Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 januari 2017

Vinn boken Job Free - Dag 5 Startups!

Detta är dag fem i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

Den fjärde och sista metoden för att lämna ekorrhjulet är Startups. Skillnaden på detta och ett vanligt företag är att en startup ska vara startad med tanken att entreprenören tids nog ska kunna stiga av och sälja företaget. Efter att företaget är sålt så ska entreprenören sedan kunna leva på det kapitalet och vara fri resten av livet. Detta är troligen den metoden som har högst risk för att misslyckas men också högst potentiell avkastning. 

När vi pratar startups så kan vi kanske komma att tänka på olika typer av internetbolag som säljs för miljardbelopp men det kan vara mycket mindre än så och inom helt andra brancher. Det kan vara ett litet nichat bolag (vad författaren Jake Desyllas startade och sedemera sålde) som inte betingar några fantasisummor men väl tillräckligt för entreprenören att sedan leva ett gott liv på avkastningen. Tanken är att entreprenören sedan ska leva på avkastningen på det kapitalet så på det sättet påminner det om planen för extremspararna även om metoden för att få ihop kapital ser helt annorlunda ut. 

Likt extremsparande kan detta också bli en väldigt lång väg till frihet. Att starta något i år och sälja det nästa år händer inte ofta så det handlar om att i många år bygga upp något som tillsist har ett betydande värde för någon annan som är beredd att betala för detta. Fördelen här är att man får bygga upp sin egen verksamhet inom något som man då också förhoppningsvis är intresserad av och att man bygger kompetens inte bara inom det specifika området men även i att starta, driva och bygga företag vilket kan återanvändas i senare projekt. Nackdelen är att det inte går att räkna på hur lång tid det kommer att ta för att bli fri och det är större risk att den dagen faktiskt inte kommer (jämfört med samtliga av de andra tre metoderna). 

Detta är nog den metod av de fyra som jag har svårast för med min mentalitet samtidigt är jag väldigt imponerad av personer som gör denna resa. Troligen är det osäkerheten i att kunna förutse utfallet som jag har svårt för. Även om jag inte är någon extrem riskminimerare så vill jag kunna beräkna möjliga utfall med någon form av säkerhet vilket är i stort set omöjligt med startups. 

DET FINNS FORTFARANDE MÖJLIGHET ATT VINNA ETT EX AV BOKEN (TOTALT TRE FINNS) FÖR DEN SOM KOMMENTERAR OCH KOMMER MED INTRESSANTA FUNDERINGAR OCH UTMANINGAR! 

Imorgon blir det summering, annalys och fredagfundering som sig bör. Häng med!

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar