Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 mars

Lysningstips - Bigger Pockets Money

Behövs det verkligen en ny ekonmi podcast? Det kan man verkligen fråga sig men sen kommer det en ny och man inser att det finns nya perspektiv att ta in och nya format som förmedlar nya budskap. 

En relativt ny amerikans podcast som jag gillar är Bigger Pockets Money som leds av Mindy Jensen och Scott Trench det som gör denna så intressant är först att värdarna själva är ekonmiskt oberoende men fortsätter att arbeta med sådant som de tycker är kul men också att de har en härlig dynamik. För egen del gillar jag verkligen detta koncept med två värdar som själva är väldigt insatta och engagerade i ämnet. Kul också med en podd med en kvinnlig och en manlig värd där båda tar lika mycket plats! 

Länken ovan är till Youtube men podden finns självklart också i alla podcatchers. Detta är avsnitt två där Mindy invervjuad Scott.

Hoppas ni gillar! Vad är annars era favoriter?  

Taggar (blogg): 
17 juni 2017

Lyssningstips - pengar genom livets säsonger!

Podden Radical Personal Finance finns på min lyssningslista även om jag inte lyssnar på alla avsnitt så håller de vanligen mycket hög kvalitet. Det senaste som publicerades tidigare i veckan var riktigt intressant. 

I detta avsnitt diskuterar Joshua Sheats (ovan med familj)  hur pengar har olika betydelse i olika skeden i livet. Hur man under vissa perioder ska samla på sig dem likt ved inför vintern medan man under andra perioder ska använda dem för den frihet och de möjligheter de ger. Han diskuterar även hur "bara lite till" inte är ett relevant ekonomiskt mål...appropå att bli fri NU!

Hoppas ni finner denna lyssning lika intressant som jag gjorde och ha en fortsatt trevlig helg! 

Taggar (blogg): 
20 maj 2017

Sparsamhet, enkelhet, frihet!

Det har hänt en hel del på sista tiden med medverkan i diverse poddar och artiklar. I senaste nummret av unga aktiesparares stock magazin och i online magasinet livewellstockholm.se samt deltagande i poddarna "Andra Sätt" och "Epic Living & Business". Dessutom har jag fått chansen att föreläsa för olika sparintresserade grupper vid tre tillfällen på hemmaplan i Dalarna vilket också varit jätteroligt.  

I samband med detta har vi även berättat att vi rent ekonomiskt är i mål med vår frihetsplan och "fru fri" (Maribel) har sagt upp sig vilket innebär att vi blivit officiella med våra identiteter något som är både roligt och läskigt efter så många år som anonyma. 

Allt detta sammantaget så tror jag att många nya personer har hittat hit och därför tänker jag att de närmaste veckorna kommer användas till att skriva en del inlägg inriktade på att välkomna dessa nya läsare med att rekapitulera lite av de principer så gjort att vi kommit dit vi har kommit. Förhoppningsvis blir det en skön blandning mellan frihetsfilosofi och handfasta spar och investeringstips. 

För den som är ny här och vill ta tag i något direkt så rekomenderar jag att klicka in här där jag har summerat lite av det mest matnyttiga som skrivits hittils. 

Ha en trevlig helg och njut av (den tillfälliga?) friheten!!!

Taggar (blogg): 
13 maj 2017

Farbror Lyssnar - olika typer av andra sätt...

För den som har missat det så var jag med i en lång intervju i podden Andra Sätt den här veckan. Jag rekomenderar verkligen den podden (å inte bara det avsnittet där jag själv är med) till alla som ännu inte har lyssnat då Patrik Andersson gör ett riktigt bra jobb med att prata med väldigt olika människor som har det gemensamt att de väljer att leva på "andra sätt". 

Podden hittar du i din poddcatcher där du söker på "andra sätt" eller så går du in på webplatsen downshift.se där du hittar alla poddavsnitt med en kort beskrivning så att du kan hitta dom som du är särskilt intresserad av. 

Ett annat tips är intervjunpodden från Sverigesradio P1 som vanligtvis pratar med personer som lämnat hetluften. Tidigare politiker är ofta med och det avsnittet som jag tyckte var särskilt intressant var det från den 28/4 när Tomas Idegård (tidigare Moderat politiker) som valt att ändra sitt liv totalt och bli  Jesuitpater (präst) inom den katolska kyrkan. Inte en väg som intresserar mig men väldigt intressant att höra om dessa förändrade liv. Även en del andra avsnitt har varit intressanta då publika personer oftast är mer frispråkiga när karriären är avslutad. 

Bild ovan är ett förlag på plats och förtäring vid lyssning av ovanstående poddar! Ha en fortsatt trevlig helg!!

Taggar (blogg): 
10 maj 2017

På besök i podden Andra Sätt!

För ett par veckor sedan var jag i Stockholm och passade då på att sammanstråla med Patrik Andersson som driver podcasten Andra sätt som jag rekomenderat här på bloggen tidigare. Vi spelade in ett avsnitt som numera finns att tillgå via valfri podcatcher eller via hans webbplats downshift.se 

 

Lyssna gärna och återkom med kommentarer och funderingar! 

Taggar (blogg): 
11 april 2017

Podd tips - Jobb är inte intressant för mig..

Ibland snubblar jag på ett eller annat sätt in på poddar som jag normalt sett inte lyssnar på och en sådan råkade jag på förra veckan. Det är Aron Flam (han är tydligen nån typ av komiker) som driver podden "Dekonstruktiv kritik". I det senaste avsnittet är Alexander Bard gäst. De babblar på om ditten och datten..men 40 minuter in i avsnittet så hajar jag till för då glider de helt plötsligt in på att diskutera vad som kommer hända när de tekniska landvinningarna gör väldigt många jobb onödiga och vad som kan tänkas komma istället...kommer det några nya jobb? 

På detta följer ett mycket intressant resonemang av  Bard (Aron Flam säger inte så mycket) kring hur samhället måste bygga på vårt bidrag (alltså inte i meningen att man får bidrag utan att varje människa ska ge ett bidrag till samhället). Några citat ur det mycket intressanta resonemanget.   

"Om du är hyfsat frisk och klar i huvudet så vill du bidra till samhället" 

"Jobb är inte intressant för mig, det intressanta är ditt bidrag till samhället" 

Definitionen av jobb - "Jag går någonstans, gör någonting, låtsas att det är viktigt, får betalt och känner att jag lurat någon för att jag har fått de här pengarna" 

Bard menar också att det skulle kunna vara acceptabelt i detta sammanhang med någon form av basinkomst/medborgarlön men att det kommer bli svårt att genomföra i praktiken då det omöjligtvis kan kombineras med vårt nuvarande samhällssystem. Möjligen en negativ beskattning på låga inkomster skulle kunna vara en konstruktion som får avsedd effekt? 

För egen del så håller jag med Bard i två saker, för det första så har jag jättesvårt att se att det en skulle kunna finnas traditionella jobb till alla i en framtid där automatiseringen når mycket längre än idag. För det andra så tror jag så pass mycket om människor att de flesta skulle vilja bidra på något vis ändå även om det inte är genom ett jobb. Detta bidrag behöver inte alltid var kopplat till en inkomst. 

Måste rekomendera alla som har något intresse kring dessa frågor att lyssna på åtminstone de 10 minuterna av avsnittet där detta diskuteras (från 40:e minuten och frammåt).

Kom gärna tillbaka hit sen och kommentera och diskutera hur ni ser på denna intressanta diskussion!  

26 mars 2017

Podd tips - Andra sätt!

För lite sedan fick jag tips av en kompis om en podd som heter "Andra sätt" vilken drivs av Patrik Andersson som åker runt och intervjuar personer som valt att leva livet på lite annorlunda sätt.

Människorna han träffar är en väldigt hetrogen grupp med fritänkare och det är allt ifrån pressen i arbetslivet, viljan att göra något annat, viljan att rädda världen eller helt enkelt bara en känsla av att konformitetens kostym sitter lite för trångt som drivit dessa människor.  

Bredden i människoöden är stor från framgångsrika karriärister som känner behovet av att göra något nytt till studenter som flyttat ut på landet direkt efter skolan, byggt en vagn och lever på väldigt lite men med stor frihet. Jag har nu under ett par veckor lyssnat på alla 29 avsnitten och även om man ju självklart har sina favoriter så har inte ett enda varit ointressant.  

Intressanat för den här bloggens läsare är nog också att det i snart sagt varje poddavsnitt kommer en diskussion kring hur ett liv med mindre utgifter är ett friare liv då man kan göra lite som man vill så länge som man inte har kravet på att dra in stora summor pengar varje månad. Om detta sedan är att jobba som frilans, snickare, vårdbiträde, starta eget...eller leva på ett kapital innarbetat tidigare så är det sparsamhet och "gör det själv" som möjliggör i stort sett alla dessa olika liv som beskrivs. 

Podden hittar du i din poddcatcher eller via webplatsen downshift.se väl värt en lyssning för dig som vill göra saker annorlunda och behöver inspiration. 

Jag swishar nu! Patrik Andersson driver den här podden utan vinstsyfte men ber om hjälp från sina lyssnare via insättning på swish 123 029 63 43 eller bankgiro 817-3072.  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar