Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
18 maj 2016

Utnyttja andras ovilja att behålla sina pengar!

Min absoluta önskan är att alla skulle bli mer sparsamma och jag tror att samhället skulle vara en bra mycket bättre plats att leva på om vi fokuserade mindre på konsumtion och mer på sparsamhet och investerade tid i våra samhällen och medmänniskor snarare än  pengar i våra hus, bilar och pooler. Under tiden som samhället kommer ikapp kan man dock passa på att utnyttja andras ovilja att spara!

Nedan några närliggande exempel på dessa möjligheter: 

  • En granne som driver en egen verksamhet och som under startskedet är tvungen att vara noga med utgifterna byggde ett nytt kök och badrum för sammanlagt 50 000 kr (varav hälften för hantverkshjälp) med hjälp av inköp på blocket av inredning som var nästan ny men som andra skulle kasta ut och byta. 
  • Ett bageri i trakten säljer gårdagsbröd för 10 kr (ordinarie pris 25-30 kronor) massor med kunder kommer in varje morgon...de flesta tittar inte en på gårdagsbrödet utan köper det nybakta. Detta är grovt bröd som håller sig lika gott i en vecka men på grund av ointresse så finns det alltid 10 kronors bröd till oss. 
  • Vi har en liten "Nära" butik på orten där vi bor, det betyder ett bra men begränsat utbud. Ändå har jag i stort sett inte detta år betalat ordinarie pris på kött/fisk/fågel/korv eftersom de nästan alltid har något på kort datum. Andra kunder går in i butiken och går rakt förbi dessa varor...jag förvånas och tar korven med 1 dag kvar på hållbarheten för 10 kronor istället för den som ligger bredvid som har en veckan kvar för 25 kronor....
  • Häromdagen hade de till och med jättegod folköl (ICA Selection Ale/ Nils Oscar) som började närma sig utgångsdatum och som de sålde för under 30% av ordinarie pris. Köpte 8 stycken men ångrade sen att jag inte köpt fler för det priset...gick tillbaka 5 timmar och 100-tals kunder senare och till min förvåning fanns massor kvar i hyllan...ännu mer till mig! På samma vis när julöl såldes dagen efter nyår för 10 kr för ett 6-pack...funkade faktiskt bra till revbensspjällen en veckan senare och inte bara på juldagen:-)
  • På vår ort finns det loppisar till bredden fyllda med barnkläder, sportutrustning, leksaker, möbler etc och mycket i gott skick. När våra barn är klara med ett par skor så är de verkligen helt slut..men på loppisen står rader med nästan nya skor för några tior. Andra ratar detta och när vi behöver något så går vi dit och köper för nästan ingenting. När vi har nått över hemma så ger vi bort det till samma loppis, för vi vill inte ha mer prylar än nödvändigt.  

 

Mycket av detta ovan skulle inte vara möjligt i ett samhälle mer fokuserat på effektivitet och sparsamhet, och det är ett samhälle som jag skulle vilja leva i egentligen. Det skulle för det första vara mycket mindre "svinn" och för det som dök upp till exempel med kort datum skulle det vara många som skulle vara intresserade. Men så länge slöseriet förtsätter så kommer vi fortsätta att utnyttja detta till vår fördel. 

Har ni exempel på andra områden där ni kunnat utnyttja andras ovilja att spara pengar till er egen fördel? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar