Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 februari

Vi har slutat spara till våra barn!

Några kommentarer här på bloggen och även på twitter/facebook har fått mig att förstå att det nog var lite för länge sedan vi pratade om hur vi sparar (eller inte sparar) till våra barn. Samt hur det förhåller sig till den budget som vi redovisar här på bloggen. 

Vi väljer att spara tillsammans med barnen vilket innebär att utöver den basbudget som vi har så lägger vi undan pengar till lite större saker som vi vill göra tillsammans som familj. Gradvis när de blir äldre så får barnan lite mer inflytande över hur vi använder dessa pengar och vilka resmål och/eller aktiviteter vi ska göra för dem.  Utöver detta som vi sparar tillsammans så har vi ett litet kapital som vi satte undan innan 2014 som ni står kvar och som vi hoppas kunna använda för att hjälpa barnen när de blir äldre. Vi kommer dock troligen inte att ge dem någon större klumpsumma på 18 års dagen och därför står detta sparande i eget namn. 

Vi har svårt att se att vi kan försvara resor tvärs över världen varje år vare sig ekonomiskt eller miljömässigt. Därmemot så vill vi åka och hälsa på släkten i Mexiko med jämna mellanrum och vi vill att barnen ska lära sig bra Spanska. I grova drag tänker vi därför att vi delar upp barnbidraget på detta sätt över tre år för att göra saker med barnen. I vintras var vi i Mexiko så nu börjar vi om på år 1. 

  • År 1 - Vi sätter undan 900 kr i månaden (10 800 per år) för att göra lite extra roliga saker under sommaren. Detta är utöver vår ordinarie budget och ska bara vara sådant som vi kunde leva utan men tycker är trevligt att göra. Barnen är med och bestämmer vad vi ska göra med detta. Vi är mest hemma och gör kortare utflykter (upp till någon dryg vecka) i Sverige/Norden. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 
  • År 2 - Vi sätter av lite drygt dubbelt så mycket (600 i månaden år ett + 1500 i månaden år 2) till semester år 2 och tänker då att vi ska kunna göra en resa i Europa. Om vi är borta mer på sommaren så kan det även bli aktuellt att hyra ut boende på hemmaplan därav tror vi att denna budget kommer räcka väldigt långt när det inte ingår några långa flygningar eller liknande. Troligen kommer resan i Europa att vara i bil och/eller tåg. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 
  • År 3 - Vi sätter av 3000 kr i månaden under de två första åren och sedan under det tredje året sätter vi av hela beloppet på 4500 kr. Detta är det tillfälle när vi kan flyga och troligen handlar det oftast om att åka till Mexiko och USA, när barnen blir äldre kan det kanske också bli andra delar av latinamerika (eller övriga världen). Även här tänker vi oss att vi skulle ha möjlighet att hyra ut boende på hemmaplan under sommaren varför budgeten kanske är tilltagen i överkant även för 2 månaders semester. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 

Vi håller dessa pengar separarade från övriga av några olika anledningar. För det första så är detta ren lyx och sådant som vi skulle kunna avstå ifrån om vi inte hade detta utrymme. Vi tror att detta är pengar som på detta vis kommer barnen till godo och vi tror att det kan ge en del bra lektioner i både ekonomi och samtidigt uppleva lite av världen när vi nu har det utrymmet. Vi tror inte heller på att det bästa sättet att hjälpa barnen i framtiden är att göra dem till miljonärer på 18-årsdagen utan att de får lära sig att hushålla med pengar. 

Hur gör ni andra med sparande till barnen? Hur mycket sparar ni och på vilket sätt? 

 

Taggar (blogg): 
23 juni 2016

Fredagsfunderingen - Spara med barnen?!

Japp jag vet att det är torsdag idag...men vem läser egentligen bloggar på midsommarafton:-) 

Vår övertygelse är att man lär barnen om ekonomi genom sitt exempel och att ingen sparad summa i världen kan rädda ett barn som växer upp utan att lära sig grundläggande ekonomiska principer. Lite enligt principen "om du ger en människa en fisk så är hon mätt för en dag, lär henne fiska och hon är mätt resten av livet".  

Därför valde vi att för ett år sedan sluta sätta in i det sparande som vi fram till dess hade haft till barnen och som vi planerar att ge dem på sina respektive 18-års dagar (eller när vi tycker det är lagom, finns i en Kapitalförsäkring i mitt namn). Då hade vi stoppat undan cirka 80 tkr per barn som nu får fortsätta att generera avkastning fram till de blir vuxna. Det var barnbidraget och flerbarnstillägget som vi sparade till barnen och det går nu istället in i något som vi kallar "resespar" och som vi skriver upp månadsvis på insidan av en dörr i köket. Resespar är tvådelat. 

  1. Vi sparar 3000 kr i månaden till en långresa som vi ska göra 2018 när även frun ska vara fri och då vi planerar att vara borta en hel sommar. På 3 år kommer detta ha blivit drygt 100-tusen. Kombinerat med att vi kommer försöka göra något husbyte eller uthyrning under den resan samt att vi ju gör av med pengar även när vi är hemma så kommer det kunna bli en mycket fin resa tillsammans. Barnen kommer få vara med och tycka och tänka kring vad vi ska göra med dessa pengar och hur vi ska lägga upp resan. 
  2. Vi sparar även 754 kronor per månad inför semester innevarande år. Det blir cirka 9000 kr per år vilket vi kan använda i sommar för att göra roliga saker med barnen. Nu till sommaren blir det troligen en studsmatta (för alla dagar hemma) och så någon utflykt/övernattning som vi gemensamt bestämmer. Barnen kommer få vara med och bestämma och därmed lära sig av hur vi använder dessa pengar. 

Med detta upplägg tror vi att vi vinner flera saker. Först så har vi lagt undan lite pengar vilket kommer hjälpa barnen att få en (liten) flygande start på sitt vuxenliv. Samtidigt genom att spara tillsammans till mindre och större resor/aktiviteter under hela uppväxten så hoppas vi att de förstår mer om sparande och vad man kan åstakomma om man planerar och lägger undan löpande. Vi gör saker tillsammans men barnen vet var pengarna kommer ifrån och hur vi har sparat ihop dem och förstår att pengar inte magiskt uppkommer från "mamma och pappa banken" utan att man faktist måste spara. Tror att det kommer hjälpa dom mer än någon summa som vi någonsin skulle kunna sätta in på deras konton när de blir vuxna. 

Hur gör ni? Sparar ni till barnen eller avstår ni helt? Vilka överväganden är det som legat till grund för det? 

Taggar (blogg): 
2 juni 2016

Fritid kostar inte pengar!

En vanlig invändning mot att kunna gå i tidig pension eller bli ekonomiskt oberoende genom sparsamhet är att det kostar så mycket mer pengar att vara ledig än att jobba. Visst det kommer finnas flera timmar på dagen att använda till att bränna pengar men varför skulle man göra det. Jag tror att detta bygger på uppfattningen att man i realiteten skulle vara på en jättelång semster och det vet ju alla hur det är. Dyra hotel, restaurangmat, alkoholhaltigadrycker, båtar, flyg med mera.

Personligen måste jag säga att de mest fantasilösa kommentarna jag någonsin fått höra är "Det går ju sjukt mycket mer pengar om man har fritid än om man jobbar" och "det kommer bli sjukt långtråkigt".

För det första skulle jag vilja utmana grundsynen att en semster skulle behöva se ut på det sättet, vad hände med en cykeltur till sjön eller kaffe på stugtrappen. Men ännu viktigare är att ekonomsikt obereoende/tidig pension inte är det samma som semster det är vardag. Åker man till ett annat land så kan man stanna i 3 månader eller 3 år och då kan man hyra en lägehet precis som lokalbefolkningen och ofta leva billigare än hemma. Väljer man att stanna hemma varför inte lägga sig till med aktiviteter som kostar ganska lite men som ger mycket. Skaffa en hyfsad cykel och upptäck hela ditt närområde, Läs alla klassiska verk på biblioteket eller skriv själv en bok. När tiden inte lägre är lika begränsad så kan man kosta på sig att verkligen leva...

Sen när blev fritidsysselsättningar något man köper inte något man gör?  

 

Taggar (blogg): 
7 mars 2016

Resor - Upplev världen utan att spränga banken!

Min tro är att människor efter att ha fått smak på att resa kommer vilja fortsätta att uppleva världen. Dock tror måste det blir slut på alla detta löjliga beteenden med en eller två veckors resor tvärs över värdlen som företas idag. Kan vi råda bot på detta så får vi pengar kvar och dessutom för att det ska finnas något kvar att se för våra barn och barnbarn. 

Precis som med mina tidigare inlägg om Boende och Transport/Bil så menar jag att för att kunna uppleva mer för mindre kostnad så måste resor helt tänka om. Visst försök gärna hitta prisvärda flygbiljetter och hotel men framförallt fundera på hur du ska resa och framförallt hur ofta och hur länge du ska vara borta.

Res aldrig från något - det finns två anledningar att resa den ena är positiv och utgår ifrån att man vill uppleva andra delar av världen och andra kulturer. Den andra är negativ som utgår ifrån att vi inte är nöjda med våra liv och måste fly. Det senare bör du snarast råda bot på för ingen chartersemester i världen (hur dyr eller exotiskt den är är) kan kompensera för ett liv som inte fungerar...det är lönlöst att försöka köpa sig förbi detta faktum. 

Uppskatta det du har omkring dig - ibland tycker jag att vi gör det för svårt för oss. Sverige är ett vackert och glesbefolkat land vilket betyder att även om du bor i en storstad så kan du få magnifika naturupplevelser inom några minuters avstånd och åker du några timmar så finns det så mycket att uppleva att du inte behöver åka någon annanstans på flera år. Vi har kuster, sjöar, berg och stora vidder att beslöka här...man behöver inte åka till andra sidan jorden. 

Sätt resans längd i relation till tiden du kan vara borta - nu kommer många bli besvinkna för jag menar att det är helt orimligt att flyga till Thailand, Latinamerika eller Sydafrika med mindre än att du har ett par månader ledigt. En bra tumregel kan vara "en vecka borta per flygtimme". Om du har en vecka ledigt = inom sverige. Ett par veckor = inom europa, Ett par månader = världen. Detta betyder att tiden, pengarna och utsläppen från resan slås ut över flera dagar på resa. 

Lev som lokalbefolkningen - om du använder metoden ovan så kommer du troligen resa mer sällan men vara borta längre. Det betyder att man troligen kan hyra en lägenhet och att man kan leva mer som lokalbefolknngen. Eftersom de flesta länder är billigare att leva i än Sverige så är det troligt att även om du har kostnader för boende hemma så kommer du kunna göra resan med mycket lite extra kostnader. Du kommer också uppleva mycket mer av ett nytt land om du "flyttar dit" ett par månader snarare än upplever en generisk charterupplevelse.  

Inkomster på hemmaplan -  om du är borta lite länge (men även vid kortare tider) så kan det finnas möjlighet att hyra ut huset/lägenheten på hemmaplan. Kanske finns det turister eller pensoner som tillfälligt arbetar på orten som gärna hyr ett par veckor eller ett par månader? Du kommer inte använda bilen när du är borta, går den att hyra ut? 

Res inte, flytta! - När man väl är fri så kan man ta inspiration från Jakob Lund Fisker som skrivit boken och bloggen Early Retirement Extreme har skrivit att "jag har inte råd eller intresse av att vara turist men jag kan flytta var som helst i världen om jag vill". Om din inkomst kommer passivt så har du möjlighet att kanske spendera ett eller flera år utomlands..med detta kommer vissa extra kostnader men eftersom Sverige är ett relativt dyrt land att leva i så kan det även bli en netto besparing samtidigt som familjen får en unik upplevelse av att leva i en annan kultur istället för att bara titta på den som turist. 

Sist och också minst - så är det värt att kolla jämförelse siter och hitta bra priser på resor men kanske ännu viktigare kolla så att man inte köper grisen i säcken och hamnar på ett dåligt ställe som inte lever upp till förväntningarna. Dessa små marginella besparingarna är dock en piss i havet jämfört med ovanstånede nytänk kring resor. 

Hur ställer ni er till resor? Charter till Thailand på sommaren och en vecka i alperna varje vinter...eller hemester varje gång? Har ni något "gräns" för hur länge ni vill vara borta för att ta en lång flygresa?  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar