Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 februari 2017

Varför spara 2 000 i månaden om man kan spara 20 000?

Efter att jag lyssnat på senaste avnittet av fondpoddden så skickade jag en gliring till Nicklas "Investeraren" Andersson via twitter och tyckte att han slirade lite på det här med sparkvoten och att det är viktigt att få ut budskapet att det faktiskt går att spara mycket om man vill...antingen för att bli rik...eller bli fri. 

Detta är ett känsligt ämne och direkt började twitter kommentarerna hagla "det går inte", "inte på normala inkomster"..."bra om man kan spara 10%" etc. Tyvärr blir inte diskussionerna på twitter speciellt mycket djupare än så så och dessutom urartar de direkt i pajkastning där "spararna" säger att du behöver inte köpa ny BMW varje år medan "spenderarna" säger...nähä nu ska inte barnen få äta och hålla på med sport...med andra ord stora överdrifter på alla håll. Därför tänkte jag skriva ett inlägg om hur jag tänker och varför jag tror att detta är viktigt.

När jag säger att nästan alla kan spara 50% så menar jag inte att de kan fortsätta att leva precis som idag och bara avstå från någon latte, förhandla om en försäkring och köpa veckans erbjudande på matbutiken. Nej jag pratar om att designa om livet så att det blir mindre löjligt ineffektivt.

Självklar ska man bosätta sig på en plats där inkomsten matchar boendekostnaden. Den som har ett låglöneyrke bör undersöka möjligheten att jobba på en mindre ort. Vanligen skiljer sig inte lönen så mycket men boendekostnaden är mycket lägre. Speciellt för yrkesgrupper inom vård, skola, omsorg där det är låga löner finns det också massor av arbetstillfällen också på mindre orter.  För den som har ett karriärjobb som kräver att man bor på en större ort är detta kanske inte möjligt men då matchar å andra sidan vanligen lönenivån detta och då blir det lite dyrare att bo men högre inkomster = bibehållen sparkvot. 

Sen bosätter man sig självklart så att man kan gå och/eller cykla till nästan alla aktiviteter inkusive jobb och fritid. Då kan man avstå från bil eller behålla och använda den ytterst sparsamt om man behöver den av andra skäl. Mat lagas hemma och äts inte ute. Man avstår från sommarstuga och dyra båtar. Helt onödigt eftersom man bor på en vacker plats så finns det massor att göra runt omkring..utlandsresor görs med fördel sällan men då är man borta länge...1-3 månader vilket gör att man kan leva mer som lokalbefolkningen vilket ökar upplevelsen och flygbiljetter och övriga kostnader kommer bara en gång trots längre tid hemifrån. Saker som köps (kläder, elektronik, möbler) köps sällan och med fördel begagnat. Allt används tills det är helt slut. Köp cyklar, skidor, skridskor med mera som kostar lite i inköp men som sedan förser familjen med fritidssysselsättning under lång tid...naturen är gratis! 

Eftersom man inte längre har en massa onödiga saker och dessutom har goda marginaler i ekonomin kan man dra ner på nästan alla försäkringar och dom som man ändå behåller där kan man höja självrisken radikalt eftersom det ändå är onödigt att blanda in försäkringsbolaget för småsaker. 

Med denna design av livet så kan de flesta spara 50% eller mer av sin inkomst. Vad menar jag då med de flesta. Jag utgår ifrån en familj med två normalinkomsttagarföräldrar (40 tkr netto tillsammans) och två barn. Jag vet att livet ovan går att leva med marginal på 20 tkr i månaden med utrymme både för fritidssyselsättningar och resor. Vi har levt på cirka 25 tusen i månaden under ett antal år med stort hus och två bilar mm då hade vi dock förmånen att dra in en bra bit över 60 tusen i månaden...så vi kunde kosta på oss att vara lite mer ineffektiva:-) 

Men måste alla spara 50%+? Nej det är inte min poäng utan min poäng är att bara vetskapen om vad som är möjligt skulle befria tanken. Kanske är det inte nödvändigt att jobba 40 timmar i veckan i 40 år? Kanske kan en förälder vara hemma med barnen...eller ännu hellre båda jobba halvtid? Kort sagt smita ur ekorrhjulet något som jag som en händelse hade en tema vecka kring här på bloggen förra månaden. Skulle man mot förmodan välja att inte börja leva mer sparsamt så tror jag ändå kunskapen om möjligheten ger större frihet, du har helt plötslig valt det liv du har. De dyra resorna, fritidssyselsättningarna, fina kläderna eller vad det nu kan vara som drar alla pengar har nu helt plötsligt  förvandlats från "livets nödtorft" till en obeskrivlig lyx. 

Vi lever ju för närvarande på cirka 20 tusen i månaden så jag vet ju att det är möjligt men vad tror ni är hindren? Varför skulle inte det gå?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar