Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 april 2016

Favorit i repris - Kapitalets utveckling - De senaste 10 åren och vidare mot framtiden!

På twitter var det någon som kommentarade att det skulle vara roligt att veta hur vår resa har sett ut sedan vi började ta sparande på alvar. Därför tänkte jag köra några favoriter i repris från den gamla bloggen och börjar med hur vårt kapital utvecklats över tid. Desssa inlägg skrevs sommaren/hösten 2015 så alla tidangivelser ska utgår från detta. 

Eftersom även vår budgetmodell och uppföljning har utvecklats så ska jag säga att graden av säkerhet i detta är större för de senaste 5 åren men ändå så ger detta en bra bild av hur saker och ting har utvecklats.

Anledningen till att jag tar 2005 som startpunkt var att det var året som herr och fru frivid42 gifte sig och på allvar påbörjade sina liv tillsammans (vi hade då redan varit ihop i 5 år). Vi började båda jobba några år tidigare och under den perioden så sparade vi mycket lite och kapitalet var i bästa fall konstant på några hundratusen kronor i form av insats i en bostadsrätt och några få slantar på banken och i aktier. Vi åkte runt i en bensinslukande sportbil och levde som om det inte fanns någon morgondag...sen skedde en förändring om än långsam till en början.

Kaptal 2005 till 2015

Några intressanta reflektioner med tanke på denna graf är för mig:

  1. Vi har aldrig suttit i lyxfällan och på så sätt var vi lyckligt lottade att vi inte startade vår resa på minus dock var studielånen stora i början och pensionsavsättningarna små så netto kapitalet var mycket lågt (kan hända till och med lägre än vad denna graf visar men detta är min bästa uppskattning)
  2. 2005-2007 var starten på vårt sparande och även om vår sparsamhet började spira så var det mer på grund av höga inkomster när vi bodde utomlands i några år. Sakta började vi dock få en känsla av att det måste finnas något mer i livet än "köp och släng".
  3. 2008-2010 gick mycket pengar åt till att etablera ett boende (det vi spenderade i vårt boende genom att uppgradera standarden tog vi det direkt som en kostnad och inte som en investering, samma sak när vi köpte våra bilar kontant).  Vi tyckte då också att vi gjorde ett rätt bra jobb som sparade några 10-tal % av inkomsten vilket vi nu i efterhand ångrar att vi inte ökade tidigare.
  4. På våren 2011 kom vi först i kontakt med Early Retirement Extreme och därigenom Mr Money Mustache och det var då det verkligen tog fart. Varför "bara" spara 10-30% när man kan spara 50-60%.
  5. 2012-2014 nu hade vi möjlighet att lösa det sista bolånet och med en växande aktieportfölj började det verkligen ta fart. Vi fick även löpande högre inkomster samtidigt som vi kom på sätt att dra ner på kostnaderna.
  6. 2015 och 2016 (prognos) har goda möjligheter att bli rekordår med en prognostiserad kapitalökning på ca 1 MSEK per år varav 4/5 nysparande och 1/5 avkastning.
  7. 2017-2018 (prognos) Blir en långsammare sparperiod när jag slutar jobba och när frufrivid42 blir ensam familjeförsörjare. Prognosen pekar på 6 MSEK till slutet 2018 och under de två sista åren räknar vi med ungefär lika delar avkastning och nysparande.

Vid ett senare tillfälle ska jag återkomma till alla de ekonomiska misstag vi har gjort vilka nu medfört att vi behöver jobba ända in i 40 års åldern.

Vad är era reflektioner kring detta? Har ni haft en liknade resa? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar