Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 oktober 2017

Läsarfråga - vad skulle ni göra om ni en massa mer pengar?

Förra veckan fick jag frågan från läsaren Emil kring vad vi skulle göra om vi fick betydligt mer pengar än vad vi har idag (se bild)

Svaret har jag givit vid några tidigare tillfällen i olika kommentarer men tänkte att det kanske var värt ett eget inlägg svaret är ganska enkelt egentligen. Oavsett hur mycket pengar som vi skulle få så skulle vi inte ändra vårt vardagsliv på något vis alls. Vi har allt vi behöver och lite till och det är aldrig pengar som sätter gränsen för vad vi gör. Dock är det klart att vi inte skulle tacka nej till mer pengar för det ger större möjligheter. Enkelt kunna dela in detta i två kategorier: 

  1. Lite mer pengar - skulle vi få lite mer pengar säg upp till ett par miljoner skulle nog i stort sett inget förändras över huvud taget. Möjligen skulle vi betala av det sista på huset men generellt så känner jag att det bara skulle bli lite mer säkerhetsmarginal på vår nuvarande kalkyl som fria. Över tid skulle dock troligen ett lite större kapital nu leda till ett betydligt större överskott om några år då vi ju egentligen inte behöver pengarna och så kommer vi kanske ändå in bakvägen på kategori två nedan nämligen...
  2. Mycket mer pengar - om vi skulle få jättemycket mer pengar mer än några miljoner eller till och med upp åt 10. 10 eller 1000-tals miljoner så skulle vi vara stabilt inne i den kategori som jag i måndagens inlägg kallade för överflöd och då skulle vi börja titta på hur vi på bästa sätt kan återföra dessa pengar till samhället för att komma andra till gagn.
  • Troligen skulle det vara en kombination av investeringar i lokalsamhället där vi bor, kanske några stipendier. Tänker också att det skulle gå att experimentera med lite mini-boenden med låga hyror för ungdomar, äldre och studenter något som jag tycker saknas. Detta är något jag skulle vilja göra idag om jag bara hade kompentensen/intresset att lära mig...men hade vi mer pengar så skulle jag ju kunna kombinera våra pengar  med någon annans kompetens för att bygga. Kanske inrätta någon form av investeringsfond för lokala företagare som kan tillföra samhället någonting, i grunden utan avkastningskrav men om det sedan går med vinst kan det återinvesteras i andra projekt. Någon form av stiftelse.  
  • Skulle också vilja göra något i andra fattigare länder. Troligen  i Mexiko där min fru har familjeanknytning och där vi skulle kunna bidra och samtidigt besöka dom vi hjälper och se vad som behövs och vilken nytta vi eventuellt kan göra. Jag tror ganska starkt på marknadsekonomi i lite skala och tänker mig kanske framförallt att stödja lokala entreprenörer utan villkor på avkastning men där en eventuell avkastning skulle kunna inveseras i nästa projekt. Sen tror jag på utbildning (i vidare bemärkelse än bara förläsning/klassrum/skola) och skulle gärna på olika sätt vilja bidra till större lärande. Etablera bibliotek, ge tillgång till onlineresurser eller föreläsningar för dem som inte har råd eller stipendier till duktiga elever som kommer från fattiga familjer. Det gemensamma är att jag tror att det är kraftfullt att kombinera eget driv med en liten hjälp på vägen snarare än att bara förutsättningslöst dela ut bidrag. 

 

Det är kul ibland och tänka den här typen av tankar och jag måste verkligen tacka Emil för frågan. Som ni ser är det tråkiga korta svaret att om vi fick mer pengar så skulle vi inte göra något annorlunda. Det lite längre svaret är  att vi skulle försöka se om dessa pengar skulle kunna hjälpa andra. Personligen tror jag att vi i framtiden kommer att hamna i någon typ av ekonomiskt överflöd och då så kommer säkert någon del av detta ovan att förverkligas även om vi inte vinner på lotteri eller ärver någon okänd rik släkting. 

Vad skulle du/ni göra om ni hade lite eller mycket mer pengar?

Jag skulle också uppskatta om ni vill skicka fler frågor för det här är roligt och förhoppningsvis givande även för er som läser. Frågor kan lämnas i kommentarer på bloggen via twitter @farbrorfri eller på mail frivid42@outlook.com. 

Taggar (blogg): 
26 februari 2016

Fredagsfunderingen - mer av något bra är inte alltid bättre!

Under rubriken fredagsfunderingen så brukar jag skriva av min filosofiska funderingar drivet av sådant jag själv gått och funderat över, kommentarer på bloggen eller ämnen som diskuteras i media. I mina blogginlägg har jag vanligen än väldigt stark personlig åsikt men när det gäller fredagsfunderingarna så är de mer ofärdiga tankar som jag hoppas kan uppmana till en diskussion som gör att både du som läsare och jag själv lär mig mer och kommer fram till nya tankar.

 

Veckans fredagsfundering handlar om att mer av något bra inte nödvändigtvis är bättre. Tycker att jag ser tendenser i vårt samhälle som leder till överkonsumtion och övertro på gamla lösningar då ”det funkat förut” ska ta några exempel på vad jag tänker från helt olika områden av livet och samhället.

 

Automatisering och effektivisering av jordbruket - har gjort våra liv mycket bättre och där tidigare större delen av befolkningen fick nära nog jobba ihjäl sig i jordbruket och maten ändå inte räckte så kom vi till ett läge där en liten del av befolkningen kund producera mat till resten som därmed kunde syssla med annat. Men sen når man en gräns, det kortsiktigt mest rationella är att köpa mycket mat från andra länder…men är det bra i längden? Storjordbruk blir ännu större och mer av ”köttfabriker” där fabrikören kanske inte alltid känner lika mycket för djuren och naturen runt omkring sig. Att köpa in gödsel och foder är kortsiktigt mer lönsamt men är det bra för naturen?

 

Urbanisering - som en effekt till stor del av möjligheten att framställa föda med färre anställda så kunde fler flyta till samhällen och där skapades företag där man kunde jobba och framställa nya varor. Mänskor flyttade närmare varandra och samvaro gjorde att idéer blandades och kultur utvecklades med mera. Men bara för att urbanisering är bra/naturlig så betyder det kanske inte att större är bättre. Idag i Sverige upplever jag att småstaden många gånger är baktalad som ”tråkig” men den är också mycket praktisk då allt finns inom bekvämt cykelavstånd och man slipper de nackdelar som kommer av att för många människor bor på en liten yta. Om urbanisering i all oändlighet är bra så skulle vi tillsist alla leva i en enda stor stad hur skulle det vara? Dessutom så gör ju digitaliseringen att jag kan sitta var som helst och skriva detta som ni sedan kan läsa var som helst så frågan är om jag behöver flytta till storstán för att vara ”kreativ”?

 

Resor, restauranger och andra nöjen - visst är det kul att resa till andra länder men även inom Sverige och visst är det härligt att gå på en bra restaurang och en konsert. Men blir livet verkligen bättre av mer? Om man går från noll aktiviteter till en så ökar livskvalitet mycket och man uppskattar verkligen detta tillfälle men från 1-2 är ökningen av livskvalitet mindre och tids nog blir man så avtrubbad och man hör uttryck som att veckan på Kanarieöarna ”var OK” eller ”maten på restaurangen var god…men lite tråkig”, konserten var ”så där” och bio filmen var ”inte lika bra som den vi såg igår”.

 

Träning - de allra flesta i Sverige skulle nog må bra av att röra på sig mer. Skillnaden mellan att vara stillasittande och att ta en 30 minuter lång promenad varje dag är enorm på hälsan och om man lägger till lite övrig träning så mår man väldigt bra. Däremot är jag inte säker på att det (med mindre än att man tänker sig att leva på sin elit idrott) per definition är bra med all träningshets. Kommer vi få en generation (50-talister) som när de blir äldre består av två grupper…en med övervikt och hjärtproblem på grund av för lite aktivitet och en annan med utslitna knän, fötter och leder på grund av för mycket aktivitet?

 

Exemplen skulle kunna göras många fler, mat, vin, öl, tv-underhållning med mera, trevligt i lagom mängd men kan vara förödande i överflöd. Detta får mig att tänka på en låt av Emmylou Harris ”Deeper well” som handlar om hur den som blir beroende av något hela tiden måste leta sig djupare för att få en kick…längre ner i den mörka brunnen….

 

Hur reflekterar ni över detta? Är mer av en bra sak alltid bättre? Är det i människans natur att alltid övergöra allt?  

 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar