Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
24 maj 2017

Har du koll på nuläget?

Måndagens inlägg handlade om att skapa ett motiverande mål på lite längre sikt för att förändra livet i en positiv riktning.

Steg två är att skaffa sig koll på pengar och övriga förutsättningar. Detta är en grundbult i förändringen då oavsätt vad man önskar sig så börjar man där man står idag. Koll på pengarna är viktigt att veta hur det förhåller sig med eventuella lån och tillgångar och ännu viktigare hur mycket pengar som kommer in och ut varje månad. 

Vi har använt oss av ett enkelt exceldokument med kategorierna 

 • Boende
 • Transport
 • Mat
 • Kommunikation
 • Barn
 • Egna pengar 
 • = Kostnader 

 

 • Lön 
 • Utdelning
 • Ränta 
 • Övrigt 
 • = Inkomster

Varje kategori har sedan underkategorier för betydande kostnader (tillexempel el, vatten, försäkring för boendet) och sedan en övrigt kategori för alla relaterade småkostnader. Vi har även haft en skrivbok med samma kategorier där vi skriver upp småinköp under månaden och som sedan förs över i excelarket i slutet av månaden. Metoden är inte det viktigaste, man välja det som passar bäst, det viktiga är att skaffa sig överblicken och koll på pengarna. Om du vill åstadkomma en förändring så snart som möjligt så försök återskapa historiska data och vad du har spenderat det senaste halvåret. Om du har stora skulder som gränsar till lyxfällan ska du hantera dessa som om ditt hår brinner eller att du har fastnad med slipsen i dokumentförstöraren. Ta tag i saken direkt och med stor kraft...ingen tid att förlora.  (Här snackar vi havregrynsgröt till frukost, lunch och middag och promenad till jobbet även om det är långt...detta är en kris!!!)

Men livet består inte bara av pengar, det är en massa andra förutsättningar. Vad jobbar du med? Vad har du för utbildning? Har ni barn och i så fall  i vilka åldrar? Funktionsnedsätting eller sjukdom? Trivs ni där ni bor? Har ni gamla föräldrar eller andra släktingar som behöver er? Listan kan göras lång men enligt mig är dessa förutsättningar minst lika viktiga som koll på pengarna. 

När du har koll på ekonomin och övriga förutsättningar i ditt liv så är det dags att sätta ingång och realisera det mål som du satte upp genom att utgår ifrån detta som startpunkt. 

Tänk på att gräva där du står och att ingen har så stor påverkan på din ekonomi och övriga framgång än du själv! 

27 januari 2017

Fredagsfunderingen - Bok, Podd och/eller Föreläsningar...vad tycker ni?

För familjen kommer 2017 att bli ett tudelat år och det är mycket möjligt att vi kommer att sätta upp mål i början av året som egetligen bara sträcker sig fram till halvårskiftet när frun planerar att bli fri och att vi sedan mejslar ut det andra halvåret senare. För egen del har jag dock en del funderingar kring hur jag ska använda mina dagar framöver. 

Vid det här laget är skrivandet av en blogg självklart däremot kan ju intensiteten gå upp och ner beroende på andra projekt. Men i övrigt ligger nu framtiden öppen. De saker jag är mest sugen på inför 2017 är Bok, Podd och Föreläsningar utan inbördes ordning. Så här går mina tankar:

Bok - anledningen till att jag skulle vilja skriva en bok är tvådelad. Först skulle jag vilja skriva om hur vi har gjort och vad vi lärt oss under den här resan. Skulle även vilja ha något mer beständigt att hänvisa till i olika sammanhang. Bloggformatet vilket jag på många sätt gillar premierar det som är nytt och att det rör sig hela tiden. Men många principer är tidlösa och jag tror att dessa skulle funka bättre i bokform. Sen återstår väl att se om det är en tryckt produkt eller något annat. 

Podd - jag tycker att det saknas en podd om sparande som nyckeln till frihet. Det finns massor av aktiepoddar. Något kring det "personliga entreprenörskapet" som leder fram till att vissa utnyttjar sin frihet medan andra tror sig vara fast i ekorrhjulet. En podd för oss som är intresserade av frihet mer än att bli rika. 

Föreläsningar - tror att det finns goda möjligheter för att hålla en eller flera föreläsningar under 2017. Inte minst efter det att frun sagt upp sig under våren och vi kan vara öppna med våra identiteter. Min fundering är dock om jag ska nöja mig med en eller ett par tillfällen eller om jag ska försöka satsa lite mer helhjärtat. 

Det finns i och för sig goda möjligheter att det kan bli lite av varje av ovanstående under året men jag känner att det skulle kunna vara bra att hitta ett huvudfokus..något som går före det andra i den mån det kommer i konflikt. Det är också så att jag under 2017 kommer ha tillgång till trygghetrådets tjänster vilket gör att jag skulle kunna få tillgång till coaching/utbildning inom ett område om jag väljer att satsa på det. Detta är en möjlighet som jag har för avsikt att utnyttja då den inte kommer tillbaka. 

Vad tycker ni? Vad skulle vara mest intressant om jag valde att satsa på...vill ni helst höra min röst i en podd...se min nuna vid en föreläsning eller kanske läsa en bok skriven av en 40-årig fri farbror? 

30 september 2016

Fredagsfunderingen - Friföretagsamhet förutsätter väl en medveten konsument?

När företag gör affärer med varandra så är det oftast två profesionella organisationer som möter varandra. Styrkeförhållandet kan vara olika mellan bolagen på grund av storlek eller behov men det finns oftast på båda sidor ett betydande mått av kompetens kring den vara eller tjänst som ska köpas/säljas. 

När det gäller föräljning från företag till konsument är det dock inte alltid så. Om man är cynisk så skulle man kunna säga att företagen försöker lura på konsumenten så mycket dyr skit, som de inte behöver, som möjligt...gärna sånt som är mycket billigt att producera men som hjälpligt kan förkläs till lyx. Om man vill vara mindre cynisk så säger man att företagen försöker uppfylla behov hos konsumenten genom att utveckla nya produkter och genom att kunden är beredd att betala mer för dessa så kan man också tjäna pengar (och konkurrera ut dem som inte utvecklas).

Det senare skulle jag vilja påstå kräver att konsumenten är "kompetent" att bedömma tjänsten/produkten och dessutom har god koll på de "trick" som företagen använder i sin marknadsföring. Om inte så är vi tillbaka i mer av det cyniska exemplet. På kort sikt är troligen en lättlurad konsument mer lönsamt för företagen men med tiden tror jag att det är mer tveksamt. För det första så sker då ingen riktigt utveckling och tidsnog kan det komma ett företag som verkligen revolutionerar deras industri och fullkomligt krossar de gamla. Dessutom är det troligt att kunsumenten sakta men säkert känner sig mer och mer lurad av marknaden och då kommer denna (via sin demokratiska rätt) kräva regleringar...och dessa kommer helt säkert vara skadliga för företagen och även troligen för samhället i stort.  

Av den anledningen tror jag att det är mycket viktigt att medborgarna i ett samhälle är välutbildade vad gäller sin roll som kunsument. Alla bör veta hur marknadskrafterna fungerar, bör kunna räkna på ränta, förstå investeringar på ett grundläggande sätt förstå sin pension med mera.

Min slutsats är att i det korta loppet kan en "lurad" konsument vara en guldgruva för företagen...men i förlängningen tror jag att det kan bli undergången för det system som varit det mest framgångsrika genom tiderna nämligen den fria marknadsekonomin. Vad tror du? 

4 mars 2016

Fredagsfunderingen - privatekonomi utbildning för vem?

Något som jag skulle vilja bidra med till samhället som fri är att jag på olika sätt skulle vilja förbättra människort kunskaper om hur de kan sköta sin privatekonomi. Vilka möjligheter som finns..inte nödvändigtvis för att de måste följa oss i spåren men för att de ska se möjligheterna och göra mer medvetna val.

Av den anledningen funderar jag på att sätta samman en föreläsning, workshop, studiecirkel eller seminarie som jag skulle kunna hålla till exempel för föreningar, skolor, företag, studeförbund med mera. Har dock några funderingar kring detta som jag tänkte att min eminenta läsarskara kanske skulle kunna hjälpa mig med. 

Först handlar det om formatet? - vad funkar bäst? Är det föreläsning eller workshop/seminarie som påverkar dig mest? Beror det på målgruppen? 

Fråga nummer två är målgruppen? - Vilken ålder är bäst...ska man försöka påverka barn på grundskolan, gymnasieskolan eller vuxna på högskolor eller arbetsplatser/föreningar? Ska man gå på dem som är yngre och mer påverkbara eller dem som är äldre och har bättre förutsättningar att tillämpa lärdomarna direkt i sina liv? 

Fråga nummer tre är var? - Vilket forum passar bäst, är det föreningar, studieförbund, företag, skolor, bibliotek eller var skulle en sån här utbildning kunna hållas? 

Mycket tacksam för all eventuell input! Har några ideer själv men som sparsam 40-åring med ganska små barn så är mina perspektiv lite begränsade varför jag hoppas att ni ska kunna hjälpa mig.  

Tänker mig att ni som läser har olika erfarenheter av detta, ni kanske är unga själva och vet vad som skulle påverka er och era vänner? Ni kanke har barn som går i skolan och som har haft/eller saknar privatekonomi på schemat? I vilken ålder kan barn ta till sig detta? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar