Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1452
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 mars 2017

Vi räddar världen en halv mazarin åt gången!

Jag gillar att fika, jag kan skynda mig att göra sysslor som behöver göras bara för att få en halvtimme över att sitta med en kaffekopp och bara vara. När jag blev fri så blev det därför också mycket fika. Efter en tid märkte jag att det kanske hade gått till överdrift och att jag gått på den där fällan igen som säger att mer av något bra är bättre. 

Detta medförde att jag gjorde två förändringar, för det första så började jag minska mitt kaffedrickande till två koppar på förmiddagen och en efter lunch. För det andra så i den mån jag tog något fikabröd eller annat sött till så tog jag en halv. Det är ingen hemlighet att jag gillar gubbfika så ganska ofta blev det kaffe och en halv mazarin mitt på eftermiddagen innan barnen ska hämtas. 

Detta med den halva mazarinen fick mig att tänka på en liknelse med ekonomi och ekologi...och att kanske "halv mazarin" tänket skulle kunna rädda världen.Så som jag ser det så är problemet som gör att ingen lyckas spara pengar och att ingen heller lyckas räkna ut hur vi ska kunna rädda planeten att vi tänker oss att vi inte ska behöva förändra på något. Istället ska vi göra justeringar i margnalen på ett ineffektivt liv och samhälle och på något magiskt sätt via detta rädda världen och vår egen plånbok. 

Sen kör vi fast i en massa detalj diskussioner...är det bättre att köpa kvalitet som varar länge eller billigt? Är det bättre att köra dieselbil eller elbil..Ska man klimatkompensera flygresan? Är verkligen ekomat bättre för miljön? 

I realiteten så behöver vi inte köpa någonting för att rädda både ekonomin och världen det är nämligen så att om vi bara bestämmer oss för att ta en halv mazarin så har vi vunnit super mycket. Om vi bor hälften så stort, om vi kör bilen hälften så mycket, om vi äter hälften så mycket kött och flyger utomlands vart annat eller tredje år istället för varje år. Om vi köper exakt så mycket kläder och saker som vi behöver och inte en grej till så skulle vi troligen mer än halvera konsumtionen av prylar. Detta gör att vi får 50% av inkomsten över till att spara till framtiden eller för att jobba mindre redan idag. Det skulle också effektivt halvera ditt ekologiska fotavtryck. 

Bättre teknik är ju förstås bra men om vi inte ändrar vår grundsyn på hur vi hanterar dessa frågor så kan ingen teknik i värden rädda oss, teknik kan tillockmed sätta oss djupare i problemen. Det finns nämligen något som heter rekyleffekt, vilket handlar om att den som sätter in ett effektivare värmesystem hemma, köper än mer bränslesnål bil eller hittar ett smart sätt att spara lite pengar på matinköpen sedan oftast tar dessa sparade pengar och köper något annat. Detta något annat har en miljöeffekt som i värsta fall till och med är högre än den vinst som gjordes på den ursprungliga effektiviseringen. Om du frågar människor vad de skulle göra om de hade mer pengar så svarar väldigt många "resa" och om denna resa sker till fjärranland med flyg så är det troligt att fotavtrycket ökar efter den initiala besparingen. 

För att implementera "halv mazarin" behövs dock inga stora tekniska framsteg det behövs bara en annan grundsyn. Egentligen en mer naturlig grundsyn nämligen att så väl ekonomi som ekologi handlar om hushållning med begränsade resurser.  

Vad tänker ni andra om detta? Tror ni att tekniken kommer rädda oss eller behöver vi göra egna verkliga förändringar för att rädda världen? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar