26 Nov, 2015

Funderingar kring mina preferensaktier

Akelius Pref. Dagens kurs 299 kr ger 6,6% direktavkastning. Inlösen kurs 375 kr till maj 2019, 345 kr till maj 2024 efter det är kursen 330 kr.

Klövern Pref. Dagens kurs 295 kr ger 6,8% direktavkastning. Inlösen kurs 500kr

Hemfosa Pref.  Dagens kurs 160 kr ger 6,3%  direktavkastning. Inlösen kurs 211,25 kr till dec 2019,  195 kr till dec 2024 efter det är kursen 178,75 kr.

Ratos Pref.  Dagens kurs 1857 kr ger 5,4% direktavkastning. Inlösen kurs 2012,5 tom första utdelningen 2017, 1837,5 kr då höjs utdelningen till tot 120 kr per år.

Jag har läst en del bloggare om vad de tycker om preferens aktier. En del har väldigt mycket pref.aktier och en del ratar dessa. Jag tillhör den grupp som gillar preferensaktier och tycker att dessa är bra komplement till vanliga aktier. Många menar att när räntorna börjar gå upp så kommer pref. aktierna att sjunka i värde. Ja det stämmer väldigt bra, men jag som investerare har köpt mina preffar för inlösen kursen och den aktuella utdelningen. Jag tittar inte alls på kursen. Räntan kommer ju även att påverka vanliga aktier, räntan kommer ju dämpa ner även vanliga aktier då räntepapper kontra aktier känns som fördelaktigt vid riskjusterad avkastning. Inlösenkursen ger oss också en "garanti" på att vi inte kan förlora så mycket så länge företaget inte går i konkurs. Den garantin har ju inte vanliga aktier. För mig är preferensaktier en väldigt tilltalande investering. När jag investerar i preffar är inlösenkursen väldigt viktigt för mig.  Jag kommer att behålla mina preffar tills bolaget löser in dem eller om jag anser att jag har bättre alternativ. Så slutsatsen är att räntan kommer påverkar preffar, men de kommer även att påverka vanliga aktier. I dagsläget efter en sådan lång börsuppgång så är en årlig direktavkastning på 6% där volatiliteten inte är så hög som för aktier en bra investering. Jag kommer att behålla mina preffar och om de sjunker så tankar jag på fler när direktavkastningen ligger på runt 8% :).....

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.