Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 april 2016

Köper vi aldrig något nytt?

Snålcoachen skrev i helgen ett inlägg om att sparbloggare aldrig verkar köpa något nytt i kontrast till den övriga bloggosfären där många verkar renovera köket oavbrutet och köpa 5 nya jackor till varje säsong. 

Frågan som ställdes var om vi aldrig köper något nytt och om inget någonsin går sönder? I det fall vi faktiskt köper något nytt hur går vi till väga?

Delvis så går ju lite färre saker sönder hemma hos oss för att vi har lite färre saker och vi byter dem endast när det är absolut nödvändigt alltså inte bara för att de börjar bli gamla. Men självklart går saker ändå sönder jag kan ta några exempel på nya inköp de senaste åren i vårt hushåll. 

Kyl/Frys, Tvättmaskin, Diskmaskin och dammsugare - är de kapitalvaror som vi köpt under senare år. Kort så går vår process ut på att vi kollar tester vilka produkter som är bäst och sedan köper det från en lokal handlare som vi har förtroende för. Det är jobbigt när saker går sönder inte bara för plånboken utan även för omaket att vara utan maskinen samt tiden det tar att faktiskt efterforska och köpa nytt. Därför går vi på "buy quality cry once" är det gäller denna typen av varor. 

Husreparationer - vi har gjort en del reparationer på huset under de senaste åren. Nu senast var det ett staket som höll på att ramla i bitar. Hade det varit nu när jag är fri hade vi kanske försökt göra det själva men nu behövde vi ta in hantverkare och då går vi även här väldigt mycket på förtroende men tittar även på pris. Ett "hyfsat" pris från en hantverkare med stort förtroende jämfört med ett "superpris" från någon jag inte litar på så vinner förtroende varje gång. Det finns inget som kostar så mycket i pengar och förtret som ett dåligt genomfört arbete.

Bilar - vi har inte köpt någon ny bil de senaste två åren men däremot så behövde vi byta bromsar på den ena föra året. Även här jämför jag verkstäder men går framförallt på förtroende. Även nya vinterdäck behövde införskaffas i höstas.

Kläder - är ju också något man behöver köpa ibland. För barnens räkning går vi tillväga så att vi först besöker en loppmarknad för att se om det finns något som passar och om inte går vi ned på samma gata och handlar på den vanliga klädaffären istället. Vi handlar även kläder i nästa storlek på loppmarkand om vi hittar något som är bra. För egen del är jag också öppen för att handla på loppis men hittar väldigt sällan någonting. Å andra sidan sliter jag sällan ut något helt akut och kan vanligen vänta till Rean i slutat av säsongen då jag kan köpa en bra produkt till ett reducerat pris. För vissa kläder där man vet exakt vad man får kan även "online" vara bra men det är jobbigt tidsmässigt om man behöver skicka tillbaka och storlekar är vansinnigt svårt...konstigt kan tyckas att till exempel jeanslängden 34 tum inte är lika lång alla gånger? 

Hade inget gått sönder de två senaste åren (vilket inte är troligt med hus, två bilar, 3 barn, 2 vuxna) så hade uppskattningsvis vår kostnadsnivå varit 5 000 kr lägre i månaden. Denna nivå kan självklart förekomma under korta perioder men med vårt liv så kommer något gå sönder och behöva bytas minst en gång i kvartalet även om man försöker hålla igen. 

Hur ser det ut hos er? Hur går ni tillväga när något behöver bytas ut?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar