. 

Kort sagt kan man säga att vår ekonomi är mer osäker än på mycket länge. Nu har vi så bra sparande och starkt kapital, låg belåning med mera så det finns inget som kan gå riktigt fel men det kan skilja några hundra tusen på utfall mellan nu och slutet av året lite beronde på hur dessa saker faller ut. 

På det hela taget spännande tider! 

Taggar (blogg): 
20 mars 2016

Varför jag samlar burkar men inte vill ha ett jobb!

Jag har mycket stor respekt för pengar varför jag har mycket svårt att gå förbi en pantburk eller flaska som ligger på marken eller synligt i en suptunna. På samma vis gillar jag att plocka bär och blir sällan så lycklig som när jag hittar svamp i skogen.

Däremot älskar jag inte pengar varför jag inte intresserad av ett vanligt jobb. Missförstå mig rätt jag har verkligen inte tänkt att låta bli att arbete resten av livet men däremot vill jag aldrig mer vara uppbunden 8-17 dag ut och dag in. 

Skilladen mellan exempel 1 (Burkar, bär och svamp) och exempel 2 (ett vanligt jobb) är ju självklart det åtagande som jobbet innebär att vara på plats vissa tider månad ut och månad in. Burken böjer man sig ner och tar upp, sen är det gjort. Bär plockar man några timmar per dag under några dagar på hösten (om man vill) och sen är det bra med det och det samma med svampen. Du är inte mindre fri att göra vad du vill imorgon för att du har plockat bär idag. Det är annorlunda med det traditionella arbetet där du förväntas vara tillgänglig dag efter dag efter dag som till sist blir månader och år. 

Nu kanske ni förstår något mer varför jag gjort de val jag har gjort? Jag har stor respekt för pengar, är sparsam och har inget emot att göra saker som på ger dålig timlön så länge de inte begränsar min frihet.

Har du några liknande exempel, vad kan du tänka dig att göra och vad kan du inte tänka dig att göra? Nu och in en möjlig framtid? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive

Taggar