Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 oktober 2017

Alternativa vägar ut ur ekorrhjulet!

OBS! Inlägget innehåller reklamläkar till bokus.se som säljer böckerna som jag rekommenderar.

Jag har tidigare rekommenderat ett böcker för den som vill bli ekonomiskt fri framförallt via sparande, men idag tänkte jag rekommendera några andra böcker på alternativa vägar ut ur ekorrhjulet. 

Den första boken är skriven av författaren Chris Gillebeau och heter Side Hustle (Bokus länk) och handlar om hur man kan starta en mindre sidoverksamhet vid sidan om sitt vanlig jobb. Det är en väldigt praktiskt bok med tips på hur man ska gå tillväga för att genom små steg varje dag kunna realisera sin dröm om en sidoverksameht på en månad. Den pratar både om praktiska utmaningar och hinder men även de begränsningar som vi sätter på oss själva genom att inte tro på vår förmåga och inte våga. När jag läser den här boken tänker jag också att många sidoverksamheter av den typ som beskrivs skulle räcka gott att leva på även utan ett heltidsjobb om man lever sparsamt så detta skulle kunna vara starten på ett livsstilsföretagande utanför ekorrhjulet. Hur som helst är den väl värd en läsning för den som har intressen åt det här hållet men ännu inte vågat ta steget. 

Den andra boken jag vill rekommendera heter "Unworking" och är skriven av Clark Vendeventer (Bokus länk) Denna bok handlar om hur författarens familj har byggt en liv kring fler olika inkomstkällor och där jobbet får anpassa sig till det valda livet men också om deras tidigare liv som vanliga konsumeter och anställda ner i botten när de inte ens hade ett eget hem. Livet som den här familjen skapat för sig själva bygger på en balans mellan sparsamhet/enkelhet och ett personligt entreprenörskap där både egna verksamheter och anställningar. Nyckeln här är att familjen bor precis där de vill vara, har mer fritid och möjlighet att disponera arbetet fritt samtidigt som de inte står och faller med en inkomstkälla vilket gör att de aldrig känner sig tvingade att acceptera sådant som inte passar in i deras valda liv. Här finns mycket inspiration för den som kan tänka sig att jobba frivillig deltid för att få ett liv utanför ekorrhjulet.  

Böckerna ovan kan tänkas finns på vissa bibliotek och om inte annat går det att lägga ett inköpsförslag. Om du väljer att köpa ett eget ex så använd gärna mina länkar ovan till bokus så får jag en liten provision på ditt köp, bokus skickar alla ordrar över 99 kr fraktfritt vilket gör att jag oftast väljer dem för mina inköp. När du har läst klart så skänk gärna böckerna vidare så att de kommer fler tillgodo. För egen del tänker jag kolla om mitt lokala bibliotek vill ta emot mina ex av böckerna ovan.  

Vad läser ni andra? Några tips till mig och läsarna i samma anda som ovan?

Taggar (blogg): 
7 oktober 2017

Lästips - Lura dig själv så att ingen annan gör det...

Inlägget innehåller reklamlänkar. 

Det är mycket möjligt att jag slår in öppna dörrar nu men jag måste rekomendera att alla som har intresse för privatekonomi läser Elin Helanders bok Hjärnkoll på pengarna - "få råd med dina drömmar".  

Hade jag fått sätta titel på den hade den istället varit "lura dig själv innan någon annan gör det" men jag är ganska säkert på att det inte hade sålt lika många exemplar så jag är glad att de inte lät mig sätta titeln. 

I mycket sammanfattande ordalag så handlar boken om hur känslor styr våra ekonomiska beslut när det gäller konsumtion, sparande och investeringar. Den slår också fast att vi alltid kommer och bör använda våra känslor i beslutssituationer men att det är viktigt att vi är medvetna om dem för att själva kunna påverka utfallet istället för att falla i diverse fällor gillrade antingen av vår genetik eller marknadskrafter. Det märks att ett mycket gediget arbete ligger bakom boken samtidigt som den er lättläst och med många lättsamma personliga exempel vilket jag gillar. 

Elin har fått en hel del välförtjänt uppmärksamhet så det kan hända att boken finns att låna på ditt bibliotek. Den finns självklar även  att köpa hos bokus via denna affiliat länk.  Om du väljer att köpa den så se sedan till att fler får möjligheten genom att låna ut den, skänka den vidare till en god vän eller donera till ditt bibliotek om de inte redan har den! 

Ha en fortsatt trevlig helg! 

Taggar (blogg): 
3 oktober 2017

Lästips - Prylbanta..

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

Inlägget innehåller reklamlänkar.

För en dryg vecka sedan fick jag en bok i brevlådan. Det var boken "Prylbanta - färre saker, större frihet" (affiliate) skriven av Elisabeth Byström och Johan Ernfors mer kända som minmalisterna via sin blogg med samma namn 

Det här är en bok som går på djupet med hur prylarna påverkar oss både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. Varför vi så gärna köper saker vi egentligen inte behöver och varför det är så svårt att göra sig av med saker? Vad är den verkliga kostnaden av prylarna om man väger in tid, utrymme de tar i vårt hem?

Det är en väldigt praktisk bok som berättar exakt hur du ska gå tillväga för att rensa, var du kan börja, vad som är lättast och vad som är svårast.

Vi har redan kommit en bit på väg med rensandet även om vi inte är lika avancerade som minimalisterna så har vi valt bort och förenklat vårt liv väldigt mycket de senaste åren. För mig är mimimalism så mycket mer än bara prylar vilket också framgår av boken men den börjar i prylarna för att det är det mest påtagliga och därför enklaste (eller minst svåra) att ta sig ann. Kan verkligen rekomendera den här boken för någon som har det minsta intresse för att förekla sitt liv och leva ett bättre och friare liv med färre prylar. 

Boken är relativt ny och finns därför möjligen inte på ditt bibiliotek men den går kanske att beställa så lägg gärna in ett inköpsförslag! Om du inte vill vänta med att börja rensa så finns den  också att köpa via bokus där alla ordrar över 99 kr är fraktfria. (affiliate).

Om du väljer att köpa boken så kom ihåg att efter det att den är läst så är även den en pryl som kan skickas vidare till någon som behöver den bättre!

31 maj 2017

Miljonär innan 30 -for dummies?!

Rubriken är inte som det kanske kan verka en negativ kommentar kring kvaliten på miljonär innan 30´s bok snarare tvärtom. Istället syftar den på en serie böcker "for dummies" som speciellt var populära under datorernas ungdomsår under 90-talet. Det var bra enkla välskrivna böcker där man kunde lära sig om alla från programering till att göra power point presentationer på ett enkelt och lättförståligt sätt. 

Lite så är det med miljonärens bok, den är skriven på ett enkelt språk utan tillkrånglade resonemang eller knepiga fackutryck. Den känns som att den skulle kunna passa för de flesta på det viset. 

Något som dock slår mig är hur konstigt det är att de flesta inte redan kan detta utan är just "dummies" på privatekonomi. Utifrån detta har miljonären också gjort ett lysande jobb med att förklara. 

Det roliga med miljonärens bok är att han så klart skriver utifrån sitt eget perspektiv vilket får det enkla och trivsamma att verka så naturligt. När han så och då skjuter in en mening om att man "behöver ju inte vara så extrem" så tänker i varjefall jag att motsatsen känns korkad. 

  

På ett vis är också boken ett tecken på hur galet ineffektivt vårt nuvarande medelklassliv är. Att det ses som extremt att inte bo större än nödvändigt, undvika bil och annan motoriserad transport om möjligt, äta billigt och hälsosamt eller plocka upp en pantburk (i realiteten kontanter som någon kastat) om den kommer i ens väg. Detta borde vara normalt beteende, istället är det en rapport ur livet för en spargalning. 

Boken gör också ett bra jobb med att gå igenom grunderna kring olika spar och investeringsformer och kan vara en mycket bra bok för den som vill komma igång. En stark rekomendation från mig för den som är nybörjare eller vill ta sitt ganska skrala sparande till en ny nivå. 

Boken borde finnas på många bibliotek och om inte annat borde den gå att lämna som inköpsförslag. Vill du ändå ha ett eget ex så använd gärna min affiliate länk till bokus för ditt köp.  

Har du läst boken eller är intreserad av att läsa den?

Taggar (blogg): 
28 maj 2017

Lästips - Trettiosjugrader!

På helgerna brukar jag ju när jag hinner tipsa om något läs eller lyssningsvärt och denna gång så är det webplatsen och bloggen trettiosjugrader.se.

37 grader är ganska nystartat men det som har producerats hittils, främst i form av blogginlägg, bådar gott för framtiden med planer för en podd men även andra tjänster. 

Grundpremissen för detta projekt som drivs av Jenny och Malin är att livet "inte ska skava" istället ska det helt enkelt vara 37 grader. För den som tycker det låter intressant och undrar vad det betyder så finns en beskrivning här

På bloggen tar de  fasta på det känslomässiga och filosofiska kring frihet och att känna sig förnöjsam med livet och på så sätt skiljer sig deras teman en del från hur jag skriver. Jag tar ju mitt avstamp till frihet i ekonomi och utgår mycket på denna medan Jenny och Malin tar avstamp i livet men inser att ekonomin måste hänga med. Att man ofta genom att förenkla kan nå så väldigt mycket längre och skapa det liv man vill leva. 

Några av de senaste inläggen har tagit upp ämnen så som göra "det rätta istället för det som är roligt snabbt och enkelt" och att "lyssna för att förstå inte för att svara" båda intressanta reflektioner och områden där jag själv känner att jag skulle kunna bli bättre. 

Kort sagt tycker jag att de skriver bra och tankeväckande och att denna typ av blogg är ett bra komplement till dem som fokuserar på ekonomi och i än högre grad förstås ett utomordentligt alternativ till de bloggar som bara fokuserar på yta. 

Vad tycker ni om 37-grader? In, läs och kommentera - det vet jag att de kommer uppskatta!

Taggar (blogg): 
27 maj 2017

Lästips - Ta vägen!

På senare tid har jag i stort sett lagt fackböckerna åt sidan för att läsa mer skönlitteratur. Detta är inte för att mitt intresse för ekonomi och vetenskap har minskat men jag inser att vi alla drivs av så mycket mer än rent logiska ställningstaganden och böcker kan vara ett sätt att komma in i andra människors realiteter och förstå saker bättre. Dem som tog andra beslut i livet eller råkade ut för andra saker. 

Nyligen läste jag en bok av Peter Stamm en författare från Schweiz som inte tidigare var känd för mig men som tydligen är ganska etablerad.   

Premissen för boken är att huvudpersonen en man med fru och två barn och famljen är hemkommen från en semester. Efter det att barnen har gått och lagt sig så sitter de båda föräldrarna i trädgården och dricker ett glas vin när ett av barnen vaknar och frun går in för att kolla om allt är OK. Mannen är på väg in men ställer istället ner det urdruckna glaset och ger sig av från familjen. Utan plan, utan kontanter, utan tanke på något egentligen. Det börjar som en rymning i närområdet, sen blir det en vandring i alperna och senare ett liv som kringflackande mångsysslare i Europa.

Det är en väldigt intressant bok om vad som händer när någon gör något totalt oväntat, hur allt förändras men ändå på något konstigt sätt allt är som vanligt. Väldigt läsvärd och tankeväckande!

Boken finns troligen på de flesta bibliotek och går även att lämna som inköpsförslag. Om du ändå skulle vilja köpa boken så använd min affiliate länk så får jag en liten provision på ditt köp vilket hjälper mig att finansiera bloggen och andra projekt för att öka den ekonomiska folkbildningen.   

Har du läst den här boken? Vad tyckte du? Har du andra tips på saker i samma anda som jag borde läsa?

Taggar (blogg): 
30 april 2017

Sista chansen att vinna en av böckerna!

Veckan som gått har varit väldigt lugn här på bloggen, vanligen brukar jag skriva nästan dagligen men under veckan så har jag varit på utbildning och sen varit med på en poddinspelning och en fotografering inför medverkan i en tidning. 

Det är väldigt roligt att göra nya saker men också intensivt och det är inte utan att man blir lite seg i huvet så sedan jag kom hem så har jag inte lyckats skriva så där jättemycket vettigt:-) 

Hur som helst så utlyste jag ju en tävling i måndags där jag lottar ut 3 ex av boken Early Retirement Extreme. Det går fortfarande bra att gå in och kommentera på det ursprungliga inlägget, på tisdag är det vanlig dag igen och då kommer jag sätta mig ner, gå igenom alla kommentarer och välja ut 3 vinnare. 

Ha en fortsatt trevlig helg! 

Taggar (blogg): 
24 april 2017

#uppesittarkväll - Vinn boken Early Retirement Extreme!

Vad passar bättre denna #uppesittarkväll att vinna en bok?   

Den här veckan kommer troligen bloggen vara ganska inaktiv eftersom jag befinner mig på resa och är aktiv med utbildning, en poddintervju och en fotografering för framtida medvekan i ett annat sammanhang.  

Men för att ändå ge er läsare någonting tillbaka så tänkte jag ge bort tre ex av min favoritbok till dem som på bästa sätt motiverar varför de är intresserade av att få boken. Eftersom denna bok inte går att köpa i Sverige och inte heller finns på många bibliotek skulle jag gärna se att den som vinner en bok ger denna vidare antingen till en annan intresserad kompis/släkting eller donerar till sitt bibliotek. 

Min absoluta favoritbok på ämnet tidig pension och ekonomiskt frihet är Early Retirement Extreme vilket jag skrivit om här tidigare.  Anledningen till att jag gillar den här boken är just att den är så extrem och sätter allt på sin spets. 

Den är svår att beskriva men nedan har jag klippt ut några "bilder" som summerar synen på "stuff" =  "grejer". Överst - varför ska man akta sig för att skaffa grejer, nedan vänster - behöver du en elvisp och nedan höger hur optimerar du din garderob.  

Detta är en bok som inte tar något för givet och det är därför den är så intressant! Då jag kommer vara på resa så är utlottningen öppen fram till och med den 1:a maj så kör på och kommentarer! 

Skulle du vilja läsa?..berätta varför i en kommentar och vinn ett ex! 

Taggar (blogg): 
9 april 2017

Boktips! - Unworking - Exit the rat race and live like a millionaire...

Veckans lästips är boken "Unworking - Exit the Rat Race, live like a miliionare, and be happy now".  Detta är en bok som dyker lite djupare i  konceptet Unworking eller avjobbning som jag kallade det när jag skrev om boken Job Free under en tidigare temavecka. Boken är skriven av Clark Vandeventen som lever just det liv som boken beskriver. 

Kort kan man säga att Unworking handlar om att först välja det liv man vill leva och sedan forma olika inkomstkällor kring det livet. Snarare än att först hitta ett jobb och sedan forma livet kring de förutsättningar som jobbet sätter vad gäller arbetstider, semester, lokalitet och inkomst. Detta är ett mycket intressant sätt att bli relativt fri direkt för den som inte vill jobba under ett antal år och spara pengar. En kombination av sparsamhetsmuskler och en viss entreprenörsgen är nödvändigt men om man har det så är detta en intressant väg till frihet som jag tror kan passa ganska många. 

Precis som en hel del andra amerikanska böcker är denna i stycken lite långrandig och författaren lägger i mitt tycke ibland lite för mycket energi på att beskriva sin egen siutation. Boken är dock mycket sympatiskt upplagd på det sättet att innehållsförteckningen innehåller en liten summering av varje kapitel och för den som är intresserad av något visst ämne så kan man läsa sammanfattningen och sedan dyka ner djupare i de ämnen som intresserar. 

För egen del så var det mest intressanta "Patchwork income"  (på svenska ungefär lapptäckes inkomst) vilket handlar om att ha en mängd olika mindre inkomstströmmar. Kan liknas vid en diversifierad investeringsportfölj fast då med en mix av aktiva, semi-aktiva och passiva inkomster. Denna uppbyggnad gör enligt författaren (och jag är benägen att hålla med) avjobbarens inkomst på många sätt mer säker än den anställdes då den står på så många ben. Visst det är troligt att enskilda inkomstkällor kommer och går, samt varierar mycket över tid, men eftersom inkomsten står på många ben blir det aldrig katastrof. Detta kan jämföras med  den anställde som har samma inkomst år efter år...till en dag när det smäller och firman där hen jobbar läggs ner!

Personligen tyckte jag att den här boken var väl värd läsningen och inte minst konceptet med "patch work income" har hjälpt mig att sätta ord på något jag funderat över en del..bland annat i mitt fredagsfundering om att Sverige möjligen är ett skatteparadis. Detta inte minst för den med flera olika små inkomstströmmar och förmågan att leva på lite.

Tyvärr tror jag att det är svårt att få tag på denna på bibliotek. Boken finns dock på bokus (affiliate) och kan vara väl några hundralappar. Om du dessutom skickar den vidare till någon annan efter att du själv läst eller kollar om ditt bibliotek tar emot den som donation så kan du bidra till flera! Min bok kommer nu vandra vidare och kanske slutligen hamnar på ett bibliotek. 

Har du läst den här boken eller något annat spännande på sista tiden? 

Taggar (blogg): 
2 april 2017

Boktips! - Sparsamhet gav 4 miljarder!

För lite sedan fick jag boken Risk av författaren Jacob Bursell vilken handlar om historien bakom det svenska bolaget Pan Capital vilka under tio år 1998-2008 tjänade 4 miljarder kronor på kapitalmarknadens globalisering. Eller det är i varje fall så denna historia har beskrivits i andra media. Min syn på vad boken beskriver är dock lite annorlunda. 

I grunden är förstås beskrivningen korrekt men jag skulle även vilja påstå att detta är en historia kring styrkan i sparsamhet och möjligheten att ta just risk när man kommer ur en styrkeposition. Först handlar det om kostnadsmedvetenhet när det kommer till lokaler och kontorsmaterial med mera vilket gör att man kan komma igång och börja handla ganska stora volymer med ett relativt litet kapital. Olika typer av halvautomatiska handelssystem bygger man själva till begränsad kostnad och trots frekvensen i handeln så sker det mesta med hjälp av datorer mer lika dem som vi har hemma än de varianter som står i stora datahallar hos IT leverantörer. Överlag beskrivs en process att bygga detta bolag som präglas av enkelhet, sparsamhet och pragmatism.

Lite förenklat kan man säga att bolaget tjänade pengar på att göra arbitrage på aktier som handlades på flera marknader men där prissättningen varierade på grund av att öppettiderna på världens börser inte är samma. Det började med att utnyttja skillnaden mellan USA och Sverige men utvecklades med tiden till att bli en global verksamhet. Även i denna process hade man ett fokus på enkelhet och kostnader, om man ska göra hundratusentals transaktioner så är transaktionskostnaden viktig medan de gamla tröga bankera accepterar att varje transaktion är långsam och dyr så vill Pan Capital göra dem billigt och snabbt. 

I början är det mycket jobb och gnetande och visst tjänar bolaget pengar men det är inte de där stora summorna. I slutet av boken så finns en uppställning av förtjänsten år från år och det är tydligt hur volymen ökar. Det är också tydligt hur det hela tiden handlar om hur man gör många och stora transaktioner till en låg kostnad. Inkomster är bra men äts allt upp av kostnader så blir det ändå inget över. 

Sammantaget tycker jag att det var mycket intressant läsning som jag rekommenderar den för den som är intresserad av kapitalmarknader, företagande och/eller effektivitets-/sparsamhetsfilosofi. Boken finns säkert på många bibliotek och annars går den att köpa på bokus.se (affiliate).

Har du läst boken? Vad tyckte du? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar