Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1400
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 april 2017

Frihet är inte ett belopp..

Vissa människor har mycket mer pengar än vad min familj har lyckats skrapa ihop men anser sig ändå inte vara fria. Det finns också många människor som knappt har något alls men som ändå känner sig fria. Detta eftersom belopp har väldigt lite med känslan av frihet att göra.

Istället skulle jag vilja påstå att känslan av frihet beror på en kombination av personlighet och perspektiv.

  • Personlighet så tillvida att vi tillexempel är personer som sätter viss vikt vid ekonomiskt stabilitet så vi hade haft svårt att känna oss fria om vi inte vet hur elräkningen ska betalas om några veckor. Andra har inget problem med detta och ytterligare personer vill vara förberedda för alla eventuella händelser med både hängslen, livrem..å ett par hängslen till. 
  • Perspektivet kan skifta för den som är fri men alla verkar inte har samma förmåga till detta perspektivskifte. Vissa verkar helt missa att den fria kan göra mycket själv som den vanliga löneslaven måste köpa (i form av en vara eller en tjänst), kan bo på platser där det möjligen är lite svårare att få jobb, kan resa och transportera sig lånsamt vilket ger helt andra möjligheter till kostnadseffektivitet. 

 

Även om både personligheten och perspektivet går att påverka så tror jag att det är framförallt perspektivet som dom som vill bli fria bör jobba med. Personligheten ändras långsamt och vi får nog i mångt och mycket anpassa oss till den så som den ser ut. I vårt fall innebär det att vi är "fega entreprenörer" som endast vågar testa våra vingar med en ryggsäck full av pengar.  Perspektivet kan man dock påverka i högre grad och där skulle jag nog vilja påstå att vi har gjorten 180 graders vändning på 10 år. Från typiska konsumister med nybyggd lägenhet och sportbil till "hippie kapitalister" med en enkel men fri livsstil. 

Hur bedömmer du din egen personlighet och dina perspektiv? Hjälper dom dig på vägen mot frihet eller står de i vägen? 

22 mars 2017

Dumt att låna sten från grunden för att bygga fjärde våningen...

Om man tittar på vår materiella standard så kan man undra varför vi inte som folk är lyckligare. Det är vanligt att man hör någon beklaga sig över sin lön, sina arbetstider, sina skrala besparingar, dåligt med tid för barnen med mera. Samtidigt tar man vardagsbeslut som inte på något vis bidrar till att komma till en bättre situation. Varför det?

Möjligen kan vi hitta förklaringen i Maslows behovstrappa (nedan): 

 

I Sverige och den övriga västvärlden så har vi vanligen inget problem att uppfylla de två nedre stegen i pyramiden. De fysiologiska behoven i form av mat för dagen och rent vatten samt behovet av trygghet är relativt väl uppfyllda. Sen blir det knepigare. Gemenskap, Självkänsla och Självförverkligande är känslor mer än faktiska saker och vi kan ofta bli ganska förvirrade när vi försöker finna dessa. 

I ett samhälle drivet av konsumism så kan vi lätt luras att självförverkligande, självkänsla och gemenskap ska komma från saker och upplevelser vi köper..detta funkar väldigt sällan. Att byta kök till ett sånt där härligt med köksö innebär inte att ni automatiskt gemenskap och att vi umgås så där avspännt och härligt med grannar och vänner som ni önskar. Att tapetsera sovrummet med den där perfekta tapeten som är "så du" bidrar inte till din känsla av självförverkligande och de där nya designer glasögonen ökar inte nödvädingsvis din självkänsla. 

Kombinerat med lättvindiga krediter kan det till och med hända att jakten efter materiella ting och upplevelser för att uppfylla detta raserar själva basen i pyramiden. Om du lånar till det nya köket så behöver du kanske vara ännu mer på jobbet vilket leder till mindre umgänge med så väl familj som vänner och grannar. Om skuldsättningen blir hög så kanske du börjar bli stressad över hur räkningarna ska betalas...kan du bli av med boendet, hur ska maten betalas? Eftersom dessa behov är de grundläggande så känner du väldigt mycket stress baserat på detta. Detta kan gå ut över din familj...och innan du vet ordet av så tror du och/eller din partner "att gräset är grönare på andra sidan" och skilsmässan är ett faktum. 

För att undvika denna destruktiva process så gäller det att vi är uppmärksamma på några saker. För det första så är det i stort sett bara den lägsta nivån i behovshierarkin som går att köpa för pengar. De övriga är känslor. Trygghet är väldigt beroende av samhället vi lever i men också vår uppfattning om det och det finns starka krafter som tjänar på att vi känner oss rädda hela tiden. Det finns politska krafter som tjänar på detta men även komersiella som säljer lås, portar, grindar, larm etc. Att vara (obefogat) rädd kan också vara skadligt för vår känsla av gemenskap om vi inte vågar ta kontakt med andra människor. 

Självkänsla och Självförverkligande är känslor och därmed kommer dessa innifrån oss själva. Det handlar både om att kunna vara nöjd..men även om att skapa. Det kan vara företag, produkter, konst, musik, något vi bygger eller möjligheten att hjälpa andra.  

Att "maximera" lyckan i de högre nivåerna är verkligen svåra frågor och det är nog väldigt svårt att vara helt nöjd inom dessa områden för någon. Däremot borde vi kunna vara tillräckligt uppmärksamma så att vi inte raserar basen i våra taffliga försök att förverkliga oss själva.

Vi ska inte använda stenarna i basen på pyramiden för att bygga toppen! Eller vad tycker ni? 

4 februari 2017

Lyssna och Läs - En helt vanlig dag...

Sedan jag hoppade av ekorrhjulet för cirka ett år sedan så har jag börjat mejsla ut ett nytt liv för mig själv. På något vis börjar jag känna mig mer besläktad med musiker, författare och artister. De som har ett arbete som är samtidigt gränslöst allomfattande och fullständigt fritt. Jag förstår känslan av att leva ett annat liv än den man lever med som beskrivs av Melissa Horn i sången "En helt vanlig dag". 

Nu är vår sitation inte alls så här extrem och eftersom vi har barn så kan jag ju inte (och vill heller inte) sova hela dagarna och vara vacken på natten.  Det jag dock kan känna igen är att jag och frun nu under ett år har levt delvis olika liv. Det är OK under en begränsad tid men svårt att se att det i längden skulle funka att göra den här resan "ensam". Tillsist skulle man bo i samma hus men leva i olika världar. Lite som gamla tiders hemmafruar och arbetande män. 

En annan liknande beskrivning finns i boken "Det är Natten" där Karolina Ramqvist. Där beskrivs hur hon som författare förväntas berätta om sina böcker, i media och föreläsningar, medan hon egentligen känner att hon är färdig när boken är skriven. Hon kommer även in på frågor som "har jag ett riktigt jobb"...och speciellt hur detta tog sig uttryck i början av författarkarriären när hon dessutom inte tjänade några pengar på sitt författande. När famljen går till jobb och skola på morgonen och hon sitter kvar hemma och stirrar på ett tomt papper där det egentligen borde finnas text..är det ett arbete? . Jag gillar Karonlina Ramqvists sätt att skriva utan ett onödigt ord, hon lyckas säga mycket med få tecken något som jag uppskattar. I denna mycket korta biografiska novell så är förmågan att yttrycka mycket med få ord extra tydligt. Boken går troligen att låna på de flesta bibliotek eller köpa på Bokus.se, (Affiliatelänk).

Sen hade jag ju den obeskrivliga förmånen att vara med i Onkel Toms nystartade podd som numera finns att finna på hans blogg men även i din podcatcher (podcaster...eller liknande). Det var otroligt roligt att vara med men också lite skrämande att höra sig själv prata i "radio". Utan att förhöja min egen insats så tycker jag att vi hade ett väldigt intressant samtal och  att vi berörde många intressanta ämnen kring frihet, trygghet, ekonomi med mera. Detta på ett sätt som kanske ibland är svårt att fånga i ett blogginlägg. Så lyssna gärna och ge feedback om det är något som är oklart, konstigt eller som ni vill höra mer om för jag hoppas verkligen att jag och Tompa gör detta snart igen! 

Har ni lyssnat eller läst något på sista tiden som fått er att tänka eller känna? Att fundera över er situation och hur den förhåller sig till andra? 

22 december 2016

Fredagsfunderingen - Är jag kanske en hippiekapitalist?

Ähh vad sjutton det är snart jul..kör fredagsfunderingen redan på nu på torsdag..jag är i varje fall redo för fredag NU!!

Något som är intressant när man inte tillhör någon tydlig kategori i samhället är det här med hur man ska definiera sig själv. (Jag är inte anställd, inte arbetslös, inte pensionerad, inte studerande).  När jag slutade jobba tyckte jag att det vara kul att försöka provocera lite genom att kalla mig för pensionär (det tycker jag fortfarande ibland). Man kan även leka med ord så som ekonomiskt oberoende, fri företagare eller helt enkelt bara FRI. Alla utryck ger olika känslor både hos mig och hos andra. Pensionär då tänker många på någon som sitter på en bänk och matar duvor eller på en strand med en drink i handen...eller kanske går runt på en golfbana. Ekonomiskt oberoende då tror jag att många ser en mycket rik person framför sig, man tänker 100-tals miljoner eller kanske till och med miljarder. Fri företagare tänker många på någon som visserligen är sin egen chef men som sliter i sitt anletes svett för att få vardagen och arbetet att gå ihop och slutligen FRI är en så bred definition att den knappt betyder någonting. 

I relatiteten funkar ingen av dessa beskrivningar på oss..om jag var tvungen att välja så gillar jag pensionär men tyvärr ger det hos många en helt felaktig bild. Vi är ekonomsiskt oberoende men baserat på sparsamhet i första hand inte förmögenhet och företagare är jag också men jag gör precis vad jag själv vill när jag vill så ingen svett i det anletet. Fri är man ju aldrig helt. 

En dag när jag satt hemma vid köksbordet i vårt enkla hem och sammanfattade våra nuvarande tillgångar i ett excelark så slog det mig att vi nog är Hippiekapitalister. Vårt ointresse för flashiga saker och vår ibland alternativa livsstil kan nog utåt sända en del "hippie vibbar" (vi har till och med en VW buss om än av lite modernare slag:-) medan den välomhändertagna om än inte jättestora investeringsportföljen snarare sänder tänkarna till en klassiskt kapitalist.

Så kanske är vi hippiekapitalister? Vad tycker ni? Hur definierar du dig själv? 

2 december 2016

Fredagsfunderingen - viktigare att veta att man kan leva på lite än att verkligen göra det?

Det är ingen hemlighet att den här bloggen är fokuserad på sparsamt leverne och frihet. Sparandet är i sig inget egensyfte utan det är friheten som är målet vilket jag har redogjort för i en massa inlägg på längden och tvären. 

Nu när jag har mycket mer tid att tänka, lyssna, läsa och filosofera så börjar jag också sätta in detta i nya sammanhang. När jag fortfarande jobbade större delen av min vakna tid och drog in pengar som sedan investerades i boende och aktier så fanns det inte så mycket tid för fritt filosoferande. Det var målinriktat arbete för att dra in så mycket pengar som möjligt och sen se till att så lite av dem som möjligt gick ut igen i form av kostnader. Målet var att ha ett totalt kapital på 25 ggr våra årliga utgifter och därmed kunna sluta jobba för pengar. 

Vad jag har funderat på  efter att ha blivit fri är om friheten inte i större utsträckning kommer från det faktum att jag vet att vi kan leva på lite. Vi har i relatiteten varit fria länge då vi inte ens gjort av med en av våra två inkomster. Matematiskt ska vi inte heller behöva jobba en enda dag till i livet om vi inte vill men en anledning till att vi vågar lita på matamatiken är ju att vi vet att vi kan leva på lite. Säg att investeringarna går åt helvete till exempel...då skulle vi kunna klara oss på två halvtider i låglöneyrken. Detta ger en trygghet och en ökad känsla av frihet. Vad som än händer är det inga problem.

Om man vidgar det bär utanför vår familj så skulle jag säga att den som inte har något sparande alls men vet hur denne ska leva på lite är mer fri än den som har ett litet sparande men lever på stor fot och som inte vet hur detta ska förändras. Säg en familj som lever enkelt men som åker på långa resor varje sommar som kostar stora pengar. Familjens baskostnad är 50% av inkomsten men ytterligare 49% går till resorna och mycket lite sparas. Jämför det med en famlilj som har baskostnader på 85% av inkomsten åter på charter för 5% och sen sparar 10%. Då skulle jag rent generellt säga att familj nummer ett ovan är mer fria för att de vet exakt hur de ska göra för att sänka sina kostnader till 50% utan att ändra något i vardagslivet. Familj nummer två kan säkert göra samma förändring men det kan innebära att byta boende, sälja bilar och sommarstugor och andra stora förändringar som är mycket jobbiga och ibland tidskrävande att genomföra. Om det senare dessutom görs av tvång så hamnar man i en känslomässig uppförsbacke vilken inte ska underskattas. 

Eller vad tror ni? Har jag dragit resonemanget för långt eller finns det någon rim och reson i detta?  

Taggar (blogg): 
5 april 2016

Bara för att vi delar vissa värderingar så är vi kanske inte är överens om allt?!

Tycker det är intressant att läsa kommentarer på bloggar speciellt därför att diskussionen ofta drar iväg i en riktning som egentligen har mycket litet att göra med själva blogginlägget att göra...brukar inte läsa så mycket kommentarer i andra medier men tror att det troligen är samma där. 

Ett exempel är mitt inlägg förra veckan som jag kallade "Ännu en helt vanlig sparsam dag?" Där jag hade tänkt att ge lite praktiska exempel på hur sparsamheten är integrerad i våra liv och kanske möjlighen få lite mothugg når någon tyckte att vi var slösaktiga som faktiskt har två bilar eller överdrivet snåla när vi köper nästan allt vårt kött på "kort datum" Istället började den långa debatten i kommentarsfältet att handla om hur många timmar det var rimligt för oss att ha barnen på förskolan och fritids. Vi fick också en fråga om vi lät barnen titta på TV...vilket vi gör..kanske lite för mycket...

Har sett liknande debatter blossa upp när till exempel bloggaren miljonärinnan30 ger spartips men där kommentarerna istället handlar om hållbarheten i att fläskkött kostar 39 kronor kilot. Troligen eftersom många som läser hans blobb är konsumtionskritiska och kopplar detta till hållbarhet.

Eller hos bloggerskan Jonna Jinton som bloggar om landsbyggden skrev ett inlägg som var starkt kritiskt mot vindkraft något som vissa av hennes läsare som också är miljövänner och boende på landsbyggden ser som en möjlighet snarare än något negativt.

På andra bloggar har det varit någon som är mycket sparsam men har en sportbil eller någon som bloggar om hållbarhet men samtidigt äter kött.

Oavsett så tror jag att det handlar om att vi tillskriver personer som vi håller med på ett område inställningar som vi kanske inte delar. Till exempel "den här personen cyklar till jobbet precis som jag alltså är vi säkert båda miljömedvetna"...det kan dock visa sig att den andre cyklar helt och hållet av ekonomiska eller hälsomässiga skäl och är en riktig "miljöbov" på andra områden vilket chockar oss när vi får reda på det. 

Vad gäller den här bloggen så handlar den om sparsamhet och att använda våra gemensamma naturresurser effektivt genom att begränsa det vi konsumerar och använda det vi ändå har länge och väl..kort sagt leva lite mindre löjligt inneffektivt än alla andra inom den svenska välavlänade medel- och arbetarklassen. Många som lockas hit delar just denna värdering och tror därför att vi tänker lika på andra områden varför de får en chock när jag säger att våra barn är på förskolan vad andra uppfattar som ganska långa dagar eller när det visar sig att jag låter barnen säcka framför TV'n när de kommer hem efter förskolan (om de vill och efter att de gjort sina respektive sysslor).

Vad är era reflektionr kring detta? Har ni sett den här tendensen i bloggar eller andra kommentarsfält?  

10 februari 2016

Du lär dig inte av att lyssna på dem som tänker lika!

 

Det är roligt att vi har byggt upp en liten subkultur här i bloggvärlden med folk som delar uppfattningen att sparande, enkelt liv och investeringar (i olik mix) leder till ett friare och bättre liv. Vi utmanar även varandra vad gäller olika idéer kring hur mycket kapital som krävs, vad som utgör ett ”fritt liv” och hur vi beräknar vår sparandegrad etc. Det är härligt med denna samvaro och det är skönt att ha ett gäng läsare som klappar en på axeln när man har gjort något ”bra” utifrån vår ännu ganska ovanliga syn på livet.

Å andra sidan i en värld där vi i värsta fall får nästan all vår information om allt via vårt egendesignade twitterflödet tycker jag det är väldigt viktigt är att låta sig inspireras av personer från olika politiska läger, och med olika ingångar till livet varför jag lyssnar och läser på mycket som inte nödvändigtvis är en avspegling av min egen livsåskådning eller politiska syn. På senare tid har bland annat den kristna dagstidningen Dagens podd ”dagens människa” rullat i mina lurar intressant att höra troende och ateister får prata om sin syn på gud och andlighet i ett sånt fritt samtal.  Lyssnar också på Norrlandspodden med Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter. Härligt intelligenta människor som diskuterar livet och verkligheten. Härligt också att höra Po (som är vänster) och Sofia (”liberal ledarskribent”) i sin podd diskuterar med varandra utifrån sina olika politiska utgångspunkten utan att det urartar i pajkastning…!

Min övertygelse är att vi mår bra av att ta del av vad intelligenta människor i olika ”läger” tänker och försöka förstå varför och att det även hjälper oss själva att lyckas bättre och få en bättre förståelse för hela världen inte bara den lilla del där vi är hemma.

Vad lyssnar du på? Något som ger er ny infall, eller mest sånt som bekräftar din redan invanda världsbild? 

Taggar (blogg): 
5 oktober 2015

Jodå pengar växer visst på träd!

Ibland rent bokstavligt när det till exempel växer äpplen eller körsbär på ett träd vilka man annars hade varit tvungen att betala för. Ibland mer bildligt när det gäller bär i skogen, små inkomster från sidoverksamheter eller pantburkar som kommer i din väg när du är ute på promenad. Dessa ”små påsar” av pengar kommer både i form av extra inkomster men även som besparingar där kostnader kan undvikas, det senare gäller t ex när man kan plocka mat i skogen eller reparera något kring huset själv med återvunnet material.

Problemet med dessa pengar för den som jobbar heltid är att de kommer i för små förpackningar (några kronor här och där) och att det därför tar för lång tid att spara ihop tillräckligt för att bibehålla en normal konsumtionsdriven livsstil. För den som slutat jobba och som har en grundinkomst från ett investeringskapital och dessutom låga utgifter är saker helt annorlunda. Anledningen är att man inte behöver oroa sig så mycket över hur mycket eller lite pengar man tjänar/sparar på varje grej utan man kan istället fokusera på vad man uppskattar att syssla med och om detta samtidigt ger någon liten extra inkomst/lägre kostnad så är det bara positivt. Ska ta några exempel på hur jag tänker:

  1. Jag gillar att cykla men idag behöver jag oftast ta bilen även vackra dagar för att spara lite tid, till exempel till och från jobbet. När jag har slutat jobba så kan jag njuta av en cykeltur och samtidigt spara minst 20 kr milen.
  2. Jag gillar att skriva och det är därför jag har startat den här bloggen. Idag gör jag det på den enklaste möjliga plattformen och utan någon sponsring eller övriga inkomster. Jag betalar till och med lite för att ha min domän. Efter jag har slutat arbeta så kan jag med relativt liten insats skaffa lite inkomster till bloggen vilket räcker för att täcka kostnaden för dator, bredband och telefon etc. som behövs för att driva den. Låg timpenning kommer det vara men eftersom jag älskar att skriva så är det ju bara kul att det kan bli nettoneutralt eller lite positivt.
  3. Att hugga ved 2 dagar om året är skön aktivitet och då räcker veden till hela året. Återigen dålig timpenning men som tillfällig fritidssysselsättning riktigt trevligt. Det samma med att plocka bär, frukt, svamp etc.
  4. Bär, svamp och frukt har ganska lågt ekonomiskt värde eftersom det finns många som plockar professionellt men det finns inget som går upp mot att ha egen plockade grejer. Att sedan kunna förädla till sylt, mos och marmelad och ge bort i olika sammanhang eller om skörden är god till och med sälja blir en liten bonus.
  5. Pantburkar skräpar överallt där vi bor, jag ger mig inte ut för att samla dem men om de kommer i min väg så kommer jag plocka upp dem. Dessa små pengar ska inte föraktas.
  6. Jag gillar att föreläsa och lära ut. Inte tillräckligt för att göra det till yrke men om det finns efterfrågan på tillfälliga lärare eller någon enstaka föreläsning så skulle jag kunna tänka mig att hoppa på det. Inte heller detta ger några stora pengar men en liten påse kan det bli.
  7. Den kanske sista och viktigaste penningpåsen kommer dock från kostnader som går att undvika. Den som har tid kan undvika att köpa mycket nytt och onödigt. Återvinna och ta till vara och göra underhåll på hus, bil, cyklar, trädgård etc. själv.

Ingen av dessa penningpåsar är tillräckligt stor för att leva på och därför är dem underutnyttjade av den slavande medelklassen.

För oss som snart når ekonomisk frihet så kommer dessa möjligheter allt närmare och de är långt många fler än dem jag listat ovan! Vilka kan du komma på?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar