Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 maj 2016

Fredagsfunderingen - har du (o)tur?

Idag är det fredag den 13:e en dag som många förknippar med otur och då är det intressant att fundera lite över hur det egentligen förhåller sig med tur och otur. 

På ett vis så kan man säga att våra liv till stor del avgörs av turen, i vilket land föds vi, i vilken familj och under vilken tid växer vi upp? Personer födda i Sverige sedan början av 1900-talet har generellt sett haft mycket bättre förutsättningar än de flesta människor som finns eller har funnits på vår jord. Ändå är det inte alla som lyckas. Man kan ha oturen att bli född i fel familj, det behöver inte alls röra sig om rikedom/fattigdom utan även missbruk, psykisk ohälsa med mera drabbar familjer och framförallt barn. 

Man kan även se människor som växer upp med exakt samma förutsättningar (till exempel i samma familj) men där någon lyckas med det mesta medan det andra syskonet liksom alltid hamnar fel. Ett annat mer lättsamt exempel där det är svårt att dra en tydlig gräns mellan tur och otur är små vardags situationer som när jag i onsdags tappade mobilen ut bakfickan och ner i toaletten...OTUR...men den klarade sig efter att blivit avtorkad och torrblåst med hjälp av damsugaren TUR! Efter att det stod klart att mobilen klarade sig kände jag mig betydligt mer som någon med tur..trots att jag nu bara var tillbaka på ruta ett...

På något vis är det helt lönlöst att tänka på tur eller otur eftersom man är där man är och det enda man kan göra är att försöka påverka framtiden. Om man hade taskiga föräldrar eller kommer ur ett dåligt förhållande så kan man lära av det men det finns inget syfte med att gå och älta det förflutna. Historien har redan passerat och framtiden är ett oskrivet blad. 

Personligen är jag lockad av begreppet serendipitet som jag skrivit om tidigare. Det är ett begrepp som inte direkt används i svenskan men andvänds flitigt i engelskspråkiga texter och tal. Serendipitet så som jag förstår det handlar om att ha möjlighet att ta vara på turen. Att ha satt sig i en situation som gör att man kan ta vara på tillfällen som kommer. I börssammanhang kan det vara att ha ett sparkapital att ta av den dagen som en kanoninvestering dyker upp. Eller att kunna köpa de där boendet man drömt om när det blir till salu eller hoppa på det där jobberbjudnadet även om det innebär lite mindre trygghet. Framgångsrika idrottsutövare som Ingmar Stenmark med flera tillskrivs citat med andemeningen "att de har mer tur ju mer de tränar" vilket är ett exempel på serendipitet. Förmågan att ta vara på turen. 

Hur ser ni på tur respektive otur? Har ni exempel på när turen varit direkt avgörande i era liv och i hur stor utsträckning tror ni att man skapar sin egen tur? 

Taggar (blogg): 
21 mars 2016

Serendipitet - och förmågan att ta vara på turen!

På senare år så har ett engelskt uttryck fått mer fäste även i det svenska språket nämligen serendipitet eller serendipity på engelska. Man skulle kunna säga att det är "tur" men i på det sätt som det används så skulle jag vilja säga att det handlar mer om turliga omständingheter som man har förmågan att ta vara på

Möjligen är det som i  ett gammalt citat av Ingmar Stenmark:

"Tur? Jag vet inget om tur..det enda jag vet är att ju mer jag tränar ju mer tur har jag".

Alltså vi har alla tur (och otur) då och då men det är förmågan att ta vara på turen när den kommer och hantera oturen som skiljer dem som lyckas från dem som misslyckas. Att hoppas på turen eller skylla på oturen är sällan en väg frammåt. 

Med risk för att detta blir navelskådande ska jag ta några exempel från vårt eget liv för att exemplifiera vad jag menar med tur men även hur jag menar att man måste positionera sig för att ta vara på den. 

  • Mitt första "riktiga" jobb fick jag ett år innan jag gick ut högskolan. Jag hörde av mig till en tidigare arbetssgivare där jag sommmarjobbat och sa "hur ser det ut frammåt sommaren behöver ni någon hjälp" chefen sa jo det kanske det finns men det är också så att en av våra Controllers har sagt upp sig och du kanske skulle vara intresserad att komma och jobba hos oss på fulltid från sommaren och frammåt. Hmm jag funderade jag hade ju ett år kvar i skolan, jag ville ta min examen så det skulle bli mycket jobb men samtidigt var det en bra möjlighet. Visst lite tur att chansen kom men det var förtroenende som var uppbyggt under tidigare sommarjobb som avgjorde att chansen kom och min vilja att jobba lite hårdare under en period med jobb och studier paralellt som gjorde att jag kunde ta jobbet. Ett år senare när mina klasskompisar gick ut skolan hade IT bublan spruckit och nästan inga fick (kvalifiserade) jobb de första åren. 
  • Några år och olika tjänster senare kom jag in kontakt med en chef som under många år jobbat i USA och tyckte att det var en bra möjlighet för de flesta...han sa "om du vill åka så fixar jag det" jag pratade med min dåvarande flickvän (numera fru) och vi sa självklart tar vi den chansen om den kommer. Vi började fila på planerna och ett halvår senare bar det av. Senare fick jag höra av samma chef som försökt rekrytera över många duktiga Svenskar till USA under sina år där att ungefär 80% hade tackat nej...För oss var detta en utvecklingmässig och ekonoiskt fullträff och början på vårt sparande. 
  • När vi vände åter från USA hade min arbetsgivare i Sverige dragit ner kraftigt och kunde erbjuda jobb men inget intressant. Dock fanns det en möjlighet att börja på ett annat företag på en annan ort.  Samtidigt fick frun (som varit tjänstledig i två år) erbjudande om en intressant tjänst på den "gamla" boendeorten. Det blev alltså flytt och veckopendling för frun. Återigen lite jobbigt men en nyttig erfarenhet som både betalade sig i att frun slutligen fick betalt (1 1/2 årslön) för att sluta frivilligt på sin gamla arbetsplats men även hjälpte henne när hon sökte jobb på den nya orten stärkt vilket gick mycket bra. 
  • Mest nyligen hade jag turen att få sparken. Min arbetsgivare konstaterade i höstas att de behövde spara pengar och jag som redan bar på tanken att sluta jobba inom kort sa då att jag kan sluta frivilligt. Det passade ganska bra timing mässigt. Det var väldigt bra för arbetsgivaren också som inte behövde säga upp någon annan och bra för mig som fick med mig en årslön extra. 

 

Som sagt har vi drabbats av mycket serendipitet...turen och förberedelsen att ta vara på den har möts i härlig förening och tagit oss frammåt. Tror att detta är en viktig läxa för både den som blint tror på tur/otur och likväl för den som tror att allt man lyckas med är av egen kraft. Turen och det hårda arbetet är inte varandras motsatser utan stärker varandra och skapar serendipitet. 

Kan du beskriva några gånger i ditt liv som där du kunnat ta till vara eller missat möjligheter som kommit till dig slumpmässigt eller turligt? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar