Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 april 2016

Fredagsfunderingen - Att lära av naturen!

Hur gärna vi än verkar vilja ignorera det så lever vi forftfarande i och av naturen. Dock är det väldigt lätt att glömma när man lever en modernt liv med arbete på kontor, transport i bil och promenader på asfalt. Detta gäller alldeles speciellt den som bor i en storstad men även på landsbygden är vi (tyvärr) ganska skyddade från naturen. Min upplevelse kan dessutom vara att för den moderna människan så upptäcker man bara naturen när den är ett problem, när det regnar på väg till jobbet eller när det är halt på gatan på grund av snö och is. 

När man som jag är fri så lever man mer i och med naturen. Man går ut om det är soligt och in om det blir tråkväder och upptäcker hur många vackra dagar vi faktiskt har i detta land där alla klagar på vädret. Man upptäcker hur mycket jobbigare det är att cykla uppåt än nedåt med cykelkärran på väg till skolan eller återvinningscentralen. Jag får därmed mer respekt för det bränsle som vi annars tankar i bilen och som drar inte bara oss själva utan även vår plåttron upp för backen utan minsta ansträngning. För den som vill öka sin respekt för energin som finns i en liter diesel så testa att putta din bil 2 mil vilket är så mycket som vår ganska stora 7-sitsiga VW Caddy går på en liter diesel.

Om man promenerar över stock och sten i naturen istället för på plan väg och upptäcker hur varierande och härligt underlaget är men även hur man hela tiden måste vara på helspänn för att inte trilla omkul i en grop eller på en rot. Andra exempel kan vara att testa på att odla själv eller hugga ved. Det ökar respekten och förståelsen för naturens styrka och samtidiga bräcklighet något som jag tror att vi skulle må bra av att påminna oss själva om ibland så att vi lever med och inte mot naturen.  

Hur påminner du dig själv att du lever i och av naturen? Vilka är dina härligaste och jobbigaste naturupplevelser? 

 

 

 

Taggar (blogg): 
20 mars 2016

Varför jag samlar burkar men inte vill ha ett jobb!

Jag har mycket stor respekt för pengar varför jag har mycket svårt att gå förbi en pantburk eller flaska som ligger på marken eller synligt i en suptunna. På samma vis gillar jag att plocka bär och blir sällan så lycklig som när jag hittar svamp i skogen.

Däremot älskar jag inte pengar varför jag inte intresserad av ett vanligt jobb. Missförstå mig rätt jag har verkligen inte tänkt att låta bli att arbete resten av livet men däremot vill jag aldrig mer vara uppbunden 8-17 dag ut och dag in. 

Skilladen mellan exempel 1 (Burkar, bär och svamp) och exempel 2 (ett vanligt jobb) är ju självklart det åtagande som jobbet innebär att vara på plats vissa tider månad ut och månad in. Burken böjer man sig ner och tar upp, sen är det gjort. Bär plockar man några timmar per dag under några dagar på hösten (om man vill) och sen är det bra med det och det samma med svampen. Du är inte mindre fri att göra vad du vill imorgon för att du har plockat bär idag. Det är annorlunda med det traditionella arbetet där du förväntas vara tillgänglig dag efter dag efter dag som till sist blir månader och år. 

Nu kanske ni förstår något mer varför jag gjort de val jag har gjort? Jag har stor respekt för pengar, är sparsam och har inget emot att göra saker som på ger dålig timlön så länge de inte begränsar min frihet.

Har du några liknande exempel, vad kan du tänka dig att göra och vad kan du inte tänka dig att göra? Nu och in en möjlig framtid? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar